Hoppa till huvudinnehållet

Dråpslaget – tvingas ha ridhuset stängt: ”Kommer påverka hela vårterminen”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Arvika Ridklubb tvingas hålla ridhuset stängt en längre tid framöver efter omfattande skador. Arkivbild.
Arvika Ridklubb tvingas hålla ridhuset stängt en längre tid framöver efter omfattande skador. Arkivbild. Foto: Sakeus Berg

Renoveringsbehovet var större än tidigare trott.

Nu tvingas Arvika Ridklubb hålla ridhuset stängt tills vidare.

– Vårterminen kommer vi inte kunna nyttja stora ridhuset. Sen kan ta det ännu längre tid – det vet vi inte än, säger ordföranden Johanna Nilsson.

Kommunens beslut – 1,6 miljoner till att fixa ridhusets tak: ”Nu regnar det ju in”

Arvika Nyheter skrev om hur taket på det stora ridhuset läckte in vatten och behövde åtgärdas, vilket Arvika kommun öronmärkte 1,6 miljoner kronor för att fixa.

Men i slutet av förra veckan togs beslutet att ridhuset ska hålla stängt tills vidare, då det framkommit att byggnaden är i sämre skick än tidigare befarat och därmed i behov av ytterligare förstärkning.

Detta sedan experter besiktigat och gjort grundliga beräkningar där det konstaterats att läget är sämre än förväntat.

– Beslutet är kommunicerat med politiken, kommundirektören och biträdande kommundirektör som är min chef. De underlag och uppgifter vi fick gjorde att beslutet inte var svårt att tas på det sättet. Det handlar om en försiktighetsåtgärd. Det är med tungt hjärta vi tvingas ta beslutet, säger Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef på Arvika kommun.

Hon fortsätter:

– Vi hade möte med ridklubben i fredags och i dag (läs: torsdag). Vi behöver mer kunskap och fakta om det innan vi vet omfattningen. Från både föreningens sida och från vår sida är det fullt fokus på vad vi kan göra för att det ska kunna bedrivas nån form av verksamhet nu.

När räknar ni med att ha en samlad bedömning av läget?

– Jag hoppas att vi inom två veckor ska ha det, men vi är beroende av extern expertis. Vi har i alla fall ett nytt möte inbokat om 14 dagar med ridklubben.

– Arvika Fastighets tekniska chef, Lennart Gustafsson, har jobbat för att göra beräkningar där han sett att vi akut måste stänga om det stämmer.

Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef på Arvika kommun, har tvingats ta det tuffa beslutet efter inrådan från expertis. Arkivbild.
Eriqa Lindsten, kultur- och fritidschef på Arvika kommun, har tvingats ta det tuffa beslutet efter inrådan från expertis. Arkivbild. Foto: Linus Carle

Den summan som avsattes i höstas lär i vilket fall bli betydligt större.

– 1,6 miljoner kommer inte räcka, men vi har ingen prislapp än i nuläget.

Hur kommer det sig att ni inte har upptäckt omfattningen av det här tidigare?

– Ja, det kan man ju fråga sig varför. Jag kan inte säga vad det beror på. Enligt föreningen har det varit så under en längre tid, men att det var på det här sättet var inget vi kände till.

Hade det kunnat undvikas?

– Ja, det kanske det hade kunnat göras. Men jag har inte fått några signaler om att det skulle vara så här illa. Man kan titta i backspegeln, men det är viktigare att lägga fokus på hur vi kan få ordning på det här tillsammans.

– Säkerheten måste gå först. Det är ridklubben helt införstådda med också, säger Eriqa Lindsten.

Johanna Nilsson, ordförande i Arvika Ridklubb.
Johanna Nilsson, ordförande i Arvika Ridklubb. Foto: Susanne Walström

”Sliter hårt på”

För föreningen, som de senaste åren blivit både kvalitetsmärkt och nationellt prisad för sin ridskola, är det förstås ett hårt slag.

– Det påverkar ju oss på så många delar. Dels har vi anställd personal, men också alla hästar som det sliter så hårt på när vi måste anpassa allt som vi har nu. Det blir svårt att hålla samma standard, konstaterar ordföranden Johanna Nilsson.

Finns det en större frustration kring det här hos er?

– Det är klart det finns det hos medlemmarna, men nu har vi påbörjat ett samarbete med kommunen och får hoppas det fortsätter vara en bra dialog. Sen väntar vi på att kommunen ska komma med besked om hur tidsplanen ser ut.

– Det har läckt i taket under många år, det har många vetat – och nu blir det en sån här stor åtgärd. Samtidigt är vi glada att de stänger om det finns en rasrisk, så vi har inget agg mot kommunen så sett.

Hur tufft det att behöva hantera det här nu?

– Det kommer nog bli väldigt jobbigt. Just nu är vi väldigt ovetandes och då är det svårt att säga så mycket mer, men det påverkar oss jättemycket både ekonomiskt och kring verksamheten – det har vi också framfört till kommunen.

– Det handlar också om verksamheten som vi inte kan bedriva. Vi har en vårtävling som vi inte kommer kunna genomföra till exempel – det är så mycket vi måste ta hänsyn till, säger Johanna Nilsson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika NyheterArvika RidklubbFastigheterHästsportJohanna NilssonVattenÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.