Hoppa till huvudinnehållet

Regionen: Fack kräver skadestånd för kritiserat beslut – hävdar lagbrott

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Fackförbunden Vision och Kommunal begär förhandling och skadestånd efter att hälso- och sjukvårdsledningen dragit in personalens möjlighet till semesterväxling nästa år.
Fackförbunden Vision och Kommunal begär förhandling och skadestånd efter att hälso- och sjukvårdsledningen dragit in personalens möjlighet till semesterväxling nästa år. Foto: Håkan Strandman

Hälso- och sjukvårdsledningen drog in möjligheten att byta semesterlön mot fler lediga dagar.

Nu begär fackförbunden Kommunal och Vision tvisteförhandling i frågan och kräver skadestånd.

NWT har tidigare berättat om beslutet att dra in den så kallade semesterväxlingen, alltså möjligheten för vårdanställda att byta semesterersättning mot fler lediga dagar.

Beslutet gäller all vårdpersonal under nästa år och har väckt kritik.

– Det är ett avtalsbrott och många är riktigt förbannade, har Michael Eriksson, representant för Vårdförbundet, tidigare sagt till NWT.

Katarina Sigurdsson, hr-chef i hälso- och sjukvården, har motiverat beslutet med att semesterväxlingen leder till att man har mindre tid för patienterna i ett läge där det är svårt att hitta personal.

Hävdar MBL-brott

Men Vision och Kommunal är alltså inte nöjda med beslutet, utan begär lokal tvisteförhandling. De anser att Region Värmland har brutit både mot medbestämmandelagen, MBL, och ett lokalt kollektivavtal efter att hälso- och sjukvårdsledningen fattat ett ensidigt beslut om att säga nej till all semesterväxling nästa år.

Båda förbunden kräver skadestånd – hur mycket framgår inte av förhandlingsframställningarna.

Regionen anser inte att beslutet är ett avtalsbrott.

”Vårt kollektivavtal kring semesterväxling begränsar inte den grundläggande arbetsledningsrätten som möjliggör att arbetsgivaren tar beslut kring olika frågor på olika nivåer i organisationen”, har Katarina Sigurdsson tidigare skrivit till NWT.

Det är oklart när förhandlingen sker.

Läs tidigare artiklar:

Artikeltaggar

ArbeteAvtalAvtalsbrottBrott, lag och rättKollektivavtalKommunalRegion VärmlandSjukvårdVisionVårdförbundet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.