Hoppa till huvudinnehållet

RANKING: Estetiska skolan fjärde bästa gymnasiet i Värmland: ”Det känns fantastiskt”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Skolan placerade sig på fjärde plats i länets gymnaiseranking.
Skolan placerade sig på fjärde plats i länets gymnaiseranking. Foto: Kristina Green

Estetiska skolan, Stage & Perform, i Arvika utsågs för en tid sedan till en av de bästa gymnasieskolorna i Värmland.

– Det är en mycket fin feedback, vi ser skolan som en viktig del i Arvikas musikliv, säger rektor Lars-Inge Bjärlestam.

Estetiska skolan gymnasieprogram är högskoleförberedande och är motsvarigheten till Samhällsvetenskapsprogrammet. Eleverna som går på Stage & Perform ges möjligheten till att utveckla sitt sång, dans, teater och musikintresse parallellt med skolarbetet.

Bredd

– Eleverna växer med utbildningen, får erfarenhet både på scenen och av att framträda för publik. De medverkar till att skapa arrangemang och sätta upp föreställningar, det i sin tur ger en personlig erfarenhet som kan vara positivt inom alla yrken. Vissa söker sig senare till Musikhögskolan Ingesund och kommer tillbaka till oss som lärare. Andra elever fortsätter med sin musik och dans eller har utbildat inom andra yrken som till exempel psykologer eller miljöingenjörer, säger Lars-Inge Bjärlestam och Charlotta Birgersson, sång- och körpedagog.

Charlotta Birgersson och Lars-Inge Bjärlestam.
Charlotta Birgersson och Lars-Inge Bjärlestam. Foto: Kristina Green

Ingrosso-uppsättning till våren

Genom åren har skolan bland annat satt upp musikalen Grease, haft Queen-konsert och till våren blir det en föreställning med Benjamin Ingrossos musik.

– Det är högstadiet och gymnasiet som sätter upp den tillsammans med premiär i februari. Det är ett led i vårt värdegrundsarbete att våra elever får samarbeta i projekt oavsett årskurs. Detta tycker killarna och tjejerna är det bästa på hela året och det är roligt att se hur de utvecklas som personer. Vårt mål är att våra ungdomar ska kunna vara med och göra något som de känner att de kan vara bra på, det finns en plats för alla, säger Charlotta.

Alex Karlsson och Johann Kapplier, gör tummen upp för skolan och har riktat in sig på gitarr, sång, trummor samt Marimba som karaktärsämnen.
Alex Karlsson och Johann Kapplier, gör tummen upp för skolan och har riktat in sig på gitarr, sång, trummor samt Marimba som karaktärsämnen. Foto: Kristina Green

Lussar 17 gånger

Till Lucia kommer skolan att göra 17 uppträdanden.

– Ett gäng från gymnasiet börjar 05.30 på luciamorgonen och lussar bland annat hos PRO, socialpsykiatrin, i simhallen och ute på företag under min ledning, säger Charlotta.

Sedan blir det stor konsert i Brunskogs kyrka.

– Då är det elever från både grundskolan och gymnasiet som är med. Det är en stor konsert som blir stämningsfull. Det är regissören och den entusiastiska körledaren Malin Axelsson som leder den stora kören. Sedan framträder skolans rektor Lars-Inge Bjärlestam och Ulrika Hebbe också under konserten, fortsätter Charlotta.

Feedback på utbildningen

Rankingen av gymnasieskolor görs av jämförelsetjänsten Ednia och baseras på statistik från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån, SCB. Faktorer som vägs in är bland andra nationella prov, behöriga lärare och trygghet på skolan.

Att skolan placerat sig som fjärde bästa gymnasieskolan i Värmland är en fin feedback, uttrycker kollegorna.

– Det känns fantastiskt att vi är bland de fyra bästa skolorna i länet! Vi ser oss som en viktig del av Arvika och placeringen ger oss feedback på att vi är bra på det vi gör för våra elever, säger de.

Nyligen har skolan haft öppet hus inför terminstarten 2024.

– Vi fick ett väldigt positivt gensvar från besökarna och är så glada över det stora intresset både i närområdet och från andra kommuner, säger Lars-Inge Bjärlestam.

Artikeltaggar

ArvikaBenjamin IngrossoBrunskogs kyrkaEstetiska skolanGreaseKonserterKörerLars-Inge BjärlestamLärareMalin AxelssonMusikMusikalerMusikhögskolan IngesundPROUlrika HebbeVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.