Hoppa till huvudinnehållet

Här planeras det för livsmedelsbutik – frågan är vilken

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Området, mellan riksväg 61 och Långvaksvägen, intill korsningen mot Gunnarskog,  berörs av den nya detaljplanen.
Området, mellan riksväg 61 och Långvaksvägen, intill korsningen mot Gunnarskog, berörs av den nya detaljplanen. Foto: Ingen Byline

Förslaget till ny detaljplan – som ska möjliggöra etablering av en större livsmedelsbutik i Gateområdet – är nu ute på granskning. Under våren är tanken att planen ska kunna antas.

Bakom förändringen ligger företaget Kynningsrud Kommersiellt AB som vill få tillåtelse att uppföra en butiksbyggnad vid östra infarten till Arvika.

Men fortfarande är det ingen som offentligt vill bekräfta vilken verksamhet som ska in i lokalerna.

Arvika Nyheter har vid flera tillfällen under ärendets gång berättat om den planerade etableringen. Det berörda området ligger mellan riksväg 61 och Långvaksvägen, nära korsningen mot Gunnarskog. I dag består det huvudsakligen av obebyggd naturmark och en parkering.

En ny detaljplan tas fram för att göra det möjligt att driva handel med livsmedel, vilket nuvarande plan inte tillåter.

Planförslaget har tagits fram i samarbete mellan kommunen och exploatören och innehåller en byggrätt för en livsmedelsbutik på cirka 5 800 kvadratmeter. Den medger även en större parkering. Befintliga in-och utfarter på Långvaksvägen ska användas för handelsområdet.

Under februari

Förslaget till detaljplan ligger ute på granskning februari månad ut, bland annat på Arvika kommuns hemsida. Sen ska inkomna synpunkter gås igenom och eventuellt blir det några justeringar av planförslaget, innan det går upp för politiskt beslut. Vilket bör kunna bli under våren enligt samhällsbyggnadschefen Ida Svensson.

Innan förslaget kan antas ska kommunen och Trafikverket också underteckna en gemensam avsiktsförklaring. Bakgrunden är att kommunen planerar att anlägga en gång- och cykelväg fram till det nya området för att folk ska kunna ta sig dit på annat sätt än bara med bil.

När den nya detaljplanen är antagen kan företaget söka bygglov för den planerade byggnaden.

Inte tillgänglig

AN var i kontakt med Kynningsrud i höstas för att höra vilka som är deras tänkta hyresgäster. Men bolagets vd Per Andersson Moström ville inte lämna något besked, utan hänvisade till att man kommer att gå ut med information längre fram.

Fem månader senare har AN sökt honom igen, men han har inte varit tillgänglig.

Arvika kommun lämnar heller ingen mer information om etableringsplanerna i Gateområdet, utan hänvisar till att det är företaget som måste svara på den frågan

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenDetaljplanerIda SvenssonTrafikverket

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.