Hoppa till huvudinnehållet

Tomtar och alpackor vid julmarknaden Charlottenberg

Publicerad:
Vilka sötnosar. Alpackorna Apollo, Helius och Castor, dök upp på julmarknad i Charlottenberg.
Vilka sötnosar. Alpackorna Apollo, Helius och Castor, dök upp på julmarknad i Charlottenberg. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

– Vi vill få liv i gatan igen, säger Carina Hagman-Olsson, om initiativet till en julmarknad vid Centrumgatan i Charlottenberg.

– Vi skall ta tillbaka gatan igen.

Som de flesta vet har ju köpcentret i Charlottenberg tagit det mesta i butiksväg, men det finns några som stretar emot, med Carina i spetsen som en drivande kraft.

– Vi känner oss verkligen nöjda, säger Carina Hagman-Olsson, initiativtagare.
– Vi känner oss verkligen nöjda, säger Carina Hagman-Olsson, initiativtagare. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

– Vi känner oss verkligen nöjda, säger hon och summerar ihop antalet besökare till cirka trehundra.

Fotbollstjejer från Eda IF sålde hembakt bröd.
Fotbollstjejer från Eda IF sålde hembakt bröd. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Utställare och butiker längs gatan kan summeras till cirka tjugofem, allt från konstgalleria till mataffärer, restaurang och konditori, givetvis också en hel del annat, sådant som bara helt enkelt skall eller måste finnas till juletider.

Ute på gatan, denna kyliga lördag kunde människor mötas, svenskar men också norska besökare.

Inne på konstgallerian var det ett gäng glada norrmän, Söndre finnskogen spellemannslag.
Inne på konstgallerian var det ett gäng glada norrmän, Söndre finnskogen spellemannslag. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

De norska mycket för att storhandla vid köpcentret, men många som också behövde en god fika vid konditoriet, och att se på lite julpynt och annat trevligt inför julen.

Sahin Oguz och Deniz Dogan såg till att det fanns käk till alla.
Sahin Oguz och Deniz Dogan såg till att det fanns käk till alla. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Flera tomtar kunde ses, och ett litet gäng med alpackor kom och gick förbi, och inne på Gallerian var det ett gäng glada norrmän, Söndre Finnskogen Spellemannslag som underhöll.

Och här har vi själva tomten, Berit och Sture Lindh från Charlottenberg. ”Vi har varit tomtar i mer än 30 år”, säger de.
Och här har vi själva tomten, Berit och Sture Lindh från Charlottenberg. ”Vi har varit tomtar i mer än 30 år”, säger de. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Kikade man vidare inne i gallerian kunde en jättetavla ses på ena väggen, 7,2 meter lång och 3,0 meter hög.

Den här tavlan tog ett år och fyra månader att göra. Motivet kommer inte från någon ort i Norge, men det syns att det är ett visst sorts norsktänk i det hela.

– Motivet kommer direkt från skogen, säger Hans-Ole Sandvoll, här tillsammans med sambon Kirsti Berg, om den över sju meter långa tavlan ”Vinterstämning”.
– Motivet kommer direkt från skogen, säger Hans-Ole Sandvoll, här tillsammans med sambon Kirsti Berg, om den över sju meter långa tavlan ”Vinterstämning”. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Konstnären Hans-Ole Sandvoll kallar den för ”Vinterstämning”.

Sammanfattningsvis, en kall lördag i Charlottenberg men med en god julstämning över det hela, glada människor, tomtar och annat som möttes på gatan.

Julmarknaden i Charlottenberg drog omkring 300 personer.
Julmarknaden i Charlottenberg drog omkring 300 personer. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

ButikerCharlottenbergEda IFFinnskogenHandelJulmarknaderKonditorierNorgeNöje/KulturTomtar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.