Hoppa till huvudinnehållet

Arvika fortsätter vara grönt: ”Haft ett gott samarbete”

Publicerad:
Reporter Rasmus Isaksson
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@arvikanyheter.se
Arvika kommun är fortfarande i den gröna zonen i Suicide Zeros kommunbarometer.
Arvika kommun är fortfarande i den gröna zonen i Suicide Zeros kommunbarometer. Foto: HP Skoglund

Arvika fortsätter att öka sina poäng när det kommer till suicidprevention. Anneli Karlsson, jämställdhets- och folkhälsosamordnare, vet vad som krävs för att kommunen ska fortsätta på samma spår.

– Vi har en handlingsplan som ska revideras, säger Anneli Karlsson.

Suicide Zero släppte under onsdagen sin kommunbarometer för 2024, där alla Sveriges kommuner rankas utifrån sitt arbete med suicidprevention. Som AN skrev igår fortsätter Arvika kommun att hålla sig i den gröna zonen, och bedöms göra goda insatser i arbetet.

Man får 22 poäng av Suicide Zero, vilket är en ökning jämfört med de två tidigare åren. 2023 fick man 21 poäng och 2022 19.

– Det är vi väldigt glada för. Det är ett långsiktigt arbete. För tre år sedan var vi en poäng från grönt också och det här har vi jobbat länge med. Det känns bra även om det är mycket arbete kvar, säger Anneli Karlsson.

Trots att man som sagt ligger i den gröna zonen är det för andra året i rad bara en poäng ned till gränsen för gult (poängspannet justerades inför i år, samtidigt som maxpoängen höjdes från 27 till 29. 2023 krävdes 20 poäng för att få grönt och 2024 21 poäng).

– Vi håller oss i det gröna så det är vi glada för. Sen är det positivt att det är så många fler kommuner i Värmland som är gröna nu också, att det är en bra regional samordning i frågan. Tidigare har vi legat högst upp i Värmland, men nu är det är många fler som har blivit bättre.

Nu är det fem kommuner till i regionen som är gröna: Hagfors med 25 poäng, Årjäng med 24 och Kil, Sunne och Karlstad som alla fick 23 poäng.

– Det är roligt och ett gott betyg till regionens arbete, säger Anneli Karlsson.

”Målet att vara grön”

Arvika kommun har som tidigare nämnts ökat stadigt i rapporten de senaste tre åren, från 19 till 22 poäng. Anledningen är enligt Anneli Karlsson ett bra samarbete.

– Vi har haft ett gott samarbete med regionen, Suicide Zero och andra aktörer. Vi har även utbildat chefer, lyft frågan i skolhälsan på olika sätt och haft utbildningar för föräldrar. Det är viktigt att lyfta psykisk ohälsa. Man kan alltid bli bättre, men vi lyfter det i olika former på olika ställen.

Vad behöver ni göra för att öka ännu mer i kommunbarometern?

– Vi har en handlingsplan som ska revideras, om vad vi ska göra för att ta oss framåt. Jag tror och hoppas att vi kommer lägga fokus på det främjande och förebyggande arbetet, med fokus på barn och unga, säger Anneli Karlsson.

Hela rapporten hittar du här.

Stödlinjer

Om du har självmordstankar, eller känner någon du är orolig för, finns det många ställen att kontakta. Här följer några exempel:

Självmordslinjen: 901 01.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via: 112.

Bris - Barnens rätt i samhället: 116 111.

Om det är akut – kontakta en psykiatrisk mottagning eller ring 112.

På 1177 finns fler stödlinjer du kan kontakta.

Källa: 1177

Bakslaget: Eda från bäst i Värmland till under gränsen: ”Tufft läge”

Artikeltaggar

ArvikaPsykisk ohälsaSuicide ZeroUtbildningVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.