Hoppa till huvudinnehållet

Mona Brorssons miss – åkte en runda för mycket: ”Det är onödigt”

Publicerad:
Reporter Rasmus Isaksson
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@arvikanyheter.se
Mona Brorsson slutade 39:a i jaktstarten.
Mona Brorsson slutade 39:a i jaktstarten. Foto: PETTER ARVIDSON

Än så länge vill det sig inte i VM för Mona Brorsson. Hon sköt fyra bom i jaktstarten och slutade på plats 39, ett hack sämre än i fredagens sprint.

Möjligen hade hon kunnat plocka någon placering om hon åkte rätt antal straffrundor.

– Jag tycker att det är pinsamt att jag ska behöva göra sådana misstag, säger Mona Brorsson till AN.

Det var ett tufft läge redan från start, då Mona Brorsson gick ut som 38:a, över två minuter efter ledande Julia Simon. Hon började starkt och plockade några sekunder på fransyskan, men vid första skyttet började det gå utför.

Där kom en bom och sedan ytterligare en i andra liggande. När det kom två bom i det första stående skyttet halkade hon ned på 47:e plats och en ny, tung tävling var definitivt ett faktum.

– När jag sköt en bom i båda liggserierna så tyckte jag att det var för dåligt och var nästan lite sur när jag åkte. Sen när jag skulle skjuta i stående kände jag att det var dags att skjuta fullt, men då sköt jag två bom i stället. Där någonstans lät jag det verkligen påverka mig, säger Mona Brorsson till AN.

Det blev inte bättre av att hon åkte tre straffrundor, när hon skulle åka två.

– Jag tog med mig skyttet in i straffrundan och var ganska besviken, så jag hann grubbla över vad som gick fel. Helt plötsligt närmade jag mig utgången och hann tänka på om jag hade åkt en eller två rundor. Då behövde jag fatta ett snabbt beslut och jag kunde inte chansa så jag tog ett varv till. Sen fick jag höra att jag hade åkt tre. Det är otroligt onödigt, säger Mona och fortsätter:

– Jag tycker att det är pinsamt att jag ska behöva göra sådana misstag. Det är tydligt att jag tar med mig skyttet på ett dåligt sätt och låter det påverka mig. Det är ett fokusproblem, att jag inte klarar av att släppa det.

”Onödigt”

Tur i oturen var ändå att hon inte hade läge att gå för någon topplacering.

– Jag får tänka lite positivt, att det egentligen inte spelar någon roll om jag kommer 20:e, 30:e eller 40:e. Man gör ju alltid sitt bästa, men på VM är det topplaceringarna som räknas. Men det är onödigt. Man blir trött och det är ett långt mästerskap, så man måste tänka på återhämtningen. Det är skönt att veta att det är många tävlingar kvar och att nästa är distans. Då behöver man inte tänka på straffrundor, säger Mona Brorsson med ett skratt.

Distansen är på tisdag och då får man en minuts tidstillägg per bom, i stället för ett varv i straffrundan.

Brorsson revanscherade sig med en nolla i det sista skyttet, men skadan var redan skedd. Hon höll sin 39:e plats ut från fjärde skyttet och in i mål.

– Jag har inte fått den starten i VM jag hoppades på. Det positiva är att det kändes mycket bättre i åkningen. De har slitit med spåren och de var bättre, lite hårdare även om det var regnigt och blött. Det jag saknar mest är fokuset på skjutvallen som krävs. Jag har inte den sköna känslan jag hade för några veckor sedan, den har inte kommit med till mästerskapet, säger Mona Brorsson.

Totalt hade Mona 34:e bästa åktid, 2.15 efter Anamarija Lampic.

– Framför allt kändes det bra inledningsvis, men man blir trött av många straffrundor. På slutet tappade jag fart och det var blötare då också.

”Mindfulness eller meditation”

Just att få en nolla i sista skyttet är dock något hon kan ta med sig till kommande tävlingar.

– Det var skönt att få tillbaka lite självförtroende, men det är ett jobb som behöver göras till nästa tävling för att hitta skärpan. Jag behöver inte skjuta mer, det är ingen teknisk grej, det är mer att nollställa huvudet. Jag får ägna mig åt mindfulness eller meditation. Jag ska leta och söka febrilt efter skjutformen till på tisdag, säger Mona Brorsson.

Ni är fem som slåss om fyra plaster i stafetten senare i VM, hur går tankarna om det?

– Det är inget jag lägger mycket fokus på. Det är i de individuella tävlingarna som jag vill göra det så bra som möjligt, sen får vi se hur uttagningen blir, säger Mona Brorsson.

Överlägsen vinnare blev återigen Julia Simon, före Lisa Vittozzi och Justine Braisaz-Bouchet. Bästa svenska blev Hanna Öberg på femte plats.

Fyra bom förstörde jaktstarten för Mona Brorsson

Artikeltaggar

Julia SimonMona BrorssonSkidskytteSVT

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.