Hoppa till huvudinnehållet

Då öppnar slalombackarna – om prognosen håller: ”Ser väldigt lovande ut”

Publicerad:
Snökanonerna är i full gång vid Rackstadbacken – och den officiella öppningen sker lagom till julhelgen. Arkivbild.
Snökanonerna är i full gång vid Rackstadbacken – och den officiella öppningen sker lagom till julhelgen. Arkivbild. Foto: Kristina Green

Kylan har kommit till västra Värmland.

Den som går och väntar och längtar efter premiärturen i slalombacken kan glädjas åt att snökanonerna är i gång.

Snökanonerna går just nu för fullt i Rackstadbacken. Produktionen har varit i gång i snart två veckor – till och från.

– Om prognoserna håller kommer det att vara öppet från juldagen och framåt. Möjligt att vi kommer att ha öppet några strödagar även innan jul. Det kommer i så fall att annonseras på hemsidan och Facebook, men den officiella stora öppningen kommer att ske på juldagen, säger Erik Sundström, ordförande i Arvika slalomklubb.

Lovande förutsättningar

Om vädret håller i sig och om pistmaskiner, pumpar och lift håller och inte går sönder – då finns det snart möjligheter till slalomåkning.

– Det ser väldigt lovande ut. Vi har samma elavtal hela den här säsongen, som vi hade i fjol och året innan. Vi har i det hänseendet inga större utgifter än vad vi har haft föregående säsonger.

– Den här säsongen vet vi blir av och med de här förutsättningarna som är nu kommer den att bli jättelång. Det är roligt, säger Erik Sundström.

Roligt i backen

Arvika Slalomklubb grundades 1944. Klubben driver Rackstadbacken.

Hur tror du att intresset för slalompremiär ser ut i år bland allmänheten?

– Svårt att säga. Vi håller så låga priser som det någonsin går. Det ska gå att åka skidor för så många som möjligt.

– Vi gör det vi kan och hoppas att folk ska uppskatta det vi åstadkommer. Att de tar sig ut i friska luften och har roligt i backen. Vi är en ideell förening och beroende av att folk ställer upp på liftjourer, stugjourer, skidskollärare och snösprutare. Jourerna sätts upp nu.

Trots snön – skidbackarna kan inte öppna

Vanligtvis är det ett hundratal personer som i olika grad hjälper till vid Rackstadbacken under säsongen. Enligt Erik Sundström bygger det på att många kan göra några timmar var.

Slalom är uppskattat bland skolorna – den som inte åkt skidor förut kan testa på i närområdet.

Snart är det full fart i backen igen uppe vid Valfjället. Arkivbild.
Snart är det full fart i backen igen uppe vid Valfjället. Arkivbild. Foto: Monika Johansson

”Tidigare än i fjol”

Även i Valfjället går snökanonerna. Om vädret håller i sig öppnar Valfjället för första gången den här säsongen lördagen den 16 december.

– På fredag vet vi mer för då ser vi hur veckan har varit, men det är så vi siktar i alla fall, säger Bertil Börjeson, ordförande för Valfjället Skicenter.

Är det tidigare eller senare än det brukar?

– Det är en vecka tidigare än i fjol, då öppnade vi på juldagen och nu öppnar vi veckan innan.

Snökanoner i Valfjället

Det var i lördags som snökanonerna startade i Valfjället.

– Vi hade kört en helg innan också när det var kallt. I lördagskväll startade vi och om vädret hänger i tror vi att vi kör till minst nästa söndag. Vi får ut en dryg vecka här nu.

Det man hoppas på nu är att kylan håller i sig.

– Då ska det fungera. Blir det inget bakslag nu, då blir det den 16 december.

Hur mycket ser ni fram emot det här?

– Det är väldigt mycket. Att komma i gång en vecka eller två innan jul är otroligt bra. Det är många år sedan vi var i gång så tidigt. Det är vi jättenöjda med – om det hänger i nu.

På måndagen hade Valfjället kickoff för säsongsanställda ungdomar. Valfjället brukar ha runt 15 ungdomar som jobbar med att stå i liftar och sköta om anläggningen, enligt Bertil Börjeson.

Hur tror du att intresset för slalompremiär ser ut i år bland allmänheten?

– Det tror jag är bra. Vi har haft en novemberkampanj på liftkort, med rabatterade säsongskort. Vi har sålt för 500 000 i november och det är väldigt bra. Det är utsocknes, det är inte Edabor utan det är andra som har köpt.

– Det kan bli en bra säsong det här. I och med att det blev kallt så tidigt, det gör jättemycket.

Artikeltaggar

AlpintArvikaArvika kommunArvika SlalomklubbBertil BörjesonEda kommunFacebookJulRackstadbackenSkolorSlalomSnöValfjälletValfjällets SLKVindVäder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.