Hoppa till huvudinnehållet

BOTTENBETYG: Arvika kommun har näst sämst hemtjänst i landet

Publicerad:
Reporter Robin Wramsjö
Robin Wramsjö
robin.wramsjo@nwt.se
Hemtjänsten i Arvika kommun bedöms vara näst sämst i hela Sverige. Genrebild.
Hemtjänsten i Arvika kommun bedöms vara näst sämst i hela Sverige. Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Listan över årets hemtjänstindex har nu släppts.

Landets 290 kommuner har rangordnats efter kvaliteten på hemtjänsten, som mäts efter ett antal olika kriterier.

Näst sist på listan återfinns en kommun i Värmland.

På tisdagen släpptes 2023 års hemtjänstindex. Maximalt indexvärde är 100, vilket hade inneburit att det inte finns några felaktigheter eller brister över huvud taget. Siffran noll hade i teorin inneburit att ingenting fungerar som det ska.

Bäst i landet är Halmstads kommun, som fått ett indexvärde på strax över 81. Bästa Värmlandskommun är Karlstad, som ligger på plats 42 med ett indexvärde på drygt 74.

Endast två kommuner i landet har fått ett index under 50. En av dessa kommuner är Arvika, som hittas näst sist på listan, på plats 289. Arvika har bottenindexet 27, och är endast bättre än Perstorps kommun om man ser till resten av landets kommuner.

Så kommer man fram till ett index för varje kommun i Sverige:

Hemtjänstindex 2023 är ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet i Sveriges 290 kommuner. Indexet bygger på offentliga data, mätmodellen är utvecklad med stöd av forskningsinstitutet RISE och kvaliteten mäts inom fyra delområden:

1. Information

2. Biståndshandläggning

3. Utförande

4. Stöd och utveckling

Viktigt att veta är att om en kommun saknar data från någon av datakällorna så påverkar det kommunens indexvärde negativt.

Källa: hemtjanstindex.se

Artikeltaggar

ArvikaHemtjänstKarlstadVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.