Hoppa till huvudinnehållet

Efter succéåret – västklubben prisad som årets förening: ”Nästan svårt att förstå”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Åmotfors IF prisades som årets förening av Värmlands fotbollsförbund den gångna helgen. På bilden från vänster: Ola Eriksson, Björn Alexandersson, Christoffer Damström och Lars Broman.
Åmotfors IF prisades som årets förening av Värmlands fotbollsförbund den gångna helgen. På bilden från vänster: Ola Eriksson, Björn Alexandersson, Christoffer Damström och Lars Broman. Foto: Åmotfors IF

Åmotfors IF har haft ett framgångsrikt fotbollsår.

I samband med helgens festligheter i Arvika fick man dessutom ta emot pris – som årets förening i Värmland.

– Där sitter en sportchef från Djurgården – så kommer lilla Åmotfors upp på skärmen helt plötsligt, säger ÅIF-ledaren Christoffer Damström.

En extra angenäm afton blev det för Åmotfors IF när debutupplagan för Träffpunkt fotboll i Värmland arrangerades i Arvika under helgen.

Utöver inspiration och nätverkande fick man alltså en fin utmärkelse under prisgalan.

– Otroligt roligt faktiskt! Väldigt bra ordnat av fotbollsförbundet och Sisu med upplägget. Vi hade flertalet ledare som var där och tittade, berättar Christoffer Damström som var med och tog emot priset.

Stora namn pratade fotboll i Arvika: ”Allt har fungerat klockrent”

Var det något ni trodde på innan eller kom det som en total överraskning?

– Vi visste väl inte vilka kriterier man gick på ens. Vi har inte deltagit på såna event tidigare så det kom lite oväntat.

– Motivationen till det var väl ungefär att vi är en liten klubb på landsbygden som gjort det bra, att vi kan ställa upp med lag i alla åldrar, har gjort en certifiering med VFF och Sisu. det är väl tack vare jobbet vi gjort med ungdomarna, och hur vi vill att det ska fungera i en förening, som vi får priset.

Antons drömträff avgjorde serien: ”Det viktigaste målet jag gjort”

Damström är själv med som ledare i ett framgångsrikt P15-lag samt för A-laget – som kommande säsong spelar i division 5 efter sin serieseger.

– I år ska vi ha ett U-lag också, så där är jag också med som ledare.

Anton Berg och Åmotfors fick många anledningar att fira under säsongen, som seriesegrare i den västra herrsexan.
Anton Berg och Åmotfors fick många anledningar att fira under säsongen, som seriesegrare i den västra herrsexan. Foto: Jonas Aspetorp

”Helt fantastiskt”

Ett målmedvetet arbete har gjorts under en längre tid för att få snurr på ungdomssidan igen, berättar Damström.

– Helt plötsligt var ungdomsverksamheten borta, så vi har byggt upp det under åtta års tid. Det är nästan lite svårt att tro på det. Vi har över 130 barn och ungdomar med nu – det är helt fantastiskt.

Han fortsätter:

– Vi diskuterade tidigare hur det skulle vara om vi kunde komma tillbaka som det var förr – nu är vi där. Det gäller att förvalta det här och att vi håller i det nu. Vi får lyfta fram alla ledare här. Det krävs ett otroligt jobb för att kunna dra runt det.

Så vad betyder det för fortsättningen?

– Det är klart att det blir lättare att göra det. Det är nästan svårt att förstå att det rullat på så bra. Det är ju ett kvitto på att vi gör rätt, men vi kan inte vara nöjda – det gäller att fortsätta med samma jobb.

Välmeriterad rådgivare

Den nya organisationen kring seniorlaget är redan satt inför nästa säsong.

Förutom att duon Björn Alexandersson och Christoffer Damström fortsätter leda A-laget får man dessutom in Per Kullgren som materialare – och välmeriterade Lars-Olof ”L-O” Andersson, med bland annat Carlstad United i division 1 under bältet, som sportslig rådgivare.

– Riktigt bra namn att få in – känns otroligt skönt att ha det klart redan nu. Mer framgångar kräver mer stöd, säger Damström.

Redan två lagledare är klara för U-lagets matcher – trotjänaren Fredrik Dahlman och Daniel Olsson, som kommer gå in som målvaktstränare.

– Det hade vi klart redan i november.

”Ingen som lämnar”

En lång rad spelare har även presenterats av klubben, därav ett nyförvärv i Miguel Joven från Arvika Fotboll.

– Det är ingen som lämnar, alla var redo dagen efter vi hade vårt avslut för säsongen. Sen kanske vi har några nya namn på gång också. Vi kommer inte jaga massa nya spelare – men alla är samtidigt välkomna till ÅIF.

– Man måste sätta en målsättning. Risken är annars att man bara värvar och sen inte har nåt lag alls så småningom.

Edas succéår – så kan framgångarna förklaras: ”De har visat vägen”

Artikeltaggar

ArvikaEda kommunFotbollPrisutdelningarRF-Sisu VärmlandUtmärkelserVärmlands fotbollförbundÅmotforsÅmotfors IF

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.