Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen tar över återvinningsstationerna – och krav på sortering av matavfall

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Elin Staxhammar, miljöutvecklare vid Teknik i Väst, hoppas att Arvika- och Edaborna ska se en förbättring när kommunerna tar över ansvaret för återvinningsstationerna.
Elin Staxhammar, miljöutvecklare vid Teknik i Väst, hoppas att Arvika- och Edaborna ska se en förbättring när kommunerna tar över ansvaret för återvinningsstationerna. Foto: Kerstin Herö

Vid årsskiftet tar kommunerna över ansvaret för återvinningsstationerna. Samtidigt blir det inte längre frivilligt att sortera matavfall, utan obligatoriskt för både hushåll och verksamheter.

Två förändringar som kommer med det nya året 2024.

I dag är det ett privat företag, Svenska Förpackningsinsamlingen AB, FTI, som sköter insamling av förpackningar för återvinning. Men enligt nya nationella krav tar kommunerna över ansvaret från och med 1 januari.

– Man ska göra exakt som i dag, om man åker till en återvinningsstation, och om man inte gör det, kan man börja nu, säger Elin Staxhammar, miljöutvecklare på Teknik i Väst.

Ett gemensamt bolag för Arvika och Eda kommuner som bland annat sköter renhållningen och som nu får ansvaret för insamlingen av förpackningar.

Återvinningsstationerna blir desamma som tidigare. I Arvika kommun finns det sammanlagt 16 stycken. Sju i tätorten (inräknat den på Mosseberg) och resterande ute i kransorterna. I Eda kommun finns totalt nio platser, där man kan lämna förpackningar.

Kommer man att märka på nåt sätt att kommunerna tar över?

– Förhoppningsvis märker man att det blir bättre, att vi kan få en bättre service och tömning. Vi tror att vi har bättre förutsättningar än vår föregångare. Det kommer in en del klagomål på fulla behållare och nedskräpning. Vi har ju lokal kännedom och rör oss ute i kommunerna. Vi har egna ögon, vi är inte bara beroende av felanmälningar, säger Elin Staxhammar.

– Den största utmaningen under året är efter jul- och nyårshelgen, så vi sätts på prov direkt.

Vill man anmäla att det är nedskräpat eller överfullt i behållarna ska man från och med nästa år ringa Teknik i Västs kundservice.

– Eller vi ser helst att man använder sajten ”Sopor nu”, där kan man anmäla dygnet runt.

Alla kommuner i Värmland får samma entreprenör som sköter tömningen av behållarna på återvinningsstationerna efter en gemensam upphandling av uppdraget.

Palmvikens återvinningsstation är den största i Arvika.
Palmvikens återvinningsstation är den största i Arvika. Foto: Ingen Byline

Den andra förändringen vid årsskiftet gäller sortering av soporna. I Arvika är systemet med sortering av matavfall genomfört i hela kommunen. Men fram tills nu har det varit frivilligt. Det har gått att välja bort sortering av matavfall. Det blir inte längre möjligt, också på grund av nationella lagar och regler, som säger att matsortering ska vara obligatoriskt.

De som har ett godkänt abonnemang för hemkompost kan däremot fortsätta med det.

Hur stor del i Arvika kommun har valt bort sortering av matavfall?

– Ungefär 20 procent av alla kunder, både i flerbostadshus och villakunder, säger Elin Staxhammar.

De kommer under 2024 att få nya sopkärl för att kunna börja sortera matavfall.

– Vi kommer inte att få allt på plats på en och samma gång. Det handlar om några tusen kärl, vi kommer att rulla ut det successivt.

Att inte sortera sitt matavfall har varit dyrare. I och med att det alternativet inte kommer att finnas sen, sänks taxan för de som haft det.

I Eda kommun är man senare med införandet av sortering av matavfall.

– Där har vi hållit på att rulla ut det under året. För villakunder är det snart klart, alla ska ha fått sin tunna.

Även där har det varit frivilligt om man vill sortera matavfall eller inte.

– Men vi har varit tydliga med att det snart inte kommer att gå. Det är ändå några som valt att inte sortera nu under året. Efter årsskiftet ska vi dra igång med företag, flerbostadshus och verksamheter och de kommer inte att kunna välja bort sortering av matavfall, säger Elin Staxhammar.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEda kommunElin StaxhammarFTIMiljöPalmvikenÅtervinning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.