Hoppa till huvudinnehållet

Linn Persson åkte rakt in i stafettlaget – därför kör hon ovana sträckan: ”Skönare”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Linn Perssons distanslopp i söndags gjorde att hon får en plats i onsdagens stafett i skidskyttevärldscupen i Östersund.
Linn Perssons distanslopp i söndags gjorde att hon får en plats i onsdagens stafett i skidskyttevärldscupen i Östersund. Foto: PETTER ARVIDSON

Linn Persson gjorde en stark världscupdebut efter sina operationer och blev bästa svenska i söndagens distanslopp i Östersund.

Det räckte för att få en plats i onsdagens stafett, där Sverige har en seger att försvara.

Svenska skidskytteförbundet släppte 17.15 på tisdagen damernas stafettlag och det innehåller som väntat systrarna Elvira och Hanna Öberg, som åker de två avslutande sträckorna. De övriga två platserna gick till Anna Magnusson, som åker första, och Linn Persson, på den andra sträckan.

Det blir en ovan uppgift för 29-åringen från Östmark och tävlande för Bore.

– Jag har nästan alltid kört första, men det ska bli spännande. Jag vill att det ska fortsätta kännas bra i kroppen och att jag gör en stabil sträcka innan jag skickar vidare stafettpinnen.

Mer stress på första

Linn Persson har som bekant kämpat sig tillbaka efter dubbla operationer i våras, av axel och ljumske. Dessutom måste hon på grund av axeln använda en specialsele för att kunna skjuta liggande utan smärta. Proceduren är något omständligare och kräver större noggrannhet än med vanlig skjutrem.

Det är en anledningen till laguppställningen.

– Jag kan tycka att andrasträckan är skönare för mig nu, eftersom jag behöver ta de extra sekunderna i liggskyttet. På en förstasträcka skjuter verkligen alla samtidigt och det kan bli mer stress. På det sättet är andra en fördel.

Linn Persson levererade över förväntan i söndagens distanslopp, där hon satte 18 av 20 möjliga skott och blev med en 15:e-plats bäst av de blågula, som i övrigt bommade friskt.

Hon är nöjd med det formbeskedet.

– Jag har varit pigg och fått ut det jag har i kroppen.

För ett år sedan vann Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg stafetten i världscuppremiären i Finland. På onsdagen åker samma kvartett igen, fast i en annan ordning.
För ett år sedan vann Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg stafetten i världscuppremiären i Finland. På onsdagen åker samma kvartett igen, fast i en annan ordning. Foto: Vesa Moilanen

Landslagets huvudtränare Johannes Lukas sade på söndagen att han ville avvakta och se hur Linns axel skulle reagera innan han funderade på stafettlaget.

– I går (måndag) var den väldigt bra och jag kände ingenting egentligen. I dag känner jag lite mer, men hoppas och tror att det ska vara okej till i morgon. Jag blir tröttare snabbare i vänsteraxeln än i höger. Den behöver bara tid att återhämta sig, säger Linn Persson.

Troligen måste hon den specialgjorda skjutselen, som internationella skidskytteförbundet, IBU, gett dispens för, hela säsongen.

– Jag får nog vänja mig vid att skjuta med selen. Vi har ändå kommit fram till att den är såpass bra och jag får inte ont av att göra på det här viset, som jag fick av en vanlig rem. Men jag kanske testa något annat under juluppehållet.

Brorsson utanför

Den andra värmländskan, Mona Brorsson, klarade sig också undan med två missar i distansloppet, men hade en tung dag i spåret och hamnade långt ner i fältet, på 50:e plats.

– Jag har inte stärkt mina chanser i dag och kommer inte kunna säga så mycket om jag inte blir uttagen, sade Brorsson.

Samma lag, men annan fördelning, vann förra säsongens första stafett för ett år sedan i finska Kontiolahti. Då startade Linn Persson, följd av Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg. Tyskland och Norge var närmast bakom.

I OS-guldlaget i Peking i februari 2022 åkte Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Sverige har redan en seger nu i Östersund, genom Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i lördagens singelmixstafett.

Laget till herrarnas stafett på torsdag presenteras på onsdagskvällen. Av värmlänningarna kan bara Oskar Brandt vara aktuell eftersom Emil Nykvist och Viktor Brandt bara åkte söndagens distans och sen skickas till IBU-cupen i Kontiolahti.

Stafettlaget

Anna Magnusson, 28, Piteå, Linn Persson, 29, Bore, Elvira Öberg, 24, Piteå, Hanna Öberg, 28, Piteå.

Återstående tävlingar i Östersund

Onsdag 29 november: Stafett, damer, 4x6 km (15.20).

Torsdag 30 november: Stafett, herrar, 4x7 km (15.20).

Fredag 1 december: Sprint, damer, 7,5 km (14.45).

Lördag 2 december: Sprint, herrar, 10 km (14.45)

Söndag 3 december: Jaktstart, damer, 10 km (14.00), herrar, 12,5 km (16.00).

Linn Persson stora glädjeämnet i svensk bomfest: ”Jag är jättenöjd”Brorsson besviken och spyfärdig: ”Frukosten var på väg åt fel håll”

Artikeltaggar

Anna MagnussonElvira ÖbergHanna ÖbergLinn PerssonMona BrorssonPiteåSkidskytteSportStafettVärldscupen i skidskytteÖstersundÖstmark

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.