Hoppa till huvudinnehållet

Organisationen ger barnen glädje i december: ”Ska vara lite extra”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Varje december är det pepparkaksbak hos Junis i Glava.
Varje december är det pepparkaksbak hos Junis i Glava. Foto: Privat

När skolan och andra föreningar har stängt har organisationen Junis öppet för barnen.

– Vi har öppet för alla som är intresserade och i aktiviteterna, Vit Jul, vill vi göra det lilla extra för de som kommer hit, säger Berit Enqvist, Junis Glava.

Junis är IOGT-NTO:s barnorganisation för barn upp till femton år och har 180 föreningar runt om i landet. Verksamhetens syfte i aktiviteterna, under Vit Jul-temat, är att erbjuda aktiviteter när skola och många andra föreningsverksamheter är stängda. I föreningarna sysslar man med många olika verksamheter, som ser till barnens bästa och kan göra positiv skillnad för barn.

– Behovet kan se lite olika ut på olika håll i landet och varierar i storstäder, utsatta stadsdelar och så vidare. Man kanske inte åker någonstans, köper inga julklappar eller gör något tillsammans i familjen. En av Junis grundtankar är att stötta barn som kan ha det jobbigt av olika anledningar under skolledighet och större helger. Här önskar barnen sig aktiviteter mellan nyår och trettondagshelgen, säger Berit Enqvist, Junis Glava.

Junis i Glava, som startade sin verksamhet 2006, har arrangerat aktiviteter sedan 2013 och håller till i lokaler på Glava Bygdekontor.

Alla får vara med

– Alla som är intresserade är välkomna hit, inte bara våra medlemmar, och känna sig välkomna och bli sedda. Vi arbetar i demokratisk anda, de barn som är med i verksamheten får vara med och bestämma vad vi ska göra på våra träffar. Vi har vanligtvis öppet på fredagskvällar för blandad verksamhet och varannan söndagseftermiddag med barnfilm under skolterminerna. Sedan blir det andra önskade aktiviteter under skolloven.

I mitten av december arrangeras en pysselkväll.

– Det brukar vara omtyckt, vi vill vara med och föra traditioner vidare, så den kvällen bakar vi pepparkakor, pysslar och kanske gör någon julklapp, säger Berit.

Det doftar nybakat under pysselkvällen.
Det doftar nybakat under pysselkvällen. Foto: Privat

Efter nyår är det en dag med rita-måla tema och vinterpyssel samt en eftermiddag med LAN-spel, pizzakväll med övernattning för den som vill.

Demokrati

– Det är önskeaktiviteter, som barn vill vara med på. På LAN-spelet får man ta med sig egen dator hit som man spelar på. Då är det föranmälan som gäller för att delta, jag vill också berätta att alla våra, vit-jul aktiviteter är gratis.

Julgransskakningen är också en tradition som Junis vill förmedla och bibehålla.

– Då har vi de traditionella jullekarna och danserna, då kommer familjen Arnesson och leder lekar och danser samt står för musiken, säger Berit Enqvist.

I Arvika bjuder organisationen på två biofilmer med godis i början av januari. Till det tillfället är det anmälan.

Vit Jul.

IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Vart femte barn i Sverige har under sin uppväxt haft minst en förälder med alkoholproblem. De finns i varje klassrum, på varje buss, på alla barnkalas och i varje idrottslag. Många av dessa känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig. Under julen är det viktigare än någonsin att vara uppmärksam på hur barn i din närhet har det. Kampanjen Vit jul Vit jul är ett initiativ för att engagera, påverka och påminna samhällets vuxna om att göra julen till den högtid det är och bör vara – barnens.

Fakta: Junis, Vit Jul.

Artikeltaggar

ArvikaGlavaIOGT-NTOJulJunisLanSkola och utbildningSkollovSpel

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.