Hoppa till huvudinnehållet

Deltagarexplosion till Åmotforsloppet i Arvika: ”Väldigt glada för”

Publicerad:
Reporter Rasmus Isaksson
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@arvikanyheter.se
I de äldsta klasserna kördes masstart, i de yngre intervallstart.
I de äldsta klasserna kördes masstart, i de yngre intervallstart. Foto: Rasmus Isaksson

Åmotforsloppet arrangerades för gång 101 i ordningen under lördagen. Många sena anmälningar såg till att det fanns ett 80-tal åkare nedskrivna till start och tävlingsledare Morgan Danielsson kunde glädjas åt att hans egen son, Axel Danielsson Meiling, segrade i H21-klassen.

– Allt han har lärt sig har jag lärt honom, säger Morgan med ett skratt.

Solsken och ett gäng minusgrader mötte åkarna som skulle delta i Åmotforsloppet 2024. Ett lopp som flyttats till Vik i Arvika, på grund av snöbrist. Men väderprognosen såg illavarslande ut även på den nya tävlingsplatsen.

– Egentligen var vi bekymrade över kylan, men när vi såg att det var elva minusgrader blev vi väldigt nöjda. Det hade varit katastrof om vi flyttat till Arvika på grund av snöbrist och sedan ställt in på grund av kyla, säger Morgan Danielsson.

Men tävlingen blev alltså av, i solsken och bitande kyla. Ett 80-tal deltagare var anmälda till start, spritt över alla klasser.

– Vi hade hoppats på ungefär det. Men vi såg i början att det var väldigt få som kom, sen exploderade det plötsligt i alla klasser, från noll till H21.

Några av tävlingens yngsta deltagare var Åmotforsåkarna tillika kusinerna Elis Sundbäck, tre år, Selma Portén, två år, Junie Barremyr, fyra år och Vera Sundbäck, sex år.

– Det gick bra för mig, säger Vera Sundbäck.

Kusinerna Elis Sundbäck, tre år, Selma Portén, två år, Junie Barremyr, fyra år, och Vera Sundbäck, sex år, deltog alla i Åmotforsloppet 2024 och visar upp sina medaljer.
Kusinerna Elis Sundbäck, tre år, Selma Portén, två år, Junie Barremyr, fyra år, och Vera Sundbäck, sex år, deltog alla i Åmotforsloppet 2024 och visar upp sina medaljer. Foto: Rasmus Isaksson

Alla är eniga om att det var en rolig dag i Arvika och att det lär bli fler Åmotforslopp för dem i framtiden.

Seger för sonen

Morgan Danielsson hade inte bara det stora deltagarantalet att glädjas över. Hans son, Åmotforsåkaren Axel Danielsson Meiling, stod som segrare i H21-klassen.

– Jag misstänkte att han inte var i rätt trim, för han jobbar ju vanligt och så fanns det folk som Petter Karlsson med, som går på skidgymnasiet och tränar på heltid. Men det är klart, han har ju varit med tidigare och varit duktig, så det sitter kvar. Sen är det ju så att allt han har lärt sig har jag lärt honom, säger Morgan med ett skratt.

Axel Danielsson Meiling vann H21-klassen.
Axel Danielsson Meiling vann H21-klassen. Foto: Rasmus Isaksson

Med bland deltagarna fanns det åkare från stora delar av Västvärmland och Norge, då Åmotforsloppet ingår i Grensecupen. Cupen avgörs i fyra deltävlingar: Krystallrennet i Magnor, Åmotforsloppet, Granli IL Skikarusell i Kongsvinger och Arvikaspelen.

– Vi är nöjda för vi tycker att det kom en bild av Västvärmland. De flesta av föreningarna hade representanter med och flest var det från Magnor UL, säger Morgan Danielsson.

Hemmaåkarna levererade

Flera åkare från västra Värmland stod för fina insatser. Segrade i D9–10 exempelvis gjorde Molly Skanse från Arvika IS och Jill Nordby från Åmotfors IF tog hem segern i D21.

När AN hade lämnat skidspåren väntade arbete med att plocka ned utrustning för Morgan och övriga ansvariga. Därefter lunch och sedan ut i spåren igen – eftersom Morgan själv ska åka Vasaloppsspåren i år.

– Jag ska åka öppet spår. Om jag inte blir förkyld, som jag blev förra året, säger Morgan Danielsson.

Tävlingsledare Morgan Danielsson var nöjd med dagen i Arvika.
Tävlingsledare Morgan Danielsson var nöjd med dagen i Arvika. Foto: Rasmus Isaksson
 • Synne Bergqvist.
  Synne Bergqvist. Foto: Rasmus Isaksson
 • Alex Danielsson Meiling blir passerad av Petter Karlsson.
  Alex Danielsson Meiling blir passerad av Petter Karlsson. Foto: Rasmus Isaksson
 • Hedda Bergersen närmast kameran, Rasmus Kalland därefter.
  Hedda Bergersen närmast kameran, Rasmus Kalland därefter. Foto: Rasmus Isaksson
 • Örjan Ekenbäck.
  Örjan Ekenbäck. Foto: Rasmus Isaksson
 • Det blev en solig och kall dag när Åmotforsloppet avgjordes.
  Det blev en solig och kall dag när Åmotforsloppet avgjordes. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

ArvikaLängdskidåkningMorgan DanielssonÅmotforsloppet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.