Hoppa till huvudinnehållet

I början av året ska alla äldreboenden ha nytt trygghetslarm

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Äldreboendet Västängsgården i Arvika började med det nya digitala larm- och tillsynssystemet i våras och var tillsammans med Gunnebo i Gunnarskog pilotprojekt för det nya systemet.
Äldreboendet Västängsgården i Arvika började med det nya digitala larm- och tillsynssystemet i våras och var tillsammans med Gunnebo i Gunnarskog pilotprojekt för det nya systemet. Foto: Kerstin Herö

Gunnebo var först ut att få det nya digitala trygghetslarmet och har haft det längst. Men under året har det successivt införts på fler äldreboenden och i januari ska det vara i funktion på alla.

– Vi inför det på samtliga äldreboenden och LSS-boenden, säger Kristin Norrgård, projektledare inom vård och omsorg i Arvika kommun.

Västängsgården har haft det digitala trygghetssystemet sen i våras och är liksom Gunnebo pilotprojekt för att testa hur det fungerar.

– Vi ville testa på ett boende i stan och ett på landsbygden och på olika typer av lägenheter. På Gunnebo har de lite andra lägenheter, ibland med två rum. Annars är det oftast ett rum med pentry.

Trygghetslarmet bygger också på fungerande wi-fi, vilket kan vara en större utmaning på landsbygden.

– Men det har hänt mycket de sista åren.

En upphandling av ett nytt larmsystem har gjorts.

– Vi hade jättegamla trygghetslarm tidigare. Det fanns nästan inte reservdelar längre. Det här var väldigt nödvändigt. Det har varit en lång process, där vi tittat och testat även andra leverantörer. Vi visste att vi ville ha en lösning som håller i många år framöver och som kan byggas på med ny teknik. Det här var i princip det enda som kunde matcha våra krav.

Resultatet av nytt trygghetslarm: Färre fallolyckor, ökad trygghet och mindre stress

Några äldreboenden återstår innan alla har fått det. Solgården i Sulvik har precis börjat använda det. Efter det följer Vågen och Nybacken i centrala Arvika.

– Innan man driftsätter det får all personal utbildning och sen är det flera uppföljningsmöten. Att införa ny teknik är inte alltid så lätt. Men personalen har gjort ett fantastiskt arbete, säger Kristin Norrgård.

Ett LSS-boende har fått det nya trygghetssystemet. Men merparten kommer att få det under våren.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBostad och byggenGunneboLägenheterSamhälleTeknikTrygghetslarmVårdVästängsgården

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.