Hoppa till huvudinnehållet

Hon blir ny vd för Paper Province: ”Enormt viktiga frågor”

Publicerad:
Matilda Iverlund, i mitten, har utsetts till ny vd i Paper Province, här tillsammans  med Anders Brolin, styrelseordförande i klustret och kommunikationschefen, Annica Åman.
Matilda Iverlund, i mitten, har utsetts till ny vd i Paper Province, här tillsammans med Anders Brolin, styrelseordförande i klustret och kommunikationschefen, Annica Åman. Foto: Jonny Ohlsson

Civilingenjören Matilda Iverlund, Billerud, blir ny vd för det världsledande företagsklustret inom skoglig bioekonomi, Paper Province, med bas i Karlstad.

I Billerud har hon arbetat med uppbyggnaden av kartongbruket vid Gruvön, en investering på mellan sex-sju miljarder kronor, samt en liknande process för Billerud i USA.

– Paper Province arbetar med många viktiga frågor där skogen har en central roll. Den skogliga bioekonomin och den gröna omställningen är enormt viktiga frågor som jag vill vara med och utforska samt driva vidare, säger Matilda Iverlund.

Hon är utbildad vid KTH i Stockholm och har sina rötter i Värmland, närmare bestämt i Arvika. Hon har även jobbat i Svenska Kraftnät och Lantmäteriet.

Som centerpartist är hon engagerad i samhällsfrågor som rör hållbarhet och fritid, bland annat som förtroendevald l kultur- och fritidsnämnden i Karlstads kommun.

Vd-tjänsten lockade ett 50-tal sökande.

– Vi såg att Matilda Iverlund hade gedigna erfarenheter och förmåga att leda verksamheter i både offentlig och privat sektor. Matilda kommer att spela en central roll i att stärka Paper Province position som föregångare inom den cirkulära bioekonomin, säger Anders Brolin, forskningschef i Stora Enso och styrelseordförande i Paper Province.

130 medlemsföretag

Klustret har 130 medlemsföretag och arbetar tillsammans med intressenter, regioner, kommuner och akademi. Detta för att ta samhället in i framtiden med hjälp av skogen.

Matilda Iverlund börjar den 20 maj och efterträder Sandra Sundbäck som nyligen utsågs till vd i Handelskammaren Värmland.

Nu närmast skall Matilda Iverlund ut och hälsa på i medlemsföretagen, både små och stora samt nya startups.

– Man kan inte vara annat än imponerad över klustrets aktiviteter. Den teknik och branschkunskap som finns i Värmland exporteras till flera länder.

Finansieringen

En viktig fråga för klustret är finansieringen. För några år sedan fick klustret flera tiotals miljoner kronor i statliga Vinnova-tävlingen Vinnväxt. Nu är de pengarna upparbetade , men klustret fick ett extra år med medel.

– Vi är mer eller mindre en projektdriven organisation och får medel från både staten, EU, branschföretagen samt regionen. Finansieringen är med andra ord under full kontroll, säger Annica Åman, kommunikationschef i Paper Province.

Matilda Iverlund, ny vd i Paper Province, i mitten, tillsammans med Anders Brolin, styrelseordförande i klustret och kommunikationschefen, Annica Åman.
Matilda Iverlund, ny vd i Paper Province, i mitten, tillsammans med Anders Brolin, styrelseordförande i klustret och kommunikationschefen, Annica Åman. Foto: Jonny Ohlsson

Nya projekt

Ett nytt projekt Paper Province arbetar med i dagsläget är att säkra tillgången på reservdelar för skogsindustrin. Anledningen är världsläget, krig och elände som ställer till det för importen. Projektet kan bland utmynna i att fler svenska verkstadsföretag får jobba med reservdelsfrågan.

Vidare handlar det om kompetensförsörjningen för skogsindustrin, som är en mycket viktig fråga.

Det pågår också ett omfattande samarbete med branschföretag i Norge.

– Räknar med att vi framöver presenterar rätt stora nyheter inom den skogliga bioekonomin, säger Annica Åman.

Jubilerar

I år firar Paper Province 25-årsjubileum. Mannen bakom starten för verksamheten var civilingenjören Sune Nilsson, då vd för Etableringsregion Karlstad. Han såg framför sig en brett samarbete mellan företagen i den skogsindustriella sektorn, allt för att stärka dem och få med konsulterna. Många konsultföretag såg närheten till cellulosa- och pappersindustrin som en fördel.

Det finns en verksamhet inom Paper Province som på något sätt hamnat under radarn, nämligen satsningen på Indbygg, industriellt träbyggande.

– Trä , papper och massa är alla enormt viktiga beståndsdelar i sättet att använda och förädla skogen, säger Anders Brolin.

Syftet med kluster

Kluster bildas i olika branscher. Allt för att stötta och utveckla. Det kan handla om samverkan för att utveckla nya produkter. Det kan också handla om kompetensförsörjning och liknande frågor. Konkurrens mellan medlemsföretagen finns inte på agendan. Allt handlar om samarbete och utveckling.

Paper Province har som världsledande inom skoglig bioekonomi fått internationella priser för sin kunskap som sprids nationellt och internationellt. Klustret har i dag 12 medarbetare.

Artikeltaggar

EkonomiEUFinansieringInvesteringarKarlstadLantmäterietPaper ProvinceSandra SundbäckSkogStora EnsoUSAVinnovaVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.