Hoppa till huvudinnehållet

Öppnar upp om uppbrottet från Arvika: ”Var en del snack om oss innan vi lämnade”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Joel Åström var trots sina blott 18 år fyllda en av Arvikas bärande spelare ifjol och startade i princip samtliga matcher. Efter säsongen valde han dock att lämna laget efter missnöje mot både tränarstab och ledning.
Joel Åström var trots sina blott 18 år fyllda en av Arvikas bärande spelare ifjol och startade i princip samtliga matcher. Efter säsongen valde han dock att lämna laget efter missnöje mot både tränarstab och ledning. Foto: AN-arkiv

Ett stort antal spelare har lämnat Arvika Fotboll sedan starten av fjolåret.

Enligt några av spelarna själva har det skurit sig med såväl tränare som ledning.

– Det har varit skitsnack och det ger ju inget förtroende eller bra rykte för klubben, säger Joel Åström.

– Vi har haft en grupp som inte har fungerat helt, konstaterar Magnus Larsson i herrsektionen.

Läs också

Spelarflykten från Arvika Fotbolls A-lag i herrfyran har varit stor sedan starten av förra säsongen, vilket har sina olika förklaringar.

Totalt försvann 13 stycken ur truppen, där en övervägande del var yngre spelare, under säsongens gång och ytterligare fem har alltså följt nu under ”silly season”.

– Av dom som lämnade ifjol är det ungefär sju stycken som har lämnat för studier, två vet jag har lämnat för arbete på annan ort. Sen så har vi haft några stycken som inte har varit på träning och så – då har vi avslutat kontrakten, förklarar Magnus Larsson, ansvarig i Arvika Fotbolls herrsektion.

– Så det är inte mer dramatiskt än så, om man ser den stora massan.

”Kom inte överens”

Jefferson Parra Parra, som länge var lagets främste målskytt ifjol, anslöt till en lång rad spelare att lämna Arvika under säsongen när han i september valde att kliva åt sidan.

Han målar upp en situation där han enligt honom inte fick tillräckligt förtroende.

– Jag och tränaren kom inte överens. Han var inte tydlig – då tyckte jag inte det var kul.

Kan du ge ett exempel?

– Han var inte ärlig. Sa liksom inte varför han bänkade mig. Jag gjorde ändå mest poäng, så jag kände att gör han så kan jag lika gärna strunta i det här.

Christian Berntsson tog över Arvika Fotbolls herrar inför fjolårets säsong.
Christian Berntsson tog över Arvika Fotbolls herrar inför fjolårets säsong. Foto: Jonas Aspetorp

Enligt ”Jeffer” är missnöje mot tränarstaben en av orsakerna till varför så många spelare lämnade laget under säsongen.

– Det är flera som känner lika. Jag har varit med ganska länge och det här var inte en rolig säsong alls. Vi kände alla att nu var det inte kul och då blev det som det blev. Det var nog den tråkigaste säsongen jag har varit med om faktiskt.

”Varit lite skitsnack”

Joel Åström valde att inte förlänga med Arvika efter den gångna säsongen utan blev i mitten av december klar för storsatsande seriekonkurrenten Torsby – liksom Josef Al Mhana.

Här förklarar han valet:

– Det har varit lite skitsnack i klubben om spelarna som drog dit tidigare, Filip (Åström) och Victor (Engstig), och det är inget som vi vill tillhöra. Kvaliteten är ett snäpp upp också.

Han utvecklar:

– Det var en del snack om oss innan vi lämnade, att vi förstör stämningen i laget. Det här har visst kommit från ledningen också.

Hur började det här?

– Flera spelare var missnöjda med delar av tränarstaben och framförde det direkt till herrsektionen, som lovade ta tag i det då det var ett krav för att stanna kvar. Herrsektionen valde ändå att fortsätta på den inslagna vägen och det blev ohållbart för mig och andra som nu gått vidare. Jag har varit ärlig hela vägen med var jag står och är det fortfarande.

Åström fortsätter:

– En del av missnöjet med klubben är att det har varit skitsnack och det ger ju inget förtroende eller bra rykte för klubben. Jag har kompisar kvar i Arvika fortfarande, har fått höra genom dom att det är ett dumt val att vi gått till Torsby.

Han har redan fått en mer positiv känsla i Torsby:

– Det är väldigt trevlig stämning och det är skönt efter ett sånt här år. Dessutom spelar de en fotboll som jag vill spela, säger Joel Åström.

Tidigare lagkaptenen Adis Tucek har enbart positiva erfarenheter från sin tid i Arvika men hade gärna sett att det var ännu mer satsning.
Tidigare lagkaptenen Adis Tucek har enbart positiva erfarenheter från sin tid i Arvika men hade gärna sett att det var ännu mer satsning. Foto: Anton Eriksson

”Bara varit positivt”

Att det inte blev en återkomst till moderklubben för tidigare lagkaptenen Adis Tucek, som liksom både Joel och Jefferson skrivit på för Torsby, har enligt honom själv inte haft med situationen i Arvika att göra.

– Såklart har man ju hört lite snack, men det är inget som påverkar mig i mitt val. Jag har mina egna upplevelser från min tid i Arvika. Jag stortrivdes under mina spelarår med ”Stenis” som tränare och sen Tholén det sista. Min erfarenhet innan jag lämnade för Stockholm har bara varit positivt.

Har du några tankar kring att så många spelare lämnat på så kort tid?

– Det enda jag kan föra med där är att jag tror att det finns spelare som skulle vilja känna att det finns lite mer satsning på seniorsidan, även för damerna som också tappade jättemånga spelare förra säsongen.

Adis utvecklar:

– Personligen tycker jag att det finns så pass mycket kvalité till att kunna ha lag i någon högre division. Nu säger jag inte att det inte är någon satsning, men det skulle kunna vara ännu mer satsning.

Läs också

”Gick inte så lätt”

Även fjolårets främste målskytt i laget Viktor Eriksson, som liksom Mikael Johansson har gått till lokalkonkurrenten Örnen, upplevde att stämningen inte alltid var på topp.

– Jag har bara spelat i Arvika en säsong, så jag vet inte hur den gruppen har funkat tidigare riktigt. Coachen var ny från säsongsstart och ny för alla, men man märkte av att det inte gick så lätt att komma in ordentligt i laget.

– Jag la inte så mycket fokus på vad alla andra sa. Man förstod vad de sa, men jag var tyst. Den man pratade med – den sidan var man på helt enkelt. Så jag la mig mittemellan, berättar Viktor.

Viktor Eriksson var Arvikas främste målskytt förra säsongen men valde att lämna för lokalkonkurrenten Örnen.
Viktor Eriksson var Arvikas främste målskytt förra säsongen men valde att lämna för lokalkonkurrenten Örnen. Foto: AN-arkiv

Brist på förtroende är annars något Viktor själv lyft fram som en anledning till klubbytet via Örnens sociala medier när han presenterades.

– Jag fick väl inte den speltiden jag ville riktigt. Jag var ändå med i alla A-lagsmatcher utom en, men fick bara åtta starter. Jag var med U-laget och spelade också vilket blev tufft när jag jobbade i Norge.

”Mycket åsikter”

Magnus Larsson svarar så här på kritiken från spelarna:

– Vi har ju fört en dialog med spelare och det finns ju mycket åsikter åt alla håll, naturligtvis, det gör det. Sen så är det ju så här dom som har lämnat nu gjorde det ju för att dom vill mer.

Larsson fortsätter:

– Arvika Fotboll siktar ju på att vara ett division 3-lag över tid. Vi vet att medlen vi har för att göra det är att bygga lag ifrån egna led från vår ungdomsverksamhet, som är kanske det viktigaste vi har.

Att det är några spelare som ändå har upplevt att det varit dålig stämning och så vidare, vad kan det bero på?

– Jag kan väl säga som så här, att vi har haft en grupp som inte har fungerat helt och det är vi medvetna om. Därför bygger vi också om lite grann i laget, det ska jag vara uppriktig med. För vi behöver ha en grupp som trivs tillsammans, naturligtvis – det är det absolut viktigaste. Som kommer dit av fri vilja och ett hjärta för att spela i Arvika Fotboll.

AN-sporten har även varit i kontakt med huvudtränaren Christian Berntsson som dock valt att inte bemöta anklagelserna riktade mot honom och tränarstaben:

”Jag har inga fler kommentarer. Jag ser fram emot en ny säsong och väldigt positiv till laget vi håller på att bygga.”, skriver ”Kicken” i ett SMS till AN.

Artikeltaggar

ArvikaChristian BerntssonDivision 4 VärmlandFotbollIK Arvika FotbollTorsby IF

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.