Hoppa till huvudinnehållet

Simmande sköldpadda och eviga blommor – slöjdare får regionstöd till nya projekt

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Annika Eriksdotter är en av de nio som får stöd av regionen för att utveckla idéer inom slöjd och konsthantverk.
Annika Eriksdotter är en av de nio som får stöd av regionen för att utveckla idéer inom slöjd och konsthantverk. Foto: Lena Richardson

Både jaquardvävar och pappersblommor ska växa fram – och en sköldpadda ska lära sig simma.

Det är tre av projekten när nio värmländska slöjdare får stöd av Region Värmland.

Stödet kommer från Regionens utvecklingsuppdrag Handkraft, som ska bidra till FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030. Slöjdarna och konsthantverkarna som valts ut, får nu 50 000 kronor var till sina respektive uppdrag.

En av dem är konstnären Annika Eriksdotter, vars projektidé heter ”Sköldpaddan lär sig simma”.

– Det här ska bli en broderad barnbok. Det vanligaste är ju att man tecknar och målar, men jag vill göra en bok där jag utgår från broderier, berättar hon.

Övervinna rädslor

Sköldpaddan som boken ska handla om har en verklig förlaga i form av landsköldpaddan Martina. Tanken är att det ska bli en berättelse för 3-7-åringar om att vara annorlunda och att våga utmana och övervinna sina rädslor.

Projektuppdragen ska vara slutförda i september nästa år, men Annika Eriksdotter tror inte att en bok ligger klar då. Däremot ger regionstödet henne möjlighet att göra förarbetet som krävs för att gå vidare: inte minst att börja skapa bilderna.

– Det här är en möjlighet att sätta igång. Det här är första steget. Det blir som en spark, ”det är nog inte så dumt ändå”. Man är ju i sin egen bubbla och tvivlar ibland. Nu får jag sätta igång och jobba. Jag satsar stort och så får vi se vad det blir till slut.

Vildhjärta får också

Bland övriga som fått klartecken från regionen finns jacquardvävaren Carl-Johan Lejrin och Maria Westerberg, Vildhjärta.

Maria Vildhjärta Westerberg får del av Handkraft-satsningen.
Maria Vildhjärta Westerberg får del av Handkraft-satsningen. Foto: Lena Richardson

– Med Handkraft vill vi stärka de professionella slöjd- och konsthantverkarna i Värmland och ge möjlighet att utveckla idéer och fördjupa sig inom sina respektive områden. Det finns en stor bredd i tekniker och material bland de som fått uppdrag med allt från rustningssmide, broderi och damastvävning till pappersblommor och näver i dräktskick, säger regionens hemslöjdsutvecklare Kajsa Stinnerbom i ett pressmeddelande.

Carl-Johan Lejrin Jobbar på Klässbols linneväveri och driver även eget företag.
Carl-Johan Lejrin Jobbar på Klässbols linneväveri och driver även eget företag. Foto: Helena Karlsson

Slöjd- och konsthantverkarna som får Handkraft

Carl-Johan Lejrin - Jacquardresan

Elna Österhof - Hårnäver och andra näverprodukter i Finnskogen

Michael Sandström - Historia med framtid

Karin Edlund - Eviga blomster - fördjupning i pappersblommornas hantverk

Ulrika Jäger - Ekon från Finnskogen

Maria Westerberg - Slöjda för livet

Jan Olsson - Under ytan

Annika Eriksdotter - Sköldpaddan lär sig simma

Helena Bengtsson - Högtryck i bild och mönster

Artikeltaggar

Annika EriksdotterBerättelserFinnskogenFNHantverkKlässbolKonstMaria WesterbergNöje/KulturRegion VärmlandSamhälleTeknikVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.