Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Per Nilsson

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Per har avlidit i en ålder av 93 år. Han var under sin aktiva tid lärare i svenska och engelska.

Han kom till Stålvallaskolan i Lesjöfors under 60-talet från en lärartjänst i en Stockholmsförort och längtade väl hem till Värmland. Första anhalten blev som nämnts Lesjöfors. Jag kommer väl ihåg hans introduktionsbrev till skolan. Han var utbildad lärare i sina ämnen (sv-en), och vid denna tid var det brist på ämneslärare inte minst på mindre orter som Lesjöfors. Därför blev hans ansökan extra välkomnad.

Ändå blev skolledningen lite konfunderad när de hade läst hans brev! Det förekom nämligen flera stavfel i brevet - och Per var ju lärare i svenska! Hur gick det ihop?

Men Per kom till skolstarten i augusti och nästan genast förstod vi, att han inte i något avseende hade stavningsproblem! Tvärtom, förstås, och de insmugglade stavfelen i första brevet var ett uttryck för hans skämtlynne och kanske också att sätta lite myror i huvudet på skolledningen. Värmländsk humor och kanske speciellt västvärmländsk sådan, som vi senare skulle få många härliga exempel på.

Per var mycket kulturellt intresserad och följde med vad som hände i fråga om litteratur, musik och konst i Sverige och utomlands. Hans beläsenhet och akademiska bakgrund var kanske mer anpassad för gymnasieskolan än grundskolans högstadium. Efter några år i Filipstads kommun flyttade Per till hemstaden Arvika och skolväsendet där. Då hade han redan träffat sin blivande hustru Marita under vistelsen i Lesjöfors och fick med henne barnen Silja och Tor.

Per var förutom sin stora konstnärliga beläsenhet inom skilda områden också en duktig keramiker, ett intresse som nog ärvdes inom släkten. Särskilt hans lergökar blev populära, så populära att han varje år, så länge krafterna stod honom bi, sålde lergökar från sitt bord på Gammelvala i Brunskog.

Per efterlämnar inte bara dessa vackra och funktionella lergökar utan också många roliga och fina minnen både från träffar i hemmet i Arvika och också från olika resor med honom och Marita. Bland annat överraskades vi en gång av att Per organiserat en resa till Maritas hemstad, den vackra trästaden Rauma i Finland!

Per, Du efterlämnar bara roliga minnen!

Sigvard Lundin, lärarkollega från Värnäs

Artikeltaggar

ArvikaFinlandGymnasieskolanKeramikLesjöforsLärareMänskligtStålvallaskolanTill minne