Hoppa till huvudinnehållet

Paret om udda traditionen: ”Trött dagen efter”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Lisa Lind Larsen och Viktor Andersson Krogh gör egen glögg och har som tradition att inte smaka på den före den första december.
Lisa Lind Larsen och Viktor Andersson Krogh gör egen glögg och har som tradition att inte smaka på den före den första december. Foto: Kristina Green

Paret Lisa Lind Larsen och Viktor Andersson Krogh är måna om traditioner och har skapat lite extra mys kring julen. Bland annat inleds deras julmånad natten till den första december.

– Då tänder vi julbelysningen, pyntar, lyssnar på julmusik och provsmakar på vår glögg, säger de.

Lisa och Viktor byter gärna novembers mörka kvällar mot december när de kan tända ljus och mysa lite extra.

– Det är en kontrast mot vad vi har ute under hösten, då är det mörkt och lite kallt ute. I december har vi förhoppningsvis som nu, lite vitt på backen, det blir ljusare på dagen och på kvällen blir det fint med alla ljusen, säger de.

De gillar traditioner och julen är inget undantag. Julmaten med bland annat köttbullar och Janssons frestelse gör de tillsammans och Lisa bakar pepparkakor samt saffransbullar med vaniljfyllning.

– Julen är en mysig tid som betyder gemenskap, god mat och när man umgås mer med familj och vänner. Sedan är det också roligt att ha något att se fram emot hela månaden, så vi lägger in några dagar som blir det lilla extra, säger Lisa.

Pepparkakshustävling

I mitten av december har de bland annat en pepparkakshustävling med sina vänner.

– Det gör vi varje år, vi brukar vara en 12-15 personer som delas in i lag och är med och tävlar om det snyggaste huset under kvällen. Det brukar vara en riktigt rolig kväll, säger Viktor.

Men det är natten till den första december som de har smygpremiär på julen.

– I år är jag ledig på fredag, så då funkar det bra, annars kan man vara lite trött dagen efter, säger Viktor.

Glöggkannan står varm i hela december.
Glöggkannan står varm i hela december. Foto: Kristina Green

Lisa är student och mer fri mer tiderna.

Vid midnatt tänder de adventsljusen.

– Sedan sätter vi upp julgardiner och pyntar. Vi har julmusik på för stämningen och så provsmakar vi vår hemgjorda glögg. Vi har en överenskommelse att inte börja dricka av den före december. Vi älskar drycken, den är varm, god och sprider en julig doft när man värmer den, säger de.

Egen glögg

Glöggen är gjord på egenplockade lingon.

– Det blir en närproducerad dryck, vi har varit i Älgå för att plocka lingonen. Och just för att den är hemmagjord blir känslan en annan än den köpta. Sedan är det uppskattat att bjuda på den också, säger Viktor.

Intresset för lokala varor och hantverk avspeglar sig i valet av flaskor för egengjorda drycker.
Intresset för lokala varor och hantverk avspeglar sig i valet av flaskor för egengjorda drycker. Foto: Kristina Green

De tillverkar cirka tio liter och kombinerar flera recept för att få den bästa blandningen.

– Vi har provat oss fram, det är enkelt att göra och lingonen gör sig bra. De får koka upp med kanel, nejlikor och kardemumma, stå och dra över natten för att sedan silas av och tappas på flaskor.

I år har de lagt till en smak av rabarber.

– Det är kul att prova sig fram och det visade sig att passa bra tillsammans med lingonen. Det gav en friskhet till drycken.

Glöggkannan med sitt värmeljus står framme hela december.

– Det luktar jul och vi är ett fan av just glögg, så det blir en eller flera muggar varje kväll. Till det en och annan julfilm förstås, säger Lisa och Viktor.

Artikeltaggar

DryckerJulMat och dryckTraditionerÄlgå

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.