Hoppa till huvudinnehållet

Bakslaget: Eda från bäst i Värmland till under gränsen: ”Tufft läge”

Publicerad:
Reporter Rasmus Isaksson
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@arvikanyheter.se
Enligt Suicide Zeros kommunbarometer behöver Eda kommun jobba mer med suicidprevention. Genrebild.
Enligt Suicide Zeros kommunbarometer behöver Eda kommun jobba mer med suicidprevention. Genrebild. Foto: shironosov

Organisationen Suicide Zero har släppt sin kommunbarometer för 2024, där man rankar kommuners arbete mot självmord.

Arvika har ökat sin poängskörd och bedöms kunna göra goda insatser. Eda däremot ligger under gränsen.

Suicide Zero är en ideell organisation som jobbar för att minska antalet självmord i Sverige. Varje år presenterar man en barometer, där Sveriges kommuner rankas utifrån hur många poäng de får i en enkät från organisationen.

I Eda ser det dystrare ut jämfört med för två år sedan. Från att har varit bäst i Värmland 2022 med 20 poäng har man nu 16, även om man ökat från noteringen 2023 som var 14 poäng.

– Jag vet att Eda har varit uppmärksammat tidigare för fina resultat. Sen har jag inte helt grepp om hur man har jobbat de senaste åren då jag är ganska ny i min roll. Men om man utgår från det läget som var i fjol så är vi två poäng bättre, så det känns bra, säger Zuzana Biacovska-Olsson, folkhälsosamordnare i Eda kommun.

Känns det som att ni är på rätt väg ändå?

– Jag hoppas det. Det känns som att vi har haft höga ambitioner och kanske inte har klarat att nå så högt som vi har siktat. Vi är på gul nivå, men det känns inte deprimerande eftersom vi har ökat två poäng och förhoppningsvis ökar mer under året.

Poängskalan har visserligen gjorts om till i år och maxpoängen har höjts från 27 till 29 och gränsen för att kommunen ska bedömas göra goda insatser inom området suicid går vid 21 poäng, som tidigare år varit 20.

”Tufft läge”

Zuzana Biacovska-Olsson menar också att det är stora utmaningar i en liten kommun, där man inte kan ha lika många specifika tjänster till specifika frågor.

– Jag tror att vi behöver få mer saker att falla på plats. Jag är ny på min tjänst, vi har bland annat en ny skolchef och vi har strukturerat om mycket. När det kommer till suicid har vi hjälp av en samordnare på regionen, men det är samtidigt ett tufft läge i psykiatrivården och vi delar säkert en del utmaningar med fler kommuner i Värmland.

Planerna framöver för att förbättra arbetet mot suicid innefattar bland annat mer samarbete med externa aktörer, som Svenska Kyrkan och Suicide Zero.

Zuzana Biacovska-Olsson, folkhälsosamordnare i Eda kommun.
Zuzana Biacovska-Olsson, folkhälsosamordnare i Eda kommun. Foto: Kerstin Herö

Arvika kommun har de senaste åren ökat och får 2024 22 poäng, att jämföras med 2023 års 21 poäng och 19 poäng 2022. AN har sökt representanter från Arvika kommun utan resultat, men i rapporten kan man läsa om hur olika kommuner har svarat på frågorna i enkäten.

Det som sticker ut där är att kommunen inte nämner suicidprevention i sin budget för 2024 och att insatser mot suicid inte bedrivs på alla skolor, utan bara vissa. Man bedriver inte heller uppsökande verksamhet mot ofrivillig ensamhet bland äldre.

Hela rapporten hittar du här.

Stödlinjer

Om du har självmordstankar, eller känner någon du är orolig för, finns det många ställen att kontakta. Här följer några exempel:

Självmordslinjen: 901 01.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via: 112.

Bris - Barnens rätt i samhället: 116 111.

Om det är akut – kontakta en psykiatrisk mottagning eller ring 112.

På 1177 finns fler stödlinjer du kan kontakta.

Källa: 1177

Arvika bäst i länet på att förebygga självmord: ”Var och en kan göra skillnad”Så kan vuxna förhindra psykisk ohälsa: ”Våga lyssna – barn och unga vill prata”

Artikeltaggar

ArvikaBrott, lag och rättEdaOrganisationerSjälvmordSuicide ZeroVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.