Hoppa till huvudinnehållet

Djurgårdsbossen pekar ut lokala klubbarnas utmaning: ”Måste vara kreativ”

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson gästar Arvika.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson gästar Arvika. Foto: Per Danielsson/TT

Rallyt tog honom till Arvika en första gång.

Nu återvänder Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

– Föreningarna på de mindre orterna fyller en oerhört viktig roll, säger han.

Från ekonomiska mardrömssiffror och ljumma tabellplaceringar till en finansiellt och sportsligt tryggare tillvaro.

Under nuvarande sportchefssejour har Bosse Andersson fört Djurgården tillbaka till svensk fotbolls toppskikt med SM-guldet 2019 som yttersta bevis.

Om den resan finns mycket att säga. Och det ska han göra i Arvika under lördagen.

Han har varit här förr.

– Svenska rallyt, gick inte det där i närheten? frågar sig Bosse i bilen på väg västerut under fredag eftermiddag.

– Jag vill minnas att jag har varit där förut och kollat rally. Från Roslagen, där jag är uppvuxen, har förare som Björn Waldegård och Lasse Nyström haft tuffa dueller mot Per Eklund. Rally har jag bra koll på och Arvika sattes tidigt på kartan för mig.

”Stolt över Djurgårdens resa”

Tillsammans med en annan DIF-sportchef, Patrik Werner, blir det nu fokus på sporten ännu lite närmre hjärtat.

– Degerfors har imponerat de senaste åren och jag ger en inblick i en större klubb som Djurgården och en resa som jag är stolt över att ha varit med på.

Ekonomin är i fokus när Bosse Andersson pratar fotboll. Själv har han blivit en av svensk fotbolls mest framstående när det kommer till att köpa, förädla och sälja spelare. Men han har också en del att säga om föreningslivet utanför eliten.

– Jag kommer själv från en liten klubb från början och månar om att få ungdomar att börja spela fotboll och tillhöra ett föreningsliv.

Han får den västvärmländska lägesbilden med Arvika och Örnen i fyran samt Eda i tvåan presenterad för sig.

– Viktigast är en bra verksamhet med engagerat folk. I de mindre föreningarna brukar det finnas bra förutsättningar med gräsplaner och ideella krafter som håller igång det. Sen vilken division det är... Fungerande föreningar är det viktigaste.

”Kör runt i Eklunds gamla Saab”

Rent av viktigare än någonsin, tror Bosse Andersson.

– De fyller en oerhört viktig roll i samhället, särskilt på de mindre orterna. Sen är det absolut tuffare att driva en förening i dag, i synnerhet på de mindre orterna.

Han utvecklar:

– Oavsett om det är Arvika eller Norrtälje upplever jag att det är svårare för ortens företag att stötta föreningslivet. Fler nationella och internationella företag etablerar sig utan en tanke på att sponsra idrotten Det fanns en större lojalitet förr och där tror jag många har det svårt i dag. Man får kreativ och hitta olika typer av intäkter, som turneringar eller läger.

Till sist: Vilka vinner Allsvenskan 2024?

– Klart att Malmö FF är en gigant i svensk fotboll. Det är som att alla vi andra kör omkring i Per Eklunds gamla Saab och de har en rallycrossbil från i dag. Hoppas att vi ändå är ett av lagen som utmanar.

Artikeltaggar

AllsvenskanArvikaBosse AnderssonDjurgårdens IF FotbollFotbollIdrottMalmö FFNorrtäljeSaabSportÖrnen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.