Hoppa till huvudinnehållet

ELCHOCKEN: Elpriserna fortsätter stiga – högre än på elva månader

Publicerad:
Elpriset i västra Värmland är högre än på nära ett år.
Elpriset i västra Värmland är högre än på nära ett år. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Elpriset i elområde 3, som Arvika och Eda kommuner tillhör, stiger i morgon till 1,89 kronor per kWh. Det är det högsta dagspriset sedan i december.

Dygnspriset på el är på torsdagen, den 30 november, 1,89 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 22 december har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,36 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Arvika och Eda med timdebiterade avtal betalar som mest 2,95 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,19 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 4 kronor).

Stigit två senaste åren

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,24 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,58 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,82 kronor per kilowattimme, alltså ungefär tre gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,31 kronor per kilowattimme.

Även om priserna i elområde 3 är höga under torsdagen, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. I elområde 4 ligger priset på 1,91 kronor i snitt med 2,95 kronor som max. De lägst priserna återfinns i elområde 1 och elområde 2 med ett snittpris på 0,85 kronor och ett högsta timpris på 1,07 kronor. Västvärmlänningarna betalar med andra ord omkring två gånger så mycket för sin el som landsmännen i norr.

Newsworthy

Artikeltaggar

ArvikaEdaFastighetsaffärerHushållMomsNewsworthyPrivatekonomiTeknik och vetenskap

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.