Hoppa till huvudinnehållet

Förslag inför 2024: Nya stora avgiftshöjningar för VA och renhållning

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Nya VA-avgifter föreslås inför nästa år, en höjning på tio procent.
Nya VA-avgifter föreslås inför nästa år, en höjning på tio procent. Foto: Ingen Byline

I år blev höjningen av taxan för VA och renhållning större än normalt i Arvika kommun. Den utvecklingen fortsätter nästa år, då man föreslår en avgiftshöjning med 10 respektive 12 procent.

– Om vi håller oss till VA beror det i första hand på höjda kostnader för räntor och för material och köpta tjänster, säger Anders Norrby, vd för det kommunala bolaget Arvika Teknik.

Däremot beräknas elkostnaderna minska jämfört med budget 2023. Trots det räknar bolaget med kostnadsökningar inom vatten och avlopp på sammantaget 4,9 miljoner kronor 2024 och föreslår en höjning på 10 procent för att täcka upp för det.

Tittar man bakåt i tiden har taxhöjningarna legat på 2 och 3 procent normalt.

– Vi har haft ett gynnsamt ränteläge tidigare. Sen kom 2023 då vi måste höja mer. Vi har tagit lån historiskt och nu ska några omsättas och vi kommer att få en högre ränta.

Två lån på totalt 80 miljoner ska omförhandlas under 2024.

– Vi behöver ta en del nya lån också för att finansiera nya investeringar.

För en villakund innebär en höjning av taxan med tio procent 948 kronor om året.

– Det är en standardfastighet för VA-Sverige som tagits fram för att man ska kunna jämföra med andra kommuner.

Höjningen av renhållningstaxan beror till största delen på att det blir obligatoriskt att sortera matavfall. Tidigare har fastighetsägare kunna välja, men då fått betala en högre avgift. nu försvinner de intäkterna.
Höjningen av renhållningstaxan beror till största delen på att det blir obligatoriskt att sortera matavfall. Tidigare har fastighetsägare kunna välja, men då fått betala en högre avgift. nu försvinner de intäkterna. Foto: Charlotte Ferneman

När det gäller renhållningen är det framför allt minskade intäkter som gör att bolaget aviserar en höjning på 12 procent.

– Det är en förändring av lagen. Nu måste alla fastigheter sortera matavfall. I dag är det 20 procent av våra kunder som inte sorterar och vi har haft en högre avgift för osorterat matavfall. Nu försvinner den.

– Sen är det ökade kostnader för räntor och bränsle här också, men inte i samma grad som VA.

Styrelsen för Arvika Teknik har tagit beslut om avgiftshöjningarna, men de ska även godkännas av kommunfullmäktige.

Hur kommer det att se ut om man tittar framåt? Kommer höjningarna att fortsätta ligga på en hög nivå?

– Vår prognos är att man sannolikt behöver höja i samma grad inför 2025, men att kostnadsökningarna kommer att plana ut efter det. Förhoppningsvis, men det är långt fram och svårt att säga säkert, säger Anders Norrby.

– Det är viktigt att veta att kostnader och intäkter ska balanseras. Vi tar inte ut mer än kostnaderna är.

Effektiviseringar

Inför årets avgiftshöjningar kom frågan upp, om bolaget inte kan effektivisera verksamheten för att slippa höja taxan så mycket.

– Vi genomför effektiviseringar. Det är viktigt att vi ser över våra kostnader och inte lägger mer än nödvändigt.

– Den senaste effektiviseringen är att vi taggar sopkärlen för att få effektivare körturer. Vi riskerar inte att missa nåt kärl, så vi behöver åka och tömma enstaka kärl, säger Anders Norrby.

Anläggningsavgiften för VA föreslås höjas med två procent 2024.

Artikeltaggar

Anders NorrbyArvikaArvika kommunBudgetarEkonomiFastigheterInvesteringarVA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.