Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomiska bekymmer på skolan – här är myndighetens kravlista

Publicerad:
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
Skolinspektionen ställer krav på Estetiska skolan, som gjort flera minusreultat de senaste åren.
Skolinspektionen ställer krav på Estetiska skolan, som gjort flera minusreultat de senaste åren. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Estetiska skolan har de senaste åren gått ekonomisk kräftgång.

Nu ställer Skolinspektionen en rad krav på Arvika-skolan.

Under våren och hösten har Skolinspektionen genomfört en riktad tillsyn av Estetiska skolan i Arvika. Ett fokusområde har varit skolans ekonomi – vilken bedöms vara skakig.

I myndighetens beslut framkommer det att Estetiska skolan inte bär sina egna kostnader och 2023 går går preliminärt mot ännu ett minus-år i raden. Under ett av de senaste fyra räkenskapsåren, alltså sedan 2018, har skolan klarat av att bära sina kostnader.

Enligt årsredovisningen för 2022 gjorde skolan det året ett minusresultat på 2,7 miljoner kronor och prognosen för 2023 lyder minus 1,2 miljoner kronor.

I takt med de senaste årens negativa resultat har det egna kapitalet minskat – och i år finns inte längre något utrymme för ytterligare förluster kvar, skriver Skolinspektionen i beslutet.

2,6 miljoner i kortfristiga skulder

Enligt preliminär balansrapport från i somras är det egna kapitalet negativt, minus 808 000 kronor. I samma rapport redovisas omsättningstillgångar på en miljon kronor – och kortfristiga skulder på 2,6 miljoner.

”Det innebär att huvudmannen på kort sikt har fler skulder att betala än vad det finns tillgångar att betala med”, konstaterar Skolinspektionen – som med tanke på skolans oförmåga att bära egna kostnader och det negativa egna kapitalet ifrågasätter verksamheten.

”Huvudmannen saknar medel att hantera förluster samt utrymme för nödvändiga investeringar. Huvudmannen bedöms vidare ha en svag betalningsförmåga då omsättningstillgångarna understiger de kortfristiga skulderna”, skriver Skolinspektionen i beslutet och fortsätter:

”Skolinspektionen bedömer att Estetiska skolan Arvika inte har ekonomiska förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten.”

”Mer ingripande sanktioner”

Den ekonomiska tillbakagången de senaste åren förklarar skolan bland annat genom minskat antal ansökningar till gymnasieskolan och att man fått minskad ersättning för elever med särskilda behov.

Skolans ambition är att ha en budget i balans ”under senare delen av 2024”, står det i beslutet.

Senast den den 31 maj 2024 ska skolan vidta de åtgärder som Skolinspektionen kräver. Estetiska skolan ska då kunna bära egna kostnader och ha ett återställt eget kapital.

”Om Estetiska skolan Arvika inte följer detta föreläggande kan mer ingripande sanktioner komma att aktualiseras”, skriver Skolinspektionen utan att precisera.

Enligt beslutet har skolan inga betalningsanmärkningar eller registrerade skulder hos Kronofogden.

AN har sökt skolans ledning utan att lyckas.

Skolinspektionens krav på Estetiska skolan

Huvudmannen ska senast 31 maj 2024 inkomma med ekonomiska underlag enligt följande:

• Årsredovisning för 2023 inklusive underskriven revisionsberättelse

• Avstämda och rättvisande balans- och resultatrapporter för perioden 1 januari 2024 till och med 31 mars 2024

• Uppgift om aktuellt elevantal vårterminen 2024

• Skattekontoutdrag för perioden 30 maj 2023 till och med 30 april 2024

Artikeltaggar

ArvikaBudgetarEkonomiEstetiska skolanKronofogdenSkolinspektionenSkulderÅrsredovisningÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.