Hoppa till huvudinnehållet

Missnöje över beslutet: ”Förskolan har varit en fristad för många barn”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Ingela Astmo.
Ingela Astmo. Foto: privat

Beslutet att Sävsjögårdens förskola stängs väcker känslor.

Vårdnadshavaren Ingela Astmo ser det som att en trygg plats för barn som haft en tuff start i livet försvinner.

När Ingela nåddes av beskedet om att Sävsjögårdens förskola, där flera av hennes barn gått och fortfarande går, tog känslorna nästan överhanden.

– När jag skulle hämta i måndags hängde det ett brev där det brukar stå typ ”blöjorna är slut”. När jag insåg vad det stod i brevet blev jag så överväldigad att jag bara tog jag mitt barn och gick raka vägen ut. Jag tänkte att ”nu börjar jag gråta”.

Det är framförallt förlusten av personalen som känns sorglig, menar Ingela.

– Pedagogerna är helt suveräna på npf-barn (barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer som adhd, autism och språkstörning reds. anm). Med små medel gör de allt de kan trots att de är i gamla lokaler.

Förskolan stängs till sommaren: ”Är inte ändamålsenlig”

Påläst personal - en trygghet

Vad då till exempel?

– Till exempel är bildstöd särskilt viktigt för barn med npf, och på Sävsjögården arbetar de jättemycket med det. Alla barnen vet precis när deras kompisar ska gå hem, vart de ska sitta och så vidare.

Även när det gäller barn som av olika anledningar haft en tuff start i livet har Sävsjögården varit viktig, menar hon.

– Det finns flera familjehemsplacerade barn på förskolan och även om de inte har någon särskild inriktning på just barn med npf eller barn som är familjeplacerade så har personalen läst på en massa om det. För de barnen har det varit fantastiskt att få komma till den här lilla förskolan. Det har varit en stor trygghet.

Sävsjögårdens förskola.
Sävsjögårdens förskola. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Är det inte rimligt att stänga förskolan med tanke på att lokalerna anses vara illa anpassade till förskoleverksamhet?

– Det kanske det är men det beror ju på hur man tänker. Rimligt för mig vore till exempel att de tänker på den fantastiska utemiljön. En rejäl renovering hade väl funkat? Nu är ju inte jag pedagog men så tänker nog jag iallafall.

”Hopplös trend”

Beslutet grundar sig ju också i att det blir färre barn i kommunen de kommande åren...

– Det kan jag förstå. Men det såg de nog när de öppnade Agnetebergs förskola för drygt ett år sedan också men där kunde de ändå smäcka till med fem avdelningar.

Något större hopp om att beslutet ska ändras har hon dock inte.

– De har säkert filat på det här länge så jag tror inte att det kommer göra någon skillnad att protestera. Men missnöjet finns. Den här trenden att förskolorna blir färre och större kan jag tycka känns lite hopplöst. Jag tycker det borde finnas båda så man kan välja. Sävsjögården har varit en fristad för många barn.

Artikeltaggar

adhdAgnetebergAutismBarnFörskolorSkola och utbildningVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.