Hoppa till huvudinnehållet

TIDSLINJE: Från förslag till tillbakadragning – här är turerna i sjukhusfrågan

Uppdaterad:
Publicerad:
Reporter Rasmus Isaksson
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@arvikanyheter.se
Manifestation på torget mot sparplanerna för Arvika sjukhus.
Manifestation på torget mot sparplanerna för Arvika sjukhus. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Drygt en vecka tog det mellan att sparförslaget på Arvika sjukhus lades fram till att det sedan drogs tillbaka. Nedan följer en tidslinje över hela händelseförloppet.

Pressträff med Schützer och Östergren

Regionledningen, S, C och V, med ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden Daniel Schützer (S) i spetsen, presenterade ett sparförslag på en presskonferens klockan 14. Några timmar innan hade dock NWT avslöjat stora delar av det, som alltså blev bekräftade.

Anledningen till förslaget var den ekonomiska förlusten regionen gick med förra året, en miljard kronor. Då, i slutet av 2023, tog man beslut om att spara in på 750 tjänster, där 300 kan bli uppsägningar.

Förslagen som listades:

• Gynekologisk mottagning och gynekologisk dagkirurgi centreras till Arvika (från Torsby)

• Medicinakut dygnet runt i Arvika bevaras men akutjourslinjen avslutas

• Medicinakut dygnet runt, laboratorieverksamhet och röntgen fokuserar verksamhet till dagtid

• Intensivvårdsavdelning Arvika övergår till intermediärvårdsavdelning

• Fortsatt utredning av mottagningsverksamheter, ”för att klara framtida kompetensutmaningar och skapa ytterligare robusthet”

• Utredning av den elektiva kirurgiska verksamheten

• Utredning av ökad närvaro av allmänläkare på vardagskvällar i Arvika

– Vi har inte personal för att göra allt överallt. Hyrpersonal är inte hållbart, det är både dyrt och minskar patientsäkerheten, sa Daniel Schützer under pressträffen, där även hans nämndkollega Jens Östergren (C) fanns med.

Daniel Schützer, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Daniel Schützer, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Helena Karlsson

Förändringarna beräknade man skulle spara 22,9 miljoner kronor och beslut om förslaget väntades tas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 30 januari.

Förslaget: Akutjourslinjen i Arvika avslutas: ”Har inte personal”

Redan under måndagen började kritik komma, bland annat från Vårdförbundets ordförande i Värmland, Camilla Gustafsson.

– Arvika sjukhus blir i praktiken en avancerad vårdcentral. Det är ett fantastiskt sjukhus som nu monteras ner, sa hon till AN.

Besparingar på Arvika sjukhus: ”Blir i praktiken en avancerad vårdcentral”

Politikerna enas

Tisdagen bjöd på en massiv kritik, som bara var toppen av isberget. Kommunpolitikerna i Arvika var inte sena med att framföra sina åsikter. Kristina Bengtsson-Nilsson, moderat oppositionsråd, hade det här att säga:

– Jag är riktigt upprörd! Hur kommer detta påverka livet för våra medborgare i Arvika, Eda och Årjäng? Hur ska CSK kunna ta emot alla de som inte längre får vård på Arvika sjukhus? Ska god och nära vård bara gälla de som bor i Karlstad? Och de ska utreda konsekvenserna EFTER att de tagit beslut?

Edas moderata kommunalråd, Hanna Andersson, var oroad över de ännu längre ambulanssträckorna det skulle innebära för kommunens invånare.

– Redan nu har Eda en av de längsta väntetiderna på ambulans i hela Sverige. Då har vi tre mil till sjukhuset. Jag vågar inte ens tänka tanken om det ska bli tolv mil, sa hon.

Jag vågar inte ens tänka tanken om det ska bli tolv mil
Hanna Andersson

Även Peter Söderström, socialdemokratiskt kommunalråd i Arvika, riktade kritik och gick därmed emot sitt eget parti.

– Jag vädjar till regionen att lyfta bort ärendet från dagordningen den 30:e januari eftersom det är ett ogenomtänkt förslag med tveksamhet kring de siffror som presenterats och dessutom saknas en beskrivning av konsekvenserna och riskerna med förslaget, sa han.

Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.
Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.
Enade politiker vill rädda akuten: ”Vädjar till regionen”

Värmlands borgerliga allians ställde sig på Arvikapolitikernas sida. Sara Kihlström (KD) sa att ”chockad” och alliansen krävde att förslaget skickas på återremiss.

– Konsekvensanalysen som gjorts är inte tillräcklig för att säkerställa en trygg vård i västra Värmland, sa Sara Kihlström.

Borgerligt nej till beslut om neddragningar på Arvika sjukhus: ”Jag är chockad”

Många ur personalen på Arvika sjukhus skickade in en insändare till AN där de beskrev hur det ser ut på sjukhuset och hur de inte kan förstå förslaget som kommit.

”För oss som arbetar på Arvika sjukhus låter förslaget horribelt och det kommer ej vara jämlik vård för västra Värmlands invånare”, var en mening ur insändaren.

”Sverige har minst IVA platser i Europa (har vi glömt pandemin?) och att Sverige står inför rustning av civilförsvar, krigsberedskap etcetera… Då lägger Region Värmland ner…”, var en annan.

Personal på Arvika sjukhus sågar sparförslag – varnar för konsekvenser: ”Horribelt”

Stina Höök (M), regionråd och ansvarig för regionala utvecklingsfrågor, tyckte att förslaget saknade helhetsbilden och att ”hälso- och sjukvård inte är en egen ö i samhället”.

Regionrådets kritik mot besparingen: ”Riskerar bli värdelös”

AN:s chefredaktör, Thomas Tynander, lyfte frågan i sin ledare:

Rädda vår akutmottagning!
Akutmottagningen på Arvika sjukhus hotades.
Akutmottagningen på Arvika sjukhus hotades. Foto: Rasmus Isaksson

Klarar Karlstad trycket?

Veckan fortsatte och så även diskussionerna och jobbet med att bevaka frågan. AN valde att kontakta Centralsjukhuset i Karlstad, för att se hur de ser på förslaget.

CSK:s verksamhetschef för akuten, Marcus Nilsson, var fåordig i sina svar:

– Jag har ingen personlig åsikt om det, svarade han på frågan efter en kort stunds tystnad och fortsatte med:

– Sen behöver vi allihop stå bakom det och göra det bästa möjliga för Arvikaborna och alla invånare i Region Värmland.

Här kan tusentals Arvikapatienter hamna: ”Får göra bästa möjliga”

Nu började det även trilla in debattartiklar i redaktionsmejlen. Bland annat från 17 bekymrade företagsledare i västra Värmland. AN pratade dessutom med flera av dem.

– Konsekvensen är att det blir otryggare för oss och rekrytera personal och svårare för Arvika att växa. Då kanske vi tvingas att rekrytera till Örebro eller Karlstad – och det blir svårare att få folk att flytta till Arvika, sa Magnus Glavmo, vd på Thermia.

Magnus Glavmo, vd på Thermia.
Magnus Glavmo, vd på Thermia. Foto: Hans-Åke Henriksson

– Det är ett slag i magen. Akutsjukvården är det viktigaste vi kan ha på nära håll – speciellt på tunga industrier där det kan hända allvarliga olyckor, sa Kari Andersson, vd på sågverket AB Hilmer Andersson i Lässerud.

Industricheferna om hårt kritiserade sparförslaget: ”Skillnad mellan liv och död”

Fler politiker stämde också in i kritikkören. Sjukvårdspartiet i Värmlands Emelie Wennerstrand sa så här till AN:

– Vi har lika högt människovärde i västra Värmland som i resten av länet.

Jag tror att folk kommer att gå man ur huse
Kristina Bengtsson-Nilsson
Partiet riktar kritik mot förslaget: ”Måste ha helhetssynen”

Det hade också börjat pratas om en manifestation på torget i Arvika, den 19 januari. Kommunens politiker var initiativtagare och hoppades på stor uppslutning.

– Jag tror att folk kommer att gå man ur huse. Jag blir inte förvånad om det kommer flera tusen och jag tänker att vi fyller både torget och gågatan, sa Kristina Bengtsson-Nilsson.

Och hon fick rätt.

Manifestation på torget: ”Gäller att få stopp”

”Vulgär propaganda”

Efter flera dagars tystnad från regionens ledning och en massiv kritikstorm uttalande sig Daniel Schützer i P4 Värmland. Men hans sätt att bemöta kritiken var inget som lugnade västvärmlänningarna.

– Det har ju förekommit en hel del fel, jag skulle nästan säga vulgär propaganda, där man påstår att det skulle kosta 33 extra miljoner i ambulanstransporter, sa han om kritiken som kommit, sa han till P4 Värmland.

Om rösterna som menar att förslaget skulle vara en ”nedmontering av Arvika sjukhus”, sa han samma sak.

– Jag skulle säga att det också är vulgär propaganda, för det är precis tvärtom. Vi vill bygga på de tre sjukhus vi har, men vi kan inte erbjuda allting överallt. I den här debatten har man över huvud taget inte kommenterat de bitar som vi tänker oss att flytta till Arvika, exempelvis den gynekologiska mottagningen och dagkirurgin.

Daniel Schützer.
Daniel Schützer. Foto: Tommy Pedersen
Regiontoppens vassa utspel – efter kritikstormen: ”Vulgär propaganda”

Många av västra Värmlands idrottsföreningar skickade in en debattartikel samma dag, där de sa att de var ”djupt bekymrade”.

”Undertecknade föreningar vill med denna text ställa oss bakom det som redan sagts av bland annat näringslivet, kommunpolitiker och privatpersoner senaste dagarna. Nyheten om förändringarna på Arvika Sjukhus gör oss djupt bekymrade”

19 idrottsföreningar uppmanar efter förslaget: ”Djupt bekymrade”

I den här vevan valde också AN att låsa upp alla artiklar som skrivs om förslaget, för att alla skulle kunna hålla sig uppdaterade om läget.

”Att vi låser upp betyder att även icke prenumeranter kan ta del av alla artiklar, med intervjuer och kommentarer. Vad betyder det för oss i västra Värmland att tusentals akutärenden enligt liggande förslag ska slussas till Centralsjukhuset i Karlstad – där det redan är platsbrist och situationen på akuten beskrivs som kaotisk?”, skrev Thomas Tynander.

Därför låser AN upp artiklarna om sjukhuskrisen

En kväll att minnas

Så var dagen kommen för den stora manifestationen på torget. AN laddade upp med att kolla med de inblandade hur schemat såg ut och vilka som skulle tala.

På torget ikväll: tre kommuner, näringsliv och sjukvård: ”Står enade”

Men först publicerades ett stort dokument, som gick ut på morgonen, om senaste gången det var manifestation på torget för akutmottagningen på Arvika sjukhus – 2004.

Då talade politiker och företrädare för näringsliv och föreningar, liknande som den 19 januari 2024.

För 20 år sen höll Arvika också en manifestation för akutsjukhuset

Klockan 19, den 19 januari, drog det i gång. Då inledde kommunalrådet Peter Söderström talandet på manifestationen, där 2000–3000 personer hade samlats i 22 minusgrader. Enligt ryktet var det kö på 61:an i en och en halv mil in till Arvika.

– Västra Värmland står enade mot regionens förslag, sa Söderström.

Sedan fyllde Kristina Bengtsson-Nilsson på med:

– Man ska aldrig lova någonting som politiker men det här lovar jag att det ska banne mig inte gå igenom.

Manifestationen på torget mot sparplanerna för Arvika sjukhus.
Manifestationen på torget mot sparplanerna för Arvika sjukhus. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Edas kommunalråd Hanna Andersson var nästa talare.

– Det heter Arvika sjukhus men jag vill säga att det är västra Värmlands sjukhus. Förslagen skulle få en oerhörd påverkan på oss alla och därför vill vi nu skicka ett tydligt budskap: tänk om och tänk rätt!

Även Årjängs kommunalråd, Stefan Moberg (KD), var på plats och instämde i åsikterna. Näringslivet, företrädare för vården och Thomas Tynander likaså.

Västra Värmland hade återigen visat sin tydliga ställning i frågan: Låt bli sjukhuset!

Tusentals stod upp för sjukhuset: ”Västra Värmland står enat”

Arbetet fortsätter

Helgen blev ingen paus i frågan. Insändarna fortsatte att komma i rask takt och personalen på Arvika sjukhus hade startat en namninsamling för att rädda akutmottagningen.

– Någon patient har frågat ”jaha, kommer jag inte att kunna komma hit med den här åkomman?”. Och nej, så är det. Jag tror att våra invånare i Arvika, Eda och Årjäng har börjat tänka att de behöver åka mycket längre. Akuten i Karlstad är dessutom tungt belastad redan så man kommer att behöva vänta mer än här i Arvika, sa Maria Norén Eriksson, chef för akutmottagningen i Arvika.

När den här texten skrivs har över 10 000 namn hamnat på listan.

Namninsamling på sjukhuset: ”Medarbetarna som har dragit i gång det”

”Inget är klart än”

Sedan Daniel Schützers uttalande om ”vulgär propaganda” hade det varit tyst från regionledningen. Men så fick AN till en intervju med Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

– Vi vet att det finns ett stort engagemang från allmänheten, kommunen och näringslivet i västra Värmland. Det är en tydlig signal som ges här. Jag tar naturligtvis till mig de åsikter som lämnas. Jag har personligen pratat med flera personer inom näringslivet och ska träffa sjukvårdspersonal under veckan som kommer, så dialogen är levande. Det är en sträcka från ett förslag till att beslut tas och inget är klart än, sa hon då.

Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.
Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande. Foto: Helena Karlsson

Ett första tecken på att regionens styre hade börjat backa i frågan och man kände hur västvärmlänningarna fortsatte att brinna för sjukhuset.

Regionrådet efter manifestationen: ”Varit en massiv kritik, vi lyssnar och tar till oss den”

Samma dag kom ett pressmeddelande från oppositionspartierna i regionen, som krävde ett extrainsatt fullmäktigemöte. Ett sådant möte har man rätt till om en tredjedel av fullmäktige vill det, alltså i Värmlands fall 27 ledamöter. Nu var det 39 som stod bakom begäran.

– Det här är för stort för en nämnd. Och i regionfullmäktige har majoriteten ingen stor dominans, det räcker med att några få ledamöter inser allvaret och ”byter sida”. Då ska vi stoppa det här, sa Anders Skogberg (SD) regionråd från Arvika till AN.

Efter protesterna - oppositionen lyfter sparförslaget till regionfullmäktige

Besök på sjukhuset

Företrädare för Värmlands borgerliga allians, M, KD och L, besökte alla Arvika sjukhus för att få mer förståelse i frågan. Fredrik Larsson (M), Stina Höök (M), Sara Kihlström (KD) och Sara Gunnarsson (L) var på plats och träffade personal.

– Jag kan säga så här, att den här frågan har hittills skötts undermåligt. Under all kritik, sa Fredrik Larsson.

– Nu har vi lyssnat på massor av personal och efter att ha hört deras tankar blir jag ännu mer säker på att det här är ett fruktansvärt dåligt förslag, fyllde Sara Kihlström på med.

– Vad vi förstår har inte medarbetarna på de olika nivåerna här varit involverade. Jag tror det var du som sa det, Fredrik, att det är så tydligt en pappersproduktion. Man har inte tagit ett lokalt perspektiv på det, sa Sara Gunnarsson.

– Vi har också fått reda på att det finns en del felaktigheter, direkta felaktigheter, i rapporten och det är helt oacceptabelt. Att man lägger fram felaktigheter i politiken som vi ska fatta beslut på sedan... Hur majoriteten kan välja att göra det är för oss helt ofattbart, sa Stina Höök.

Sara Gunnarsson (L), Stina Höök (M) Fredrik Larsson (M) och Sara Kihlström (KD)
Sara Gunnarsson (L), Stina Höök (M) Fredrik Larsson (M) och Sara Kihlström (KD) Foto: Rasmus Isaksson
Oppositionspartier besökte sjukhuset: ”Frågan har hittills skötts undermåligt”

Nytt ljus i tunneln

Insändarna fortsatte att komma, som de gjort ända sedan den 15 januari. Och till slut klarnade turerna kring sparpaketet.

Under kvällen kom beskedet att hälso- och sjukvårdsnämnden inte kommer att ta ett slutgiltigt beslut den 30 januari. De kommer att ta ett beslut, men frågan ska ändå upp till regionfullmäktige den 6 mars eller skickas tillbaka tjänstemannen för ombearbetning.

– Jag har full respekt för att nämnden tagit det här beslutet efter att ha haft tveksamheter. De vill utreda mer, sa Kenneth Johannesson (S), ordförande i regionfullmäktige.

Kenneth Johannesson (S), ordförande i regionfullmäktige.
Kenneth Johannesson (S), ordförande i regionfullmäktige. Foto: Jonas Klint
Regionfullmäktige kan ta beslutet om vårdbesparingarna

På kvällen hade Socialdemokraterna planerat ett partimöte på biblioteket i Arvika, för att diskutera frågan. Utanför väntade flera ur personalen på Arvika sjukhus med sina plakat de hade med till manifestationen.

– Det är viktigt att vi är här och representerar sjukhuset. Det handlar om vår existens. Vi får hoppas att politikerna ser oss, sa Linda Soare, undersköterska på akutmottagningen.

– Snygga slagord. Bra plakat. Vi lyssnar och tar till oss, sa Daniel Schützer när han anlände till mötet.

Snygga slagord. Bra plakat
Daniel Schützer
Regionpolitikerna träffade vårdanställda i Arvika

Förslaget dras tillbaka

Under onsdagsmorgonen kom beskedet som hade hängt i luften sedan manifestationen: Förslaget om besparingar dras tillbaka.

– Vi har lyssnat och tagit till oss av de frågor och den oro som finns bland medborgare, medarbetare och andra i västra och norra Värmland. När vi nu har fått allt underlag i ärendet kring förändringar i Arvika och Torsby sjukhus så har vi kommit fram till att inte gå vidare med förslaget, sa Daniel Schützer i ett pressmeddelande.

Regionen drar tillbaka förslag om stora förändringar på sjukhusen: ”Vi har lyssnat”

Under förmiddagen träffade sedan han och Åsa Johansson personalen på Arvika sjukhus för att få höra deras lägesbild.

– Det var en dialog med personalen där de kom med massa kloka inspel, gav väldigt tydliga bilder kring arbetet på ett litet sjukhus och var väldigt generösa med att dela med sig. Det är jag väldigt tacksam för, sa Daniel Schützer efter mötet.

– Även om det är väldigt krisigt med en svår ekonomisk situation så behöver den här processen ta ett omtag och vi måste involvera personalen mycket mer, fortsatte han.

Akutchefen på Arvika sjukhus, Maria Norén Eriksson, sa så här efter morgonens besked:

– Klumpen i magen har försvunnit. Det känns otroligt bra hur alla slöt upp, och att politiken sedan lyssnar och faktiskt lägger förslaget i papperskorgen.

– Vi hade en bra dialog och vi kände oss lyssnade på och fick tydliga svar från våra politiker. Nu kommer man starta på nytt men involvera medarbetarna den här gången. För alla vi förstår att hälso- och sjukvården går på knäna och att vi måste spara. Men vi måste spara på rätt ställe så det inte får konsekvenser för våra patienter, sa Vårdförbundets länsordförande Camilla Gustafsson.

Schützer (S) om framtida sparplaner: ”Måste involvera personalen mycket mer”

På sjukhuset firades det med tårta och cider efter beskedet.

– När beskedet kom i morse spred det sig snabbt och kändes overkligt. Men vi tar beslutet med glädje och stolthet, sa Veronica Eriksson, sjuksköterska

– Känns så himla gôtt. Engagemanget har varit otroligt, sa Linda Soare, undersköterska.

”Vi vann” var budskapet på tårtorna.
”Vi vann” var budskapet på tårtorna. Foto: Thomas Tynander

Artikeltaggar

ArvikaArvika sjukhusBeslutDaniel SchützerEdaHotet mot Arvika sjukhusKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPeter SöderströmRegion VärmlandSara KihlströmSjukhusSocialdemokraternaVårdVård och omsorgVårdförbundet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.