Hoppa till huvudinnehållet

Statistiken visar: Här har antalet villaaffärer fördubblats

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Helena Karlsson

Mellan september och november gjordes sammanlagt 37 affärer med villor i Arvika kommun. Det kan jämföras med 40 vid motsvarande tid i fjol.

I Eda var ökningen stor under samma tidsperiod jämfört med ifjol. 24 affärer nu kan jämförs med 11 då.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

De sålda villorna i Arvika kommun hade ett genomsnittligt pris på 1,7 miljoner kronor.

I hela Värmland såldes 479 villor för i snitt 2,2 miljoner kronor.

Statistiken visar även på en kännbar prisnedgång i Arvika kommun. Medelpriset på försäljningarna av villor i kommunen var 6 procent lägre än för tre månader sedan. Även i hela Värmland sjunker villapriserna. I hela länet noterades en prisnedgång på 2 procent.

16 bostadsrättsaffärer

Priserna på villor sjunker i 109 av landets kommuner, medan de stiger i 39 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan nedan visar den geografiska spridningen.

Bland kommunerna i Värmlands län sjunker priserna på villor i sex av sju kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Kristinehamn där priserna sjönk med 8 procent. I Hagfors däremot steg priserna med 12 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i nio av länets 16 kommuner.

Mellan september och november gjordes sammanlagt 16 affärer med bostadsrätter i Arvika kommun. Det kan jämföras med 27 vid motsvarande tid i fjol. I Eda gjordes inga affärer.

De sålda bostadsrätterna i Arvika kommun hade ett genomsnittligt pris på 0,8 miljoner kronor.

I hela Värmland såldes 583 bostadsrätter för i snitt 1,8 miljoner kronor.

Sex fritidshus såldes i Arvika

Priserna på bostadsrätter sjunker i 71 av landets kommuner, medan de stiger i 34 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

Bland kommunerna i Värmlands län stiger priserna på bostadsrätter i två av tre kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Karlstad där priserna steg med 21 procent. I Kristinehamn däremot sjönk priserna med 19 procent. Notera att det på grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för bostadsrätter i 13 av länets 16 kommuner.

Mellan september och november gjordes sammanlagt sex affärer med fritidshus i Arvika kommun. Det kan jämföras med fyra vid motsvarande tid i fjol. I Eda gjordes tre affärer.

De sålda fritidshusen i Arvika kommun hade ett genomsnittligt pris på 1,5 miljoner kronor.

I hela Värmland såldes 49 fritidshus för i snitt 1,4 miljoner kronor.

Newsworthy

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBostad och byggenBostadsrätterEda kommunFritidshusFörsäljningNewsworthyVillorVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.