Hoppa till huvudinnehållet

Edabonde polisanmäld – grävde ner döda kossor

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

En bonde i Eda har polisanmälts för miljöbrott.

Anledningen är att han grävt ner döda kossor på tomten.

– Jag skulle tro att det rör sig om mer än en, men färre än tio, säger Edas miljöchef Svante Näsman till VF.

Det är Värmlands Folkblad som nu berättar om hur en bonde i Eda anmälts för miljöbrott av kommunen. Detta efter att han grävt ner döda kor på tomten, en händelse som även P4 Värmland rapporterat om.

I våras fick Eda kommun in ett anonymt tips och efter en tillsyn kunde man konstatera att allt inte stod rätt till.

– Bland annat fanns det brister i hur han förvarade gödsel och avloppsslam, det var nedskräpning och det fanns nedgrävda kadaver och animaliska biprodukter, säger Svante Näsman, miljö- och byggchef på Eda kommun till VF.

Hur många kor som har grävts ned av bonden vet han inte exakt.

”Går lite trögt”

– Det kan jag inte svara på säkert, men jag skulle tro att det rör sig om mer än en, men färre än tio. Det behöver inte heller röra sig om hela djur, utan kan vara djurdelar, säger Näsman till tidningen.

– Det finns andra delar där man faktiskt får gräva ned kadaver under vissa förutsättningar, men i det här området så är det förbjudet, fortsätter han.

Efter att kommunen polisanmält händelsen ska nu den aktuella verksamheten uppmärksammas om bristerna via ett föreläggande.

Därifrån har kommunen inte kommit vidare, säger Svante Näsman.

– Ett sådant här föreläggande måste delges och vi har inte fått något svar från bonden om hur han ställer sig till föreläggandet än. Vi har haft lite problem att få till kommunikationen där.

– Det är ett aktivt ärende, men det går lite trögt.

Artikeltaggar

BristerBrott, lag och rättEdaEda kommunMiljöMiljöbrottNedskräpningP4 VärmlandVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.