Hoppa till huvudinnehållet

Stina, 23, om drömchansen: ”Känns fantastiskt”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Stina Olsson arbetar under ett år med Västanå Teater och är nu aktuell med rollen som den häxanklagade Marina i ”I domarens skepnad”.
Stina Olsson arbetar under ett år med Västanå Teater och är nu aktuell med rollen som den häxanklagade Marina i ”I domarens skepnad”. Foto: Kristina Green

Musikalartisten Stina Olsson från Arvika har fått ett årskontrakt hos Västanå Teater. Hon kommer att spela en häxanklagad kvinna i kommande premiär på Loftet i Berättarladan.

– Jag är jätteglad över att ha fått den här chansen, säger Stina.

23-åringen som bland annat syntes i Wermland Operas julturné förra året har kontrakterats för ett års jobb hos Västanå Teater, Sunne. Det kommer att innebära medverkan både i kommande enaktare ”I domarens skepnad” och i sommarens föreställning av ”Herr Arnes penningar” i Berättarladan.

Men allt har sin början i Arvika.

Först genom intresset för sång och kommunikation redan som liten och senare genom skolan i högstadiet och gymnasiet på Estetiska skolan.

– Jag har alltid varit intresserad av språk och kommunikation, men också av att sjunga. Hur det kom sig vet jag inte riktigt. Mamma är visserligen fiollärare, men jag fastnade för den inneboende dramatiken, som finns när man har den egna rösten som instrument, säger Stina.

Intresset väcktes i skolan

Skolåren gav tid för sång och skådespeleri. Det blev medverkan i de musikaler som skolan satte upp och hon uttrycker att det var där intresset väcktes för mer än bara bara sången.

– Jag tyckte på något vis att den ultimata formen av scenkonst var att få stå och sjunga en sång på en scenen, och verkligen mena varenda ord. Jag har alltid tyckt att det är helt sjukt att så många artister skriver fantastiska sångtexter, som de sedan sluddrar fram på scenen så att man knappt hör ett enda ord. Jag kan ofta undra vad poängen är med det.

Tecknen fanns där också för skådespeleriet, Stina ville vara kreativ, men anammade det väl inte fullt ut direkt i början av gymnasiet.

– Jag gick nog runt och tänkte att jag skulle bli ingenjör eller något tills jag kom in på teaterhögskolan. Först då vågade jag tro på att jag kanske hade någonting. Innan dess hade jag pushat mig själv till att prova mina vingar, mest för att slippa ångra mig i efterhand, inte för att jag nödvändigtvis trodde på dem, säger hon.

Antagen till Teaterhögskolan

Under det sista gymnasieåret kom Stina in på Teaterhögskolan i Göteborg.

– Det var en hisnande auditionsprocess måste jag säga, vi var nästan 300 sökande som slogs om åtta platser. Det slutade med att jag fick en av de platserna, vilket jag är jätteglad över.

2022 tog Stina examen i musikalartisteri.

– Det innebär i princip att man utbildar sig till skådespelare, men att man också får en gedigen utbildning inom sång och dans. Som typ, någon slags extremsport för scenkonstnärer.

Så som i himmelen

Åren efter examen har det varit frilansjobb som skådespelerska och musikalartist. Stina har till exempel turnerat med Wermland Opera, varit inhoppare för Lena och Gabriella i ”Så som i himmelen” samt gjort rollen som Pippi Långstrump på Gotlands Länsteater.

När det gäller auditions inför rollsättning är det lika pirrigt varje gång, menar hon.

– Det är något av det läskigaste jag vet. Hitintills har jag inte vant mig och tycker det fortfarande att det är en pärs varje gång. Men det blir kanske åtminstone någon procent lättare för varje gång.

Västanå Teater

Sedan i oktober har hon varit hos Västanå Teater i Sunne, anställd på ett årskontrakt. Det har varit några auditions där för andra roller genom åren, men plötsligt kom ett samtal från Leif Stinnerbom.

– Vi har haft kontakt av och till och det var kanske när tiden var mogen och stjärnorna stod rätt. Jag träffade teamet och fick läsa en text ur Gösta Berlings saga.

I sminket.
I sminket. Foto: Kristina Green

Efter ett tag kom beskedet att möjligheten fanns att jobba i ensemblen under ett år.

– Det blev jag jätteglad över. Det känns unikt att få den chansen, i musikalvärlden är ett år jättelänge. Samtidigt är det nästan osannolikt att arbetsplatsen ligger så nära hemifrån som bara några mil. Allt är egentligen rätt lustigt, för när jag flyttade härifrån som tonåring tänkte att jag nog aldrig skulle återvända hit igen. Men nu bor jag här igen och trivs bra i min hembygd.

Krävande roll

Första rollen är I domarens skepnad, som är en novell skriven av finländske Santeri Ivalo och dramatiserad av Stinnerbom och dramatikern Susanne Marko. Handlingen som i ursprungstexten utspelar sig i finska Österbotten har förflyttats till Värmländska finnbygden. Historien berättar om en fiktiv häxprocess på 1600-talet och belyser Värmlands starka skogsfinska historia.

”Det känns unikt att få den chansen, i musikalvärlden är ett år jättelänge”, säger Stina Olsson om ettårskontraktet hos Västanå Teater.
”Det känns unikt att få den chansen, i musikalvärlden är ett år jättelänge”, säger Stina Olsson om ettårskontraktet hos Västanå Teater. Foto: Niklas Ejner

Rollen som den häxanklagade Marina Tomasdotter gestaltas av både Stina Olsson och Hanna Kulle.

– Det känns förstås häftigt och inspirerande att få dela rollen med Hanna. Att dela en roll är bra, man kan sporra varandra, man får se hur medspelaren spelar karaktären och får med sig något av det. Det är en fysiskt krävande roll med scener som sätter sig i kroppen. Rollkaraktären har gått igenom mycket och gör det under spelets gång också. Hon är en bruten och komplex kvinna som jag känner värme inför.

Flera sammanträffanden

Karaktären har ett antal meningar på finska i sin dialog, men det bekymrar inte Stina som pluggat finska under några år.

– I bland är allt nära och sammanvävt att det nästan känns osannolikt som där i livet jag befinner mig nu. Jag får ett långt kontrakt, nära hemmet och när jag ska spela teater så är berättelsen hämtad från Österbotten i Finland, där min fästman har sina rötter. Det samtidigt som det finns skogsfinnar på mammas sida. Att den finska kulturen och språket på ett sätt är närvarande i familjen, gjorde i sin tur att jag för några år sedan utmanade mig att börja läsa finska. Därför kan jag i min roll göra karaktären Marinas finska uttryck, säger Stina Olsson.

Premiären för ”I domarens skepnad” hålls på Loftet i Berättarladan den tionde februari.

Artikeltaggar

ArvikaBerättarladanEstetiska skolanFöreställningarGöteborgHanna KulleLeif StinnerbomNöje/KulturPippi LångstrumpSkådespelareSunneSusanne MarkoSångTeater

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.