Hoppa till huvudinnehållet

Flera stölder efter upprustningen: ”Fantastiskt tråkigt”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Fredrik Helgesson och Katrin Steverding vid en av de nyligen iordninggjorda grillplatserna i Glaskogen. Tre av de nya eldringarna har nu försvunnit.
Fredrik Helgesson och Katrin Steverding vid en av de nyligen iordninggjorda grillplatserna i Glaskogen. Tre av de nya eldringarna har nu försvunnit. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Stiftelsen Glaskogen har på sistone rustat upp ett stort antal grillplatser i naturreservatet.

Något som tyvärr uppmärksammats av någon klåfingrig typ.

Tre av de nya eldringarna är nämligen försvunna.

Med hjälp av ett bidrag från Länsstyrelsen har Stiftelsen Glaskogen kunnat satsa på att rusta upp sina grillplatser, totalt 56 stycken. Eldringar i stål köptes in och hade börjat placeras ut i naturreservatet.

Men glädjen över de nya eldringarna blev kortvarig. I mitten av november upptäcktes att flera av dem försvunnit.

– Det var när vi var ute vid grillplatserna kring Övre Gla som vi upptäckte att tre stycken saknades. Där finns det några nya ställplatser för husbilar, och vi ville ge besökarna servicen att kunna elda i närheten, säger Fredrik Helgesson, arbetsledare på naturvårdsenheten i Glaskogen.

De senaste åren har Stiftelsen Glaskogen gjort en rad satsningar på att förbättra servicen i naturreservatet, bland annat genom att rusta upp vindskydd.
De senaste åren har Stiftelsen Glaskogen gjort en rad satsningar på att förbättra servicen i naturreservatet, bland annat genom att rusta upp vindskydd. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Men närheten till bilväg fick alltså andra, oväntade konsekvenser.

– Eldringarna som försvann låg i följd, och allihop låg så att man kom åt dem med bil.

Otillåten eldning

Anledningen till att man velat rusta upp grillplatserna handlar om att otillåten eldning blivit ett vanligt förekommande problem. Hittills har eldstäderna i naturreservatet bestått av stenar som lagts i en ring, någonting som kan ge upphov till förvirring.

– Därför satsade vi på ett gemensamt formspråk för våra officiella eldstäder så man tydligt ser vilka som är tillåtna att elda i, säger Katrin Steverding, verksamhetschef för Glaskogen.

Stölderna har lett till att man beslutat att inte placera ut några fler eldringar vid ställplatserna.

– Det är ju inget jättevärde i dem men det är förstås fantastiskt tråkigt när man lagt ner jobb på att göra något som ska kunna komma allmänheten till gagn. Det är ju skattepengar i slutändan.

Stiftelsen Glaskogen överväger nu att stöldsäkra sina grillplatser.
Stiftelsen Glaskogen överväger nu att stöldsäkra sina grillplatser. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Fem kubik ved försvann

Eldringarna är heller inte det första som försvunnit från naturreservatet. Veden, som naturvårdsenheten själva kapar, klyver och transporterar ut till vindskydden tenderar också att få ben, berättar Fredrik.

– När vi kör ut veden med traktor till en vändplan till exempel, blir den kanske liggandes i några dagar innan vi åker ut med skoter eller liknande den sista biten till vindskydden. Från de högarna försvinner en hel del.

Förra året stals en hel hög motsvarande omkring fem kubikmeter ved.

– Det lär ju ha varit några vändor med en kärra, konstaterar Fredrik. Vi försöker korta ner tiden som högarna blir liggandes, det är väl ungefär det vi kan göra.

Vad gäller eldringarna överväger stiftelsen nu att stöldsäkra grillplatserna, till exempel genom att gjuta fast eldringarna.

– Men det är ju ett stort merarbete, och tid som kunnat lagts på andra åtgärder för att förbättra servicen för allmänheten, säger Katrin Steverding.

Närheten till bilväg tros vara en av anledningarna till att de nya eldringarna stals.
Närheten till bilväg tros vara en av anledningarna till att de nya eldringarna stals. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEkonomiGlaskogenHusbilarKatrin SteverdingStiftelserStällplatserStölderÖvre Gla

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.