Hoppa till huvudinnehållet

Experterna tipsar: Här är de hetaste lästipsen i jul

Publicerad:
Några av lästipsen i december.
Några av lästipsen i december. Foto: Kristina Green

Läsvärda titlar presenteras fortlöpande vid bibliotekens diskar.

Här ges några tips inför helgerna.

Järnviljan - Jacob Lindfors.

Järnviljan är en del i Jacob Lindfors succéserie om specialförbandsoperatören Mattias Kassians kamp mot det norrländska terrornätverket Vinterpacket. I,Järnviljan, går Mattias med på att hjälpa ryssarna att krossa ett nätverk av internationella narkotikasmugglare. En jakt som kommer att ta honom från Moskva till Afrika och den arabiska halvön. Men hur frivilligt är Mattias samarbete?

Sarek - Ulf Kvensler.

Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jakob är trevlig, men Anna kan inte släppa tanken på att att hon känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Sökaren - Tana French. (2023)

Utsedd till årets bästa thriller av The Times och The Guardian. Så mycket mer än en deckare.

Döda kvinnor förlåter inte - Katarina Wennerstam. (2023)

Första titeln i en ny serie, Sekelskiftesmorden. En detektivroman med kvinnofokus som utspelar sig i Stockholm 1896. Stark, berörande och spännande.

Vardagar 9 - Ulf Lundell. (2023)

Ulf Lundells dagbokstexter. En bok om åldrandet, vardagsproblem och en samhällsgranskning.

En oönskad julklapp - Sara Molin.

En julroman fylld av humor, värme, komplicerade familjerelationer och kärlek i stressig sjukhusmiljö. Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär. Men hon förmår inte att säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne tillbringa julen hemma i Sollentuna. Vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite väbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Tanzania. Men ingenting blir som hon tänkt sig.

Tre systrar och en jul att minnas - Sarah Morgan.

Det enda Suzanne McBride önskar sig till jul är att hennes tre döttrar ska komma hem och att de ska vara lyckliga. Men när Posy, Hannah och Beth återvänder till sitt barndomshem i skotska högländerna börjar gamla spänningar och begravda hemligheter genast bubbla upp till ytan. Suzanne är fast besluten om att de ska fira en perfekt jul tillsammans, men innan det kan bli verklighet finns det saker från det förflutna som måste upp på bordet.

Jul vid världens ände - Kate Hewitt.

En roman om familjeband, sorg, goda minnen, kärlek och oväntad passion. Laurel West är 36 år, evig singel och drömmer om den stora kärleken, men han har inte dykt upp än. När hon hastigt ombeds att ta hand om sin systers tonåriga son åker de till Laurels favoritplats, mosterns stuga på Orkneyöarna för att fira jul uppstår oväntad vänskap.

För barnen

Bockarna Bruse firar jul - Björn Rörvik. Ålder 3-6 år.

Populära Bockarna Bruse i ett riktigt juläventyr.

Hemliga Klubben Pepparkakshuset -Johanna Schreiber & Frida Malmgren. Ålder 6-9 år.

Alla tror att kojan bakom huset bara är en vanlig trädkoja. Men så är det inte. Det är klubbhuset för Hemliga Klubben där Elvira, Arvid och Leo är medlemmar. Det är dags för skolans årliga pepparkakshus-tävling och klubben har bestämt sig för att vinna. Men det förekommer fusk och hur ska de klara knipan?

Bockarna Bruse firar jul - Björn Rörvik. Ålder 3-6 år.

Populära Bockarna Bruse i ett riktigt juläventyr.

Fallet med den gråtande gasten - Kristina Ohlsson. (2023). Ålder 6-9.

Femte fristående boken om spökbyrån. Klurigt äventyr.

Artikeltaggar

DeckareFrida MalmgrenJulLitteraturMoskvaSollentunaTanzania

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.