Hoppa till huvudinnehållet

DRÅPSLAGET: Karlén avslutar säsongen – missar inomhus-SM: ”Har inte full kontroll”

Publicerad:
Reporter Oliver Thyberg
Oliver Thyberg
Oliver.Thyberg@nwt.se
Kaiza Karlén hade precis börjat inomhussäsongen när hon skadades under längdhoppstävlingen Campeonato Autonómico. Nu tvingas hon avbryta inomhussäsongen, vilket gör att hon missar bland annat inomhus-SM i Karlstad.
Kaiza Karlén hade precis börjat inomhussäsongen när hon skadades under längdhoppstävlingen Campeonato Autonómico. Nu tvingas hon avbryta inomhussäsongen, vilket gör att hon missar bland annat inomhus-SM i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

Kaiza Karlén hade precis inlett inomhussäsongen.

Men efter några tunga landningar under längdhoppet på Campeonato Autonómico skadades värmländskan.

Nu avbryter hon inomhussäsongen, vilket innebär att hon bland annat missar friidrotts-SM i Karlstad.

Kaiza Karlén landade hårt under längdhoppet på Campeonato Autonómico i sin nuvarande hemvist, Valencia. Kort därefter blev det klart att den 25-åriga längdhoppsstjärnan hade ådragit sig en hjärnskakning.

Orsaken?

I Spanien är det vanligt att groparna inte grävs särskilt väl, eller ibland inte alls.

– Det är något som de borde åtgärda, gropen var väldigt hård. Jag försökte göra en teknisk landning som jag tränat på, men jag hade inte full kontroll över alla mina kroppsdelar. Jag landade och slog bakhuvudet väldigt hårt, vilket gjorde mig lite snurrig ett tag. Det var inget allvarligt, men jag hade ont i ungefär en vecka, säger Kaiza Karlén och fortsätter:

– Då beslutade jag att jag inte tänker riskera att få ännu en hjärnskakning här, så då får jag väl ta på mig att gräva gropen själv.

Sagt och gjort. I nästa tävling på samma arena tog hon saken i egna händer och grävde gropen själv.

– Ja, då slog jag i svanskotan väldigt hårt i stället och av det blev det nog en spänning i alltihop. Jag har aldrig slagit i så pass hårt förut. Tråkigt, men jag har återhämtat mig snabbt och bristningen har läkt. Nu kan jag träna igen, vilket känns väldigt skönt.

”Kan hoppa längre”

Trots skadorna vann hon båda tävlingarna och hoppade som längst 6.23, vilket möjligen är ett bevis på att hennes nygamla teknik ger bättre hopplängder.

Även med skador lyckades Karlén vinna båda tävlingarna i Spanien och hoppa så långt som 6.23 meter.
Även med skador lyckades Karlén vinna båda tävlingarna i Spanien och hoppa så långt som 6.23 meter. Foto: Privat

Tekniken återvänder till grunderna, med rörelser liknande de hon använde som fyraåring, och har visat sig vara effektiv för att övervinna vissa tekniska utmaningar.

– Det har varit en utmaning för mig att hålla höften högt för att jag kan sjunka igenom. Sedan har justeringar i armrörelserna visat sig fungera väldigt bra under träning, vilket kommer att bidra till att jag kan hoppa längre.

Uppmätta längder från hennes träningar håller hon för sig själv.

– Jag har förbättrat mig i alla fall, konstaterar Karlén hemlighetsfullt.

Missar inomhus-SM

På grund av skadorna har hon nyligen bestämt sig för att inte delta i årets inomhus-SM, som hålls i Karlstad och Kil.

– Nej, jag kommer inte att vara med. Jag bestämde mig för att inte tävla mer inomhus i år. Inomhussäsongen är så pass kort så får man ett avbrott är det svårt att komma tillbaka till formen. Jag väljer att prioritera min hälsa och det finns ingen anledning att pressa inför en tävling.

Bland de anmälda i längdhoppet på SM återfinns bland annat Värmlandsättlingen Maja Åskag, samt landslagsstjärnorna Tilde Johansson och Khaddi Sagnia.

Du är 25 år i dag. Hur långt ser du framåt i karriären?

– Ingen aning. Nu väntar som vanligt en utomhussäsong, och jag siktar som vanligt på mästerskap. Jag ökar chanserna att ta mig dit genom att ta en dag i taget.

Karlén tog hem fyra förstaplatser i somras, inklusive en seger på Göteborg Grand Prix, samt ett brons på SM.

Längsta godkända hoppet mätte 6.39 (27 maj i Köpenhamn, Danmark).

Artikeltaggar

FriidrottGrand PrixGöteborgHjärnskakningKaiza KarlénKarlstadKarlstad GPLängdhoppValencia

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.