Hoppa till huvudinnehållet

AN-TV: Här utses bästa glöggen – Tina Thörners kritik: ”Den var blek”

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Reporter Rasmus Togner
Rasmus Togner
rasmus.togner@arvikanyheter.se

Glögg är obligatoriskt för många av oss i juletider.

Det finns ett stort utbud av både alkoholfria och starkare varianter att förgylla den annars kyliga tillvaron med så här års. Det kan vara svårt att välja rätt.

I ett stort test med inbjudna gäster hjälper AN dig att välja rätt – eller åtminstone få några smakrika tips.

Det här är en av artiklarna AN låst upp som julklapp till er läsare. Fler julklappsartiklar följer.

Under en onsdagskväll i november lät vi sex personer testa sex olika glöggsorter, med olika smaker, för att tillsammans utse en favorit.

Detta genom betygsättning från ett till fem.

AN:s expertpanel om glöggpreferenserna

Lisa Lind Larsen, 29, glöggfantast som gör egen glögg

”Jag dricker glögg varje dag under hela december – men inte alls förrän den 1 december. Det är heligt. Brukar vara vanlig starkvinsglögg, sen vår glögg med egenplockade lingon eller rabarber. Varm och ren glögg utan tillbehör.”

Viktor Andersson Krogh, 30, glöggentusiast som gör egen glögg

”Jag vill att det ska vara ett par procent för alkoholsmaken. Den måste vara varm! Lite gött med mandel i är det också, men inget krav.”

Jennifer Jansson, 35, glöggälskare

”Det är bara jag som dricker glögg i familjen. Jag gillar mest alkoholfri glögg. Den ska vara varm, helst med russin eller mandel.”

Elin Göransdotter Järnesund, 47, caféägare

”Jag tycker jättemycket om glögg. Främst alkoholfri, men ibland går det bra med några procent. Den ska drickas varm och det är inte nödvändigt med mandel eller russin.”

Klas ”Basse” Lundgren, 52, kockprofil

”Jag dricker det som ställs fram. Inte för sött och helst med konjak. Glöggen ska vara varm.”

Tina Thörner, 57, motorlegendar och nybliven Arvikabo

”Jag har inte bott i Sverige så många år det senaste men har druckit hos mamma och pappa en del. Jag har även druckit en del glühwein i Tyskland. Jag tycker om att ha mandel och russin i – ska vara varm!”

Foto: Oscar Walldén

Hellström glögg – äpple, julkryddor och gin (15 procent)

Lisa: ”Väldigt god. Tydlig glögg- och ginsmak. En fyra i betyg, både smakmässigt och alkoholmässigt.”

Viktor: ”Ganska lite glöggsmak, ganska mycket gin. Väldigt god, men två av fem – det är ju glögg vi testar här.”

Basse: ”Friskt med äpple och inte så söt. Den var jättegod – passade mig. Den får fem faktiskt!”

Jennifer: ”Tyckte den var god. Jag brukar ha lite svårt för alkoholglögg, när det är mycket alkoholhalt, men den här var helt okej. Jag skulle kunna sätta en fyra på den.”

Elin: ”Luktar lite lakrits nästan. Alltså, den var inte min grej. Två.”

Tina: ”Jättetrevlig glögg! Jag skulle ge en femma direkt.”

Totalpoäng: 22

Foto: Oscar Walldén

Grönstedts – alkoholfri ekologisk vinglögg (0,5 procent)

Lisa: ”Jättegod. Också en tydlig glöggsmak, fyllig. En trea i betyg.”

Viktor: ”Ganska mycket glöggsmak. Lite torrare. Fyra av fem.”

Basse: ”Den var inte så söt, men smakade inte så mycket. Lite varm saft också. Men en tvåa kan den få, smakade ändå lite.”

Jennifer: ”Den här var väldigt god. Inte så söt, skulle vara gott med lite russin i tror jag, så man får lite sötma i den. Den var inte så söt, väldigt syrlig, så jag skulle nog sätta en fyra på den.”

Elin: ”Den var inte så söt. Inte så jätteglöggig, men god. Lite mer vuxen smak. Skulle kunna varit fem, men det får nog bli en fyra i alla fall.”

Tina: ”Den här glöggen var ju mycket mer mot vinhållet. En kan känna lite av den här vinsmaken, absolut, och kryddan från julen. Ett bra alternativ om en vill ha en alkoholfri glögg till jul. Också en tvåa plus.”

Totalpoäng: 19

Foto: Oscar Walldén

Dufvenkrooks – ekologisk lättvinsglögg (2,2 procent)

Lisa: ”Sötare glögg. Väldigt god och lättdrucken. Tre i betyg.”

Viktor: ”Fyllig, mycket glöggigare. Fyra av fem.”

Basse: ”Den var lite blaskig, tycker jag, men lite fruktig också. En tvåa faktiskt.”

Jennifer: ”Den här var god. Jag skulle nog sätta en trea på den i alla fall, för jag tyckte inte den var jättesmakrik. Kan vara alkoholen som gjort att den inte smakar också, men den var väldigt söt.”

Elin: ”Den var god, behaglig. Fyra, tycker jag.”

Tina: ”Den absolut sötaste, förutom saftsoppan. För att vara ekologiskt lätt är den för söt för min smak. Det var väl inte riktig julstämningsglögg som jag hade tänkt, men jag ger den en tvåa plus.”

Totalpoäng: 18

Foto: Oscar Walldén

Blossa – starkvinsglögg Gamla Stan 2023 (15 procent)

Lisa: ”Stark alkoholsmak. Väldigt lättdrucken och väldigt god. Kan inte gå fel med Blossa – så fem poäng!”

Viktor: ”Ganska stark, lite vattnig skulle jag säga. Två av fem.”

Basse: ”Smakade inte så mycket först, men den kom sen. En trea tror jag den får, var lite blaskig den med.”

Jennifer: ”Också god, men lite stark tyckte jag. Skulle nog kunna sätta en trea på den.”

Elin: ”Lite ljusare, luktar inte så mycket glögg. Tre, tycker jag.”

Tina: ”Spännande med en jubileums-Blossa årgång 2023. Men nej, den var blek. Den ger jag en trea.”

Totalpoäng: 19

Foto: Oscar Walldén

Kalas glögg, drickfärdig och alkoholfri (0,0 procent)

Lisa: ”Smakar inte så mycket glögg, mer saft. Inte helt fruktansvärd så två poäng ändå.”

Viktor: ”Inte värst mycket smak av nånting där tycker jag. En av fem.”

Basse: ”Smakar inte ens glögg det här, smakar varm saft. Den får noll, om det går att sätta det?”

Jennifer: ”Den här var inget god. Den får en etta. Smakar ingenting, lite mer som varm saft.”

Elin: ”Luktar saft och smakar saft. Den är nog för barn tror jag, så för min del skulle den nog få två. Som glögg kanske ett till och med, eftersom den inte smakar glögg.”

Tina: ”Åh herregud! Saftsoppa – den här glöggen är verkligen i stället för saftsoppa. Mycket tunnare då, men saftsoppa. Den ger jag inte ens en gradering (noll).”

Totalpoäng: 5

Foto: Oscar Walldén

Grythyttans skogsglögg – bärglögg (14,5 procent)

Lisa: ”Väldigt god, en av favoriterna. Väldigt tydlig glöggsmak och alkoholsmak, men inget tar över det andra. Så fem poäng!”

Viktor: ”Smakar som glögg ska smaka tycker jag. Fyra av...nej fem av fem, till och med.”

Basse: ”Den kom fint efter, heller inte så söt. Den kan få en fyra faktiskt.”

Jennifer: ”Den här tyckte jag om! Den var inte så söt, lite mer syrlig och man känner inte alkoholsmaken så bra. Så jag skulle nog säga en femma på den här.”

Elin: ”Luktar gott! Inte så söt, jag tycker den var god – skulle kunna köpa. Betyg fyra.”

Tina: ”Det här var ingen direkt som man kunde säga bu eller bä, men absolut smakrik. Absolut julstämning. Ingen besk eftersmak. Jag ger den i alla fall en fyra.”

Totalpoäng: 27

Vi har ett resultat: Grythyttans skogsglögg vinner testet!

Hela AN:s glöggtestpanel samlad, från vänster: Klas ”Basse” Lundgren, Lisa Lind Larsen, Tina Thörner, Viktor Andersson Krogh, Elin Göransdotter Järnesund och Jennifer Jansson.
Hela AN:s glöggtestpanel samlad, från vänster: Klas ”Basse” Lundgren, Lisa Lind Larsen, Tina Thörner, Viktor Andersson Krogh, Elin Göransdotter Järnesund och Jennifer Jansson. Foto: Tim Öberg

Fotnot: Glöggarna inhandlades på Systembolaget och Ica i Arvika, med målsättningen att få till en så bra mix som möjligt.

Läs mer:

Paret om udda traditionen: ”Trött dagen efter”

Artikeltaggar

AlkoholArvikaEkologisktGrythyttanIcaJulMat och dryckSystembolagetTina ThörnerViktor AnderssonVin

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.