Hoppa till huvudinnehållet

Brorssons oro om fluorförbudet: ”Risk för större skillnader”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson har funderingar när det gäller hur fluorförbudet kan påverka maktbalansen i skidskyttevärlden.
Mona Brorsson har funderingar när det gäller hur fluorförbudet kan påverka maktbalansen i skidskyttevärlden. Foto: PETTER ARVIDSON

Förbudet mot fluorvalla kan ändra maktbalansen i skidskytte och slår förmodligen hårdast mot små nationer med mindre resurser.

– Det är risk för ännu större skillnader nu, säger Mona Brorsson.

Nu på lördagen startar säsongens skidskyttevärldscup med mixade stafetter i Östersund. Nytt för åkarna är att de inte längre får ha fluorvalla under skidorna. Medlet är förbjudet i all skidsport.

– Bli jättespännande hur all vallning kommer gå. Hur står vi oss internationellt? Det är en tävling för vallarna också, säger Mona Brorsson, som inte blev uttagen i de inledande stafetterna, utan laddar närmast för söndagens distanslopp.

Skidskyttarna åker bara skate och använder ingen fästvalla. Exakt vad som smörjs på av vallateamet för att det ska glida optimalt vet hon inte.

– Har ingen aning och det har vi aldrig haft. Det är statshemligheter, säger hon och skrattar.

En motionsåkare skulle förmodligen inte känna något annorlunda, men på högsta nivå är varje liten tiondel betydelsefull.

Märker du skillnad?

– Ja, det är verkligen bra att vi över huvud taget inte tränar på fluor, annars hade man lurat sig själv.

Hon har upplevt en klar skillnad under träning.

– Det kommer så klart bättre skidor på tävling, men man märker på träning att man inte riktigt har det där släppet som det talas om, känns som skidorna sticker iväg. Det tror jag inte man kommer uppleva på samma sätt.

Tilda Johansson, Stina Nilsson och Mona Brorsson under fredagens träning i Östersund.
Tilda Johansson, Stina Nilsson och Mona Brorsson under fredagens träning i Östersund. Foto: PETTER ARVIDSON

Skillnaden kan bli större mellan nationerna, speciellt nu i början.

– Det tror jag definitivt. Jag har inte helt insyn, men tyckte man såg glimtar när norskarna körde sin premiär. Då såg man väldiga skillnader mellan de, norska, tyska och italienska åkarna som var där.

Vilka hade bäst?

– Norskarna!

Inte så oväntat kanske, med tanke på landets jättesatsning.

Hur maktbalansen ser ut när det väl gäller är ändå oklart.

– Det vet vi inte. Vi vet heller inte om norskarna använde det bästa de hade. Kommer bli jättespännande.

Tidigare har det varit tight mellan de stora nationerna.

– De mindre har inte samma resurser och jag tror risken finns att det blir ännu större skillnader nu. Vi har ju möjlighet att testa alla nya vallor och appliceringsmetoder. Det kan också bli mindre skillnader, för att det inte finns så mycket att valla med, säger Mona Brorsson.

Ingen av de fem värmlänningarna deltar i lördagens stafetter. Singelmixlaget, som är först ut med start 12.30, består av Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg och mixlaget av Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Anna Magnusson och Elvira Öberg.

Förutom Brorsson åker också Linn Persson, Emil Nykvist och Viktor Brandt söndagens distanser. Oskar Brandt står över till sprinten nästa lördag.

Fluorvallaförbudet

Varför: Detta beslut har kommit till eftersom många studier har visat att det finns höga halter av några av de farligaste per- och polyfluorerade ämnen (PFAS) i just skidvallor, fluoret är cancerogent och inte hälsosamt för någon att hantera. Enligt Naturvårdsföreningen bryts dessa PFAS-ämnen i princip aldrig ned i naturen. De tas istället upp av både växter och djur, förorenar dricksvattnet och maten vi äter. Studier, både på människor och djur, visar också att PFAS kan orsaka leverskador, njurskador, försämrat immunförsvar och hormonrubbningar.

Kontroll: Kan ske före start men kan även göras efter målgång. För att kunna utföra tillförlitliga fluortester har FIS, tillsammans med en extern leverantör, utvecklat ett testverktyg för att kunna spåra rester av fluor. Det tar några sekunder att få ett resultat om vallan innehåller spår av fluor.

Felmarginal: I och med att det är svårt att få utrustningen (skidor, borstar och verktyg) helt fluorfri kommer en ”felmarginal” (ett gränsvärde) finnas. Detta gränsvärde kommer dock vara så lågt att fluoret inte ger utövaren någon konkurrensfördel. Att tillföra nytt fluor i form av vallor eller toppningsprodukter, även fast de innehåller en mycket låg fluorhalt, kommer således inte vara möjligt utan att passera gränsvärdet. All vallning måste hädanefter vara fluorfri.

Det händer: Om testresultatet visar spår av fluor som är högre än gränsvärdet före start får åkaren startförbud eller får byta skidor. Finns det spår av fluor efter tävling som är högre än gränsvärdet blir åkaren automatiskt diskvalificerad.

Källa: Svenska skidförbundet.

Bossen om uttagningen: ”Några väldigt nära”

Artikeltaggar

Mona BrorssonSkidskytteSportStafettSvenska skidförbundetVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.