Hoppa till huvudinnehållet

Linn Persson stora glädjeämnet i svensk bomfest: ”Jag är jättenöjd”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Linn Persson blev bästa svenska i söndagens världscuplopp i skidskytte i Östersund.
Linn Persson blev bästa svenska i söndagens världscuplopp i skidskytte i Östersund. Foto: Anders Wiklund/TT

Linn Persson och Mona Brorsson var de enda som inte deltog i den blågula bomfesten i söndagens distanslopp i Östersund.

Persson blev bästa svenska och gjorde med tanke på förutsättningarna något av drömdebut.

– Jag är jättenöjd med den här dagen, säger hon.

Distansen över 15 kilometer och fyra skjutningar var första individuella loppet i säsongens skidskyttevärldscup. Trots till synes perfekta förhållande bommades det friskt. Bara ett par stycken sköt fullt.

Brorsson och Persson noterade två missar vardera på de 20 skotten. Den sistnämnda var dock betydligt bättre i spåret och slutade på 15:e plats, två minuter och 26 sekunder bakom segrande italienskan Lisa Vittozzi (en bom).

Fullt skjutande överraskningen Franziska Preuss, Tyskland, kom tvåa, bara en tiondel från vinsten. Trea blev en annan tyska, Vanessa Voigt, också hon felfri på vallen.

Linn Persson missade det allra första i liggande och det allra sista i stående.

– Det är sista skottet jag grämer mig lite över. Det är ett rent misstag. Jag tappade det egentligen och sköt väldigt lågt, säger Linn Persson.

Serien var snabb, tog bara 23 sekunder.

– Jag fick väl försöka skjuta ikapp det jag tappade i liggskyttet. Tycker ändå jag hamnade i en bra rytm. Jag vill ju skjuta snabbt. Alla andra skott är bra.

Mona Brorsson missade bara två av 20 skott, men åkte alldeles för långsamt för att ha med toppstriden att göra.
Mona Brorsson missade bara två av 20 skott, men åkte alldeles för långsamt för att ha med toppstriden att göra. Foto: Anders Wiklund/TT

Brorsson hade det tungt på skidorna och blev bara nummer 50.

– Jag är väldigt nöjd med det jag gjorde på skjutvallen, skönt att få en sån start. Två bom är godkänt. Däremot är det riktigt tråkigt det jag presterar i skidspåret. Känner inte alls att kroppen svarade som jag hade förhoppningar på. Jag har egentligen en jättebra form. Den kan inte ha hunnit försvinna, säger Brorsson.

Bäst efter värmländskorna på vallen var Hanna Öberg med tre missar och 16:e plats.

Elvira Öberg åkte snabbast av alla, men missade sex prickar, Anna Magnusson fyra och Stina Nilsson och Tilda Johansson sju vardera.

Bakgrunden när det gäller Linn Persson är säkert känd vid det här laget. Hon opererade axel och ljumske i våras och har inte varit i farten särskilt länge efter en lång rehabiliteringsperiod. Dessutom måste hon använda en speciell sele för att avlasta axeln i liggande skyttet.

I liggande blev det en inledande bom och därefter nio träff.

– Det är jätteskönt och bra kvitto på att jag kan träffa med det också. Jag lade om mig efter det första skottet så jag hamnade mer rätt.

Att använda selen istället för den vanliga remmen på bössan är ändå en nackdel.

– Det är lite skakigt. I vanliga fall skjuter jag på rytm, men nu måste jag verkligen sikta in mig i pricken varje gång och vara mer noggrann, så det tar längre tid. Det är också svårare ju högre belastning och då blir det jobbigare på tävling.

Linn Persson.
Linn Persson. Foto: JOHAN AXELSSON

Åkningen var inget att klaga på för 29-åringen från Östmark och tävlande för Bore.

– Väldigt nöjd. Tycker det fungerar bra och jag får ut det jag har i kroppen. Jag fick en fin öppning och hittade ett bra tempo.

Kan man beskriva det här som en drömstart?

– Det var en bra start. Drömstart så hade jag skjutit bättre. Men jag är väldigt nöjd.

Varför tror du det bommades så mycket?

– Förhållandena är fina, men det är en tuff bana och man blir tröttare och tröttare. Oftast kommer bommarna i stå. Kanske finns en och annan premiärnerv också här och var.

Söndagens resultat borde ha skapat en del huvudbry hos ledningen inför uttagningen till onsdagens stafett.

– Vi får se hur de tänker. Beror för min del också på hur kroppen svarar efter det här. Jag får vara lite smart, säger Linn Persson.

Hon har fyra segrar, sju andraplatser och nio tredjeplatser i världscupen sedan debuten 2015. Dessutom silver och brons i VM förra säsongen. Silvret kom just i distans. Hon var tvåa och trea individuellt i världscupen i sprint i fjol.

Återstående lopp i Östersund

Onsdag 29 november: Stafett, damer, 4x6 km (15.20).

Torsdag 30 november: Stafett, herrar, 4x7 km (15.20).

Fredag 1 december: Sprint, damer, 7,5 km (14.45).

Lördag 2 december: Sprint, herrar, 10 km (14.45)

Söndag 3 december: Jaktstart, damer, 10 km (14.00), herrar, 12,5 km (16.00).

Brorsson besviken och spyfärdig: ”Frukosten var på väg åt fel håll”

Artikeltaggar

Linn PerssonMona BrorssonSkidskytteSportVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.