Hoppa till huvudinnehållet

Verksamhetschefens svar: Det finns en förklaring till det dåliga resultatet

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Eva Nilsson, verksamhetschef för vården och omsorgen i Arvika.
Eva Nilsson, verksamhetschef för vården och omsorgen i Arvika. Foto: Kerstin Herö

Det finns förklaringar till den dåliga rankingen bland landets kommuner uppger verksamhetschefen för vård och omsorg Eva Nilsson. Näst sista plats för Arvika kommun i Hemtjänstindexet som presenterades häromdagen.

Hemtjänstindexet hämtar uppgifter om kommunerna ur nationella kvalitetsregister och databaser, däribland Kolada, Senior Alert, Socialstyrelsens enkät om kommunernas e-hälsa och brukarenkäter, där myndigheten undersöker äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänsten och på äldreboenden.

– Flera delar som är med i Hemtjänstindexet gör vi vartannat år, säger Eva Nilsson och i år har kommunen inte svarat på enkäterna och fick därför inga poäng.

Arvika kommun har näst sämst hemtjänst i landet

– Senior Alert har vi inte använt på flera år. Man upplevde inte att det gav så mycket effekt. Men vi behöver göra ett omtag där. I Kolada tittar man på personalkontinuiteten. Genomsnittet var 14 och vi ligger på 18, där fick vi inga poäng. De tittar även på vår hemsida och i informationen låg vi bättre till, men totalt sett blev det ju inte bra.

Varför gör ni inte enkäterna varje år?

– Det är ett beslut vi tog för flera år sen. När vi får ett resultat och gör en handlingsplan hinner vi inte jobba så mycket med den, innan det kommer en ny enkät.

Av den anledningen beslutade man att det räckte att göra det vartannat år.

– Men det blir inte bra om vi gör det vartannat år, om vi får såna här resultat. Det är inte bra för Arvika. Vad tänker man om vård och omsorg.

Eva Nilsson säger att hon tänker ta en diskussion med politikerna i vårdutskottet vid nästa sammanträde.

Hemtjänstindex är ett initiativ från pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, som utvecklat systemet i samarbete med konsulter. I hemtjänstindex har man sammanvägt data som indikerar kvalitet i hemtjänsten. Avsikten är att analysera alla kommuner varje år.

Första mätningen gjordes 2022.

Artikeltaggar

ArvikaBeslutEva NilssonHemtjänstOmsorgSocialstyrelsenVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.