Hoppa till huvudinnehållet

Klart med ny kommunchef i Eda – välkänt namn tar över posten

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Johan Örnberg är redan ett välkänt ansikte i kommunhuset i Charlottenberg. Nu blir han ny kommunchef i Eda kommun.
Johan Örnberg är redan ett välkänt ansikte i kommunhuset i Charlottenberg. Nu blir han ny kommunchef i Eda kommun. Foto: Kerstin Herö

Under onsdag eftermiddag blev det klart med ny kommunchef i Eda kommun. Ett välkänt namn tar över uppdraget, Johan Örnberg, 47, som jobbat i kommunen i många år och varit dess ekonomichef en del av den tiden.

– Det är glädjande att Johan valt att tacka ja till jobbet som kommunchef. Johan står för ett stabilt ledarskap med mångårig erfarenhet som chef inom kommunal verksamhet. Han har en mycket god förmåga att hantera komplexa frågeställningar och skapa förtroende i olika grupper och sammanhang. Vi ser från politikens sida fram emot att arbeta tillsammans med Johan för att skapa goda förutsättningar för kommunen, säger kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Hanna Andersson (M) i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsen ansvarar för att tillsätta kommunchefen, kommunens högste tjänsteman, och beslutet togs i samband med onsdagens sammanträde.

Totalt fick kommunen in 24 ansökningar till tjänsten som kommunchef. Fyra sökande kallades till slutintervju och fick träffa samtliga intervjugrupper, personalutskottet (politiker) samt fackliga representanter och ledningsgruppen. Enligt Hanna Andersson var referensgrupperna eniga om att Johan Örnberg var en lämplig kandidat för tjänsten som kommunchef.

Vad var det som avgjorde?

– Utbildning och kompetensmässigt och att han har en bakgrund som ledare inom kommunal verksamhet under lång tid. Även de andra intervjuade hade ledarmeriter, men inte på samma nivå. Johan har också gjort ett väldigt gott arbete under sin tid som tillförordnad kommunchef. Han har en god känsla för kommunen. Vi är jätteglada i dag.

Kommunalrådet Hanna Andersson (M) uppger att referensgrupperna var eniga om att Johan Örnberg var en lämplig kandidat för tjänsten som kommunchef.
Kommunalrådet Hanna Andersson (M) uppger att referensgrupperna var eniga om att Johan Örnberg var en lämplig kandidat för tjänsten som kommunchef. Foto: Kerstin Herö

Den nye kommunchefen är redan välbekant i kommunhuset. Han har varit anställd i kommunen sen 2007 och från och med 2012 som ekonomichef. Örnberg är utbildad civilekonom. Innan han kom till Eda kommun jobbade han på Kronofogden och Skattemyndigheten.

Han har de senaste fem månaderna varit tillförordnad kommunchef. Han hoppade in när hans företrädare slutade hastigt i september i fjol i väntan på att tjänsten kunde tillsättas permanent igen. Och när det blev dags för det föll valet på den ende interna sökande.

– Jag känner mig stolt och hedrad över att bli kommunchef. Jag har varit kommunen trogen sedan 2007 och vet vilken styrka det finns i organisationen. Tillsammans med medarbetarna så kommer vi fortsätta att utveckla vår service till medborgarna i Eda kommun, säger Johan Örnberg.

Du har lång erfarenhet av kommunen och god insyn i ekonomin. Några funderingar kring framtiden? Vad kommer du att lägga fokus på som kommunchef?

– Till att börja med ekonomin, det är prio ett. Vi har ett tufft läge. Men vi har redan vidtagit en rad åtgärder under 2023, vi har ett pågående arbete.

Målet är enligt Johan Örnberg att komma i budgetram 2024.

En annan uppgift som han får ta sig an blir att rekrytera sin efterträdare som ekonomichef. Även den tjänsten har kommunen haft en tillfällig, intern lösning på sedan i höstas.

Kan du slutligen berätta lite kort om dig själv? Du är Arvikabo och pendlar till jobbet.

– Ja, jag är född i Arvika och bor i Hungvik, utanför Arvika, med fru och tre barn. Jag är idrottsintresserad och fiskeintresserad, sammanfattar Johan Örnberg.

Artikeltaggar

EdaEda kommunHanna AnderssonKommunstyrelsenPolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.