Hoppa till huvudinnehållet

Bland fönsterkuvert och fiender

Publicerad:
Rysslands president Vladimir Putin intervjuades av förre Fox News-journalisten Tucker Carlson i Kreml under förra veckan. ”En publicistisk freak show”, kallar AN:s krönikör Marcus Kohlberg intervjun.
Rysslands president Vladimir Putin intervjuades av förre Fox News-journalisten Tucker Carlson i Kreml under förra veckan. ”En publicistisk freak show”, kallar AN:s krönikör Marcus Kohlberg intervjun. Foto: Gavriil Grigorov

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den före detta Fox News-journalisten Tucker Carlson har intervjuat Vladimir Putin. En internationell snackis, minst sagt. Som högprofilerad opinionsbildare långt ute på högerkanten finns inget förtroendekapital att knapra på. Men går det att slå en spik i kistan är det nog denna tragiska fars som borgar för det. En saklig debatt om Carlsons motiv lyfter inte. Han är en mediaclown, intervjun är en publicistisk freak show. Men, som bekant, din fiendes fiende är din vän. Så, om det så kallade etablissemanget är Carlsons fiende finns här en febrig logik.

Han tillåter sig att bli envåldshärskarens nyttiga idiot. Putin får en ofiltrerad kanal för sin egen historieskrivning. Detta i en tid när stödet till Ukraina sviktar i USA. Ingen tillfällighet att denna charad kavlas ut just nu.

Mot en fond av svartvit pekbokspedagogik är det enklare att skilja vän från fiende. Svårare blir det i den jämngrå vardagen. Ingen lämnades oberörd efter Uppdrag gransknings avslöjande om telefonbedragare som rånar pensionärer. Detta bottenlösa kärr av lurendrejeri blir allt djupare i en binär framtid som redan är här. Minnen från en tid av falska fönsterkuvert framstår nästan i ett nostalgiskt skimmer. Så oskyldigt, kan man tycka. Ett förtroendeingivande telefonsamtal är svårare att avfärda. Kanske. Ett sms med en länk, ett mail med bankens logga. Isen blir tunnare.

Med AI (artificiell intelligens) och så kallad deep fake kan du inte med 100 procent säkerhet tro på, eller avfärda, någonting över huvud taget.

Jag plöjer Steven Soderberghs trilogi om mästertjuven Danny Ocean och hans gäng. För vilken gång i ordningen ska jag låta vara osagt. Min vurm för katastroffilm är väldokumenterad. Lika svag är jag för kuppfilmer. Den perfekta stöten är ett tacksamt ramverk för berättande i rörlig bild. Filmerna Ocean’s Eleven (2001), Ocean’s Twelve (2004) och Ocean’s Thirteen (2007) är skräddarsydd lyxunderhållning, kantad av Martinis och casinoestetik med komisk underton.

Det är dubbelspel och vem lurar vem. Din fiendes fiende är din vän, även här. I slutet av sista filmen rövar Ocean (George Clooney) och hans gäng, på ett minst sagt spektakulärt sätt, bort ärkeskurken Willy Banks (Al Pacino) allra käraste ägodelar; hans diamanter.

Banks uppsyn när han bevittnar helikoptern som lyfter med ädelstenarna är densamma som hos en förvånad hundvalp.

Det enda han förmår säga är:

“My diamonds…”

Insikten om att man blivit lurad får alla fasader att rämna. Man känner sig dum. Dummare än vanligt, dummare än folk i allmänhet.

Om de fega telefonbedragarna hyser jag inget hopp. Inte heller om Putin. Det är nya varianter av tidlösa fenomen. Olika grader av jävelskap, men likväl jävelskap.

Tucker Carlson verkar inte ha sett helikoptern lyfta med hans trovärdighet, hans anständighet och den civiliserade världens koder för det offentliga samtalet. Eller så har han det, vilket är värre. Illvilja trumfar dumhet i negativ bemärkelse.

Det gäller att vi kollektivt vaccinerar oss mot de falska fönsterkuvertens flirt. Mot propaganda och mot historierevisionism. Danny Ocean sammanfattar saken i en av trilogins många kärnfulla oneliners. Hans högra hand Rusty (Brad Pitt) avkräver honom ett svar kring varför de ska genomföra kuppen i Ocean’s Eleven. Han vill ha ett skäl, bortom det rent ekonomiska.

Ocean replikerar med ett välkänt faktum. Ett faktum han motarbetar och vägrar acceptera som naturlag:

“The house always wins…”

Artikeltaggar

Artificiell intelligensFilmFilmerGeorge ClooneyHelikopterSkådespelareTrafikTucker CarlsonUkrainaUSAVladimir Putin