Hoppa till huvudinnehållet

Black friday - en nattsvart aspekt av mänskligheten

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Foto: Christian Beutler

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Kan du skriva en krönika? Vi har fått en lucka.”

”Okej, men det enda jag på rak arm kan gå igång på är hur idiotiskt det är med Black Friday.”

”Kör.”

Därför:

Av allt dumt vi människor hittat på så är Black Friday något av det allra dummaste.

Jag fick tidigt i livet lära mig att inte handla någonting som är på rea bara för att det är på rea. Handla ska man göra om man verkligen behöver något.

Du sparar inte pengar på att köpa en rea-vara som du inte tänkt köpa förrän du såg att det var rea. Det är ganska grundläggande matematik.

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Hur går det ihop med att alla ska springa ut och köpa krafs bara för att det är marginellt billigare under en dag? Eller en vecka som marknadskrafterna nu lyckats tänja ut det till. Jag är ledsen att säga det men vår konsumtionsnivå och våra klimatmål är en ekvation som inte går ihop, hur mycket man än trollar med knäna eller fina ord.

Dessutom kan man ganska lugnt räkna med att om en vara är billig för konsumenten så är det någon annan som får betala priset.

Ja, men vi måste ju stimulera ekonomin och gynna de lokala handlarna! Säger kanske du.

Jag hoppas verkligen att de lokala handlarna har en bättre strategi än att hoppas att en årlig readag ska bära deras verksamhet.

Och förresten shoppar väl de flesta på internet nu för tiden.

Skaraborgs allehanda skrev för några dagar sen om en friluftsbutik som helt skippade Black Friday och istället körde Green Friday, som handlar om att vårda det man redan har, och därför erbjuder gratis vaxning av kängor.

– Vi vill visa att man inte behöver köpa nya produkter hela tiden, utan att det är minst lika viktigt att ta hand om det man har köpt. Då kommer de att hålla längre, utan tvekan, sa butikschefen.

Hurra, en rimlighetens röst i mörkret.

Jag lärde mig dessutom nyligen att det sedan gammalt finns just en sådan tradition vid den här tiden på året. Den fjärde december ska man lappa och laga sina trasiga kläder, så man har en hel och fin garderob lagom till jul. I år infaller denna dag på en måndag.

Ska vi säga så då? Nästa år kör vi Lapp-måndag istället? Bra, då är det spikat.

Artikeltaggar

JulKläderKonsumentMatematikSkaraborgTeknik och vetenskap