Hoppa till huvudinnehållet

Storslagen hemmaseger – tack vare försvaret: ”Fem minuter anfall”

Publicerad:
Gustaf Klint gjorde bra ifrån sig i matchen mot Central.
Gustaf Klint gjorde bra ifrån sig i matchen mot Central. Foto: Sakeus Berg

Arvika Baskets herrar tog en storslagen seger mot gästande Central på lördagseftermiddagen. Tack vare ett bra försvarsspel och att man kom ikapp med anfallet vann Arvika till slut med 62-46.

– Det är mer än lysande med 46 poäng bakåt, säger Arvikas tränare Patrik Edman.

Matchens första halva var jämn, och efter två perioder var resultatet 27-29 till gästerna. Att det inte blev fler poäng till bortalaget hade Arvika sitt försvar att tacka för. Hemmalaget gjorde nämligen ett mycket bra försvar genom hela matchen.

I tredje perioden började Arvika spela bättre även framåt, och byggde upp till en ledning med 43-35. Central kunde dock reducera till 43-39 innan periodens slut.

Endast 7 poäng

Arvika dominerade fjärde perioden och ökade på ledningen från tredje. Först genom två trepoängare av Gustaf Klint, och sedan genom ytterligare 13 poäng fram till slutresultatet 62-46. Man fortsatte spela bra i försvar, och bortalaget fick bara 7 poäng på hela sista perioden. Arvika vann därmed perioden med 19-7.

Flest poäng för Arvika gjorde Gustaf Kling, med 18 poäng och totalt fyra trepoängare.

– Det är roligt när det går bra för en själv. Men jag spelar i ett lag och det är det som är viktigt. Det känns skönt att vinna, och det är riktigt bra publik, säger han.

Han konstaterar att man gjorde ett mycket bra jobb med försvaret.

– Vi spelar väl inte jättebra i första halvan, men försvaret fungerar ändå hela matchen. Vi släpper bara in 29 poäng i första halvan, så försvaret fungerar. I andra halvan av matchen kommer anfallet in också, och det är väl det som gör att vi klarar det till slut.

Han fortsätter:

– Vi kommer kanske inte in med rätt inställning i anfallen. Vi tänker mer på försvar, och vi sköter försvaret jättebra. Men sedan kommer vi på att vi måste spela anfall också, så då gör vi det.

”Fem minuter anfall”

Arvikatränaren Anders Steffanson är särskilt nöjd med matchens sista period, men konstaterar att det är ett välfungerande försvar som gör att man vinner matchen.

– Vi släpper in väldigt lite poäng, de gör inte många poäng i sista quartern.

Arvikas tränare Patrik Edman instämmer:

– Det är mer än lysande med 46 poäng bakåt, säger han.

Samtidigt är det lite svajigt när det gäller anfallsspelet:

– Vi har väldigt bra perioder i anfall, men vi har också väldigt dåliga perioder i anfall. Det är fem minuter anfall och 40 minuter försvar som vinner matchen, säger Anders Steffansson.

Den stora utmaningen för Arvika just nu är att få tillbaka spelare, förklarar han.

– Idag är vi utan två av våra tre största spelare, och vi har inte våra point guards. Viktor (Steffansson) gör ett byte men det fungerar inte med låret. Har vi med dem kan vi spela med högre intensitet och vara mer aggressiva, men det orkar vi inte nu.

”Heroisk insats”

Basketherrarna har haft en tung period med framförallt skador som gjort att man blivit av med viktiga spelare, men nu tror Steffansson att man lämnat den perioden bakom sig.

– Nu har vi fått lite självförtroende tillbaka, och vi har lite spelare som troligtvis kommer tillbaka också. Vi hoppas att Magnus ska vara med nästa helg, och vi tror även att Jesper är tillbaka då. Sedan är det frågetecken på de andra, men vi tror att någon är tillbaka i alla fall.

Det är blandade åldrar inom laget. En av de yngre är Gustaf Kling, född 2006.

– Gustaf är överlägset bäst på planen i försvar. Han är också en av de bästa i anfall, säger Anders Steffansson.

– Han gör en heroisk insats idag, säger Patrik Edman.

Ytterligare en ung spelare är Ludvig Steffansson, född 2008.

– Han är gör inget spektakulärt, men han får spela som point guard idag när vi inte har våra två ordinarie. Och han gör det helt perfekt utan några misstag över huvud taget.

Ludvig Steffansson fick spela som point guard i lördagens match.
Ludvig Steffansson fick spela som point guard i lördagens match. Foto: Sakeus Berg

”Levererar konstant”

Även de rutinerade spelarna har sina perioder i matchen. Steffansson nämner Alfred Rehn, Nils Öberg och Richard Take. Men klart bäst är Gustaf Kling, konstaterar han.

– Gustaf levererar konstant. Men det är många som bidrar i försvar givetvis.

Ytterligare en spelare som får beröm är Anders Vestlund, som trots att han inte fick många minuter på planen bidrog mycket till laget.

– Han var helt underbar de minuter han fick, han visar hur man beter sig på planen med rätt inställning. Han gör en jättebra insats.

– Anders visar vägen för de andra, säger Patrik Edman.Härnäst ställs Arvika mot obesegrade Kungsholmen på hemmaplan.

– Vi har ingen press på oss. Nu kan vi utmana de så får vi se vad som händer. Ingenting är omöjligt, men vi behöver inte känna någon press på oss och det är gôtt. Det var ett tag sedan vi hade en avslappnad match.

– Vi har tro på ett det går att vinna, absolut, avslutar Patrik Edman.

Poäng i Arvika: Gustaf Kling 18, Nils Öberg 13, Richard Take 13, Alfred Rehn 11, David Sundström 4, Ludvig Steffansson 3.

Arvka gjorde ett bra jobb i försvaret och kunde dra ifrån i anfallet i slutet av matchen.
Arvka gjorde ett bra jobb i försvaret och kunde dra ifrån i anfallet i slutet av matchen. Foto: Sakeus Berg

Artikeltaggar

Anders SteffanssonArvika BasketBasketNils ÖbergPatrik EdmanSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.