Hoppa till huvudinnehållet

Jul i widescreen

Publicerad:
Jakten på julen
Jakten på julen Foto: Carolina Schützer

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det börjar bli varmt i den där jultröjan som kändes så självklar. Du orkar inte en portion ris à la Malta till och du tycker, helt ärligt, att midnattsmässan är i segaste laget. Sen väntar ju alla mellandagar. Så, lägg en flaska glögg på kylning (fantastiskt gott med klirrande is i glaset) och dra på dig sockorna från det mjuka, ratade paketet. Det är dags för klassikermaraton. Filmerna finns i olika grad tillgängliga på följande tjänster: Viaplay, Netflix, SF Anytime, SVT Play, YouTube och Disney +.

Här är din guide!

Deer Hunter (1978)

Tre timmars episkt berättande i regi av Michael Cimino. Om vänskap, lojalitet och krigets fasor. Utspelar sig bland stålverksarbetare i Pennsylvania före, under och efter deras tjänstgöring i Vietnam. Det slår gnistor om ensemblen ännu efter 45 år. Christopher Walken, John Savage, Robert De Niro och inte minst Meryl Streep.

Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Disney bestämde sig för att peta in sidohistorier mellan de ordinarie filmerna i senaste trilogin (Episode VII – IX). Rogue One, i regi av Gareth Edwards, är bäst. Med råge (rogue?). I paritet med flera av originalfilmerna. Utspelar sig före den första filmen från 1977 och fogar en naturlig och angelägen pusselbit till det gigantiska rymdpusslet. I rollistan: Mads Mikkelsen och Forest Whitaker.

The Last King of Scotland (2006)

Nicholas är en skotsk, ung läkare som söker äventyret i 70-talets Uganda. Idi Amin griper makten och Nicholas blir hans personliga doktor. Arbetsbeskrivningen vidgas dock ska det visa sig. Äventyret förvandlas till ett helvete. Intensiv historia om makt och politik, våld och paranoia. I regi av Kevin Macdonald. Forest Whitaker (igen) som den hänsynslöse diktatorn Idi Amin är en rollprestation som går utanpå det mesta.

Fargo (1996)

William H Macy spelar bilhandlaren Jerry Lundegaard i Joel och Ethan Coens (regissör respektive producent) vintriga, svarta komedi. Om en kidnappning där allt som kan gå fel går just fel. Jerry låter kidnappa sin egen fru för att pressa sin rika svärfar på pengar. Förbrytarna, spelade av Steve Buscemi och Peter Stormare, bäddar för katastrof. Frances McDormand skiner som polischef.

Lost in Translation (2003)

Den luttrade och smått cyniske skådisen Bob (Bill Murray) är i Tokyo för att göra whiskyreklam. Där befinner sig också Charlotte (Scarlett Johansson). Hennes man är upptagen kändisfotograf. I hotellbaren möts Bob och Charlotte. Hon ensam, han jetlaggad. Båda desillusionerade. Lågmäld dramakomedi i världsklass. Regi: Sofia Coppola.

Land och Frihet (1995)

Liverpool, strax före andra världskrigets utbrott. David Carr (Ian Hart) är arbetslös, och medlem i kommunistpartiet. Han reser för att delta i kampen mot fascisterna i Spanska inbördeskriget (1936-39). Land och frihet utspelar sig genom tillbakablickar och är mer angelägen idag än någonsin. En berättelse om politisk övertygelse, romantik på slagfältet och ett Europa på väg in i mörker. Filmen, prisad på filmfestivalen i Cannes, är regisserad av Ken Loach.

Million Dollar Baby (2004)

Maggie (Hillary Swank) kommer från hårda förhållanden och vill lyckas som boxare. Precis vad den gamle buttre tränaren Frankie (Clint Eastwood) behöver, utan att först inse det. Morgan Freeman, de små gesternas mästare, är som vanligt övertygande. Regi: Clintan själv.

E.T. The Extra-Terrestrial (1982)

Låt oss avsluta på topp med det ultimata äventyret, från matinéernas andra guldålder. Mötet mellan 11-årige Elliott och utomjordingen E.T. är en förtrollad saga för alla åldrar. Från Steven Spielberg som året innan gav oss Indiana Jones. Filmen E.T. skickade upp BMX-cykeln överst på alla barns önskelistor och introducerade Drew Barrymore för en bredare publik. Det är slående hur bra filmen stått sig, och hur relevant den känns.

Livet är inte bara bio, det är film hemma också.

Så till alla Er som stressat i onödan: stanna nu inomhus – äventyret börjar i soffan.

God jul och gott nytt år, kära läsare!

Artikeltaggar

Bill MurrayDisneyFilmFilmerForest WhitakerIan HartIdi AminLiverpool FCMaltaNetflixNöje/KulturScarlett JohanssonSkådespelareSVT PlayTeaterTokyoViaplayVietnam