Hoppa till huvudinnehållet

Lokalprofilen öppnar för annorlunda jul: ”Man måste inte göra som alla andra”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Man måste inte hänga med i den karusell som drivs allt fortare i december utan det är en frihet att bestämma takten själv, uttrycker Trond Byermoen.
Man måste inte hänga med i den karusell som drivs allt fortare i december utan det är en frihet att bestämma takten själv, uttrycker Trond Byermoen. Foto: Kristina Green

Trond Byermoen, fritidsledare och youtuber har växt upp med fullpyntad jul i hemmet. Med många jular bakom sig tänker han och sambon att de nu kan göra som de själva vill.

– Vi har i några år åkt utomlands över julen för att slippa stressen, säger han.

Byermoen har inget emot lussebullar, pepparkakor eller julmust. Men det är stressen som accelererar allt mer före julafton som han känner kan väljas bort.

– Jag har växt upp i ett hem med allt som ska göras inför jul och fullt med pynt. Så det säger jag ingenting om. Det kan vara mysigt, säger Trond Byermoen.

Stress

Men han uttrycker att det är de stora förväntningarna som växer i takt med att julafton närmar sig, som kan bli för mycket.

– När äntligen den stora dagen kommer är alla trötta, man klär sig i finkläder och har trevligt. Men när man kommer hem sätter man på sig sina vanliga kläder, sjunker ned i soffan och njuter av lugnet. Just där och då, i den stunden undrar man varför det måste bli så skyhöga förväntningar och stress, för en enda dag. Dagen efter, på juldagen är det få som stressar.

Inga måsten

Trond tänker att man inte måste ha en jul som man tror att alla andra har, utan ser att det kan finnas flera möjligheter.

– Jag har testat en massa olika jular, folk måste få välja själva. Min grundfilosofi är att man ska göra det man må bra av, pynta som du vill , klä dig som du vill och ät som du vill, bara att det känns bra för dig.

Finns baksidor

Traditionen i sig har sina olika sidor, menar han.

– Det finns de som jagar julen för att få allt perfekt, de som struntar i den av olika anledningar samtidigt som det finns människor som inget hellre vill än att få fira en stillsam och trevlig jul. Men som har få möjligheter att göra det.

Det sistnämnda har han erfarenhet av genom att han arbetat på ett behandlingshem. Där fick personalen på nära håll möta människor som inte alltid fått uppleva hur en julhelg kan vara.

– Jag har jobbat i många år på ett hem, där fick vi göra så gott det gick att skapa en trivsam tillvaro och visa hur en traditionell jul kan vara, med god och trygg energi. Där drar det åt andra hållet, man blir glad över det lilla. Sedan finns det familjer som inte har det så roligt därhemma, barns föräldrar har olika förutsättningar att ha en ordnad tillvaro och fixa julklappar som andra barn får. Det är inte heller en rolig situation för de föräldrar som kämpar med det.

Sol i jul hemma eller på strand. Byermoens beslutar det i sista stund.
Sol i jul hemma eller på strand. Byermoens beslutar det i sista stund. Foto: Kristina Green

Valfrihet

I år har inte familjen bestämt sig var de ska fira.

– Vi håller på att renovera hemma, får vi klart bjuder vi in till julafton hos oss. Men blir vi inte det, så letar vi efter en resa till Thailand över helgerna, det väljer vi i så fall. Vi mår alldeles utmärkt bra av bara gå på stranden och inte göra något särskilt fastän tomten snart är på ingång, säger Trond Byermoen.

Artikeltaggar

JulMänskligtStressThailandVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.