Hoppa till huvudinnehållet

Traditionen fortsätter – här är årets jullåt: ”Ville ha med fågeln i Kalle Anka”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Förstaårsstudenterna på Musikhögskolan Ingesunds konstnärliga kandidatprogram i musikproduktion har skrivit årets jullåt.
Förstaårsstudenterna på Musikhögskolan Ingesunds konstnärliga kandidatprogram i musikproduktion har skrivit årets jullåt. Foto: Dennis Friberg

Traditionen lever vidare på Musikhögskolan Ingesund.

På fredag släpps årets jullåt ”Med dig blir julen”.

– Väldigt roligt att få vara med om, säger Erik Malmén, en av studenterna bakom låten.

Det är förstaårsstudenterna på konstnärliga kandidatprogrammet i musikproduktion som ligger bakom den traditionsfyllda jullåten från Musikhögskolan Ingesund i Arvika.

Detta med ledning av multi-platinum-producenten Carl Utbult.

– Jag tycker det har varit väldigt najs. En av de första sakerna som händer när vi börjar utbildningen, att vi ska skriva en ny låt från början till slut – inte så många som gjort det tidigare, konstaterar Erik Malmén, en av studenterna och upphovsmännen bakom.

”Med dig blir julen” är alltså titeln på verket – som släpps officiellt nu under fredagen på diverse streamingplattformar.

– Det känns ju fortfarande lite konstigt, att ha sett den formas från en idé till att nu vara färdig. Jag inte hört den på länge, för man blir ganska trött på den, men det blir kanske en annan sak nu när det juletider.

Hur många är ni som varit involverade?

– 19 stycken, om vi inkluderar Carl Utbult. Vissa har ju såklart varit mer delaktiga än andra men alla har varit med och bollar idéer.

Spelar du själv något instrument?

– Jag kör piano och gitarr och har faktiskt hjälpt till med skrivningen av låten. Man blir mer och mer bekväm med klassen under tiden som går.

Så här ser omslaget till jullåten ut.
Så här ser omslaget till jullåten ut.

Låten är annars en duett där David Persson och Josefina Berglund Ekholm sjunger solosången, med uppbackning av kör och en stor orkester.

– En rolig grej med låten är att några i klassen ville ha med melodin från fågeln i Kalle Anka. Om man blundar och lyssnar väldigt noga kan man nog höra den lite grann i refrängen, berättar Erik Malmén.

Vad finns att säga om låten och dess budskap annars?

– Den är ju lite mer upptempo och vi har verkligen försökt fånga julkänslan.

– Budskapet är väl att hålla nära och kära nära under julen. Just nu under juletid är det extra viktigt, säger Erik Malmén.

Är ni nöjda med slutresultatet?

– Ja, det tror jag att alla är faktiskt. I det första skedet var det antingen en upbeat låt eller balladlåt vi skulle göra. Jag tror inte det är någon som inte fått med något av det de ville ha med.

Artikeltaggar

ArvikaCarl UtbultJulKalle AnkaLåtskrivandeMusikhögskolan IngesundSkola och utbildningStudenterTraditioner

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.