Hoppa till huvudinnehållet

MÅNGMILJONGÅTAN: Arvika topp tio – 15 miljoner utbetalda för naturskador

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Carolina Schützer

Natur- och väderrelaterade händelser har de senaste åren orsakat skador för över åtta miljarder kronor i Sverige. Och när klimatet blir varmare väntas naturskadorna öka.

Arvika var en av landets kommuner som blev dyrast för försäkringsbolagen under 2022.

15 miljoner kronor betalades ut som ersättning för naturskador i Arvika kommun år 2022. Det visar en färsk rapport från Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation. Det gör att Arvika hamnar på landets tio-i-topp-lista gällande dyra naturskador, jämte kommuner som Jönköping, Malmö och Stockholm.

Av rapporten framgår att de dyraste naturskadorna i just Arvika varit vattenrelaterade. Det kan till exempel röra sig om översvämningar, skyfall och stigande vattendrag. Spruckna rör till följd av köld betraktas till exempel inte som en naturskada.

Naturskador

Klimatförändringarna ökar risken för skyfall, värmeböljor och jordskred, med stora materiella skador som följd.

I landet som helhet var det under 2022 närmare 18 000 försäkringstagare som fick sammanlagt 995 miljoner kronor för naturskador, det tredje högsta beloppet sedan 2015. Toppåret var 2021 då ersättningarna uppgick till 3,3 miljarder kronor.

Genrebild från en översvämning i Säffle.
Genrebild från en översvämning i Säffle. Foto: Diana Dragic

13 miljoner till 13 företag

Dessutom är det, enligt statistiken som sammanställts av Svensk Försäkring, kategorin företag och flerbostadshus som drabbats hårdast av naturskadorna. Totalt har över 13 miljoner kronor betalats ut till 13 olika företag eller bostadsföreningar i Arvika. Alltså har omkring en miljon kronor betalats ut till var och en av försäkringstagarna.

Ett väldigt stort belopp, menar Linda Wahlberg, som är statistiker på Sveriges Försäkring. Omkring fem gånger mer än snittet.

– Ja, företag brukar få i genomsnitt 200 000 kronor för en vattenrelaterad naturskada.

Exakt vilka som ska ha råkat ut för skadorna är dock svårare att reda ut. Linda Wahlman igen:

– Vi sitter inte på någon rådata utan gör bara en sammanställning av de uppgifter vi får in från försäkringsbolagen.

Inte heller försäkringsbolaget IF kan säga någonting om vilken typ av skador eller vilka företag det kan tänkas röra sig om.

– Nej vi har tyvärr ingen sådan detaljerad data, uppger en handläggare som AN pratar med.

Skadebelopp till kommunerna som drabbades värst 2022
Göteborg 63 milj. kr
Norrköping 52 milj. kr
Töreboda 40 milj. kr
Båstad 32 milj. kr
Örebro 26 milj. kr
Stockholm 24 milj. kr
Malmö19 milj. kr
Jönköping16 milj. kr
Norrtälje15 milj. kr
Arvika15 milj. kr

”Hittar inget som sticker ut”

På räddningstjänsten i Arvika känner man inte heller till att några ovanligt stora vattenskador skedde under 2022. Räddningschef Mattias Larsson:

– Jag tittade på de insatser vi var ute på 2022 och hittar inget som sticker ut. Visserligen hade vi ett skyfall den 22 juli och då åkte vi ut på tio olika ärenden, men det rörde sig mestadels om privatpersoner vars källare svämmat över. ICA i Edane var det enda företaget jag kan minnas som vi åkte ut till och som hade drabbats. Som jag minns det var det ett ganska ”normalt” år när det gäller vattenskador.

Han drar dock slutsatsen att det är möjligt att större företag har resurser att själva hantera till exempel översvämningar eller skyfall.

– Ofta finns det ju faktiskt inte så mycket vi kan göra, utan vi underlättar för den drabbade bäst vi kan.

För att gå till botten med det hela ringde AN upp Sveriges Försäkring igen och den här gången var det juristen Staffan Moberg som fick spekulera i de höga siffrorna.

– Ja, det kan ju vara så att de drabbade företagen har tagit hand om skadan själva, så de inte registrerats av till exempel räddningstjänsten.

 Mattias Larsson, räddningschef Arvika, anser inte att 2022 var ett extremår när det gäller vattenrelaterade naturskador.
Mattias Larsson, räddningschef Arvika, anser inte att 2022 var ett extremår när det gäller vattenrelaterade naturskador. Foto: Fredrik Karlsson

”Räcker att en dyr maskin går sönder”

Han tycker inte heller att det är några särskilt anmärkningsvärda skadebelopp.

– Det räcker ju med att en dyr maskin på en industri går sönder för att det ska bli ganska stora belopp. Eller om verksamheten inte kan bedrivas under någon månad blir det ju också mycket pengar.

Det är även på sin plats att lämna rum för felmarginal i statistiken, menar han.

– Vi har ganska nyligen börjat med de här rapporterna och märker att en del av försäkringsbolagen rapporterar in felaktigt till oss, eller är lite bekväma när de ska fylla i olika skadekategorier.

Drabbades du eller ditt företag av en vattenrelaterad naturskada under 2022?

Hör av dig till oss på redaktion@arvikanyheter.se

Artikeltaggar

ArvikaEdaneFörsäkringarIcaJönköpingMattias LarssonOlyckor och katastroferStatistikSvensk FörsäkringVattenskadaVäderÖversvämningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.