Hoppa till huvudinnehållet

Västvärmländske sportchefen bakom sensationslaget: ”Vet vad vi behöver skruva på”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Sportchefen Erik Wennberg, här med André Jernberg, är i högsta grad involverad i framgångssagan FBK Karlstad – som nu på lördag kan ta klivet upp till division I.
Sportchefen Erik Wennberg, här med André Jernberg, är i högsta grad involverad i framgångssagan FBK Karlstad – som nu på lördag kan ta klivet upp till division I. Foto: Helena Karlsson

Hetaste Värmlandslaget i fotboll i år är FBK Karlstad som nu på lördag kan ta steget upp till division I.

En av de absolut största arkitekterna bakom det framgångsrika lagbygget är västvärmländske sportchefen Erik Wennberg.

– Det är roligt att bygga en trupp och hitta rätt konstellationer och när det faller väl ut och man ser att det funkar är det otroligt kul, konstaterar Wennberg.

Fast sånt är ju lättare sagt än gjort. Wennberg har dock lyckats väldigt bra med sitt bygge. Ifjol blev det seger i trean och i år var man bara målskillnaden ifrån en serieseger även i tvåan. Något som placerade laget i det kval mot Ängelholm man är nu.

– Det tar ju mer tid än man hade trott, just det här med alla kontakter med spelare och tränare, speciellt under den här tiden på året.

Underlättar

Fast kontakterna blir ju lättare när man går så bra som FBK gjort.

– Det underlättar ju ganska mycket. Det var ett lite annat läge för några år sedan då det var många som slutade, när jag kom in i sportgruppen och stommen försvann. Då var det mycket svårare.

Sedan dess har man kommit långt och har just en långsiktig tanke med det man gör.

– Nu har vi en ganska bra vision om vad som är viktigt för oss.

En positiv stämning är en del av det.

– Det har varit en nyckel i år. Vi har ett jättebra lag men det gick tungt i början, men vi hade en positiv stämning och då kommer man rätt till slut. Självförtroende är en otrolig färskvara och vi fick en jättetuff inledning på säsongen och det kunde vi vända på ett jättebra sätt.

Träna mycket

En annan del är träna mycket och bra. Ett lag dit spelare kom för att varva ner har tagit en helt annan väg.

– Vi ska träna och ta kliv varje år. Det är sådant som är intressant för mig, att vi blir bättre varje år. Vi har fått en smak på det här och vet vad som vi behöver skruva på till nästa år, det finns jättemycket saker vi kan göra bättre men vi behöver ta det i den takt det kräver. Det finns ett driv nu och det gör det väldigt kul. Om inte det funnits hade jag tröttnat ganska snabbt

Med sin centrala roll har han inte varit förvånad över lagets framgångar i tvåan, trots att man var nykomlingar.

– Jag sa till styrelsen när de frågade i januari, att jag trodde att vi kunde vinna den här serien i år och då var det litegrann att de tyckte att vi skulle ta det lite lugnt. Men jag tyckte det var rimligt att tro det, vi hade den här truppen och vi skulle vara rätt bra.

Finns en plats

Långsiktighet är viktigt och ger också lite arbetsro även mitt uppe i ett brinnande kvalspel.

– Nu när man är så nära vill man gå upp men vi kan inte lägga oss ner och dö om vi inte skulle göra det. Vi vet att vi gör mycket bra saker och att det finns en plats för oss i fotbollen i Värmland. Blir det division II nästa år får vi bara göra saker ännu bättre och komma ännu mera redo.

FBK Karlstad har svarat för en sensationellt stark säsong i division II.
FBK Karlstad har svarat för en sensationellt stark säsong i division II. Foto: Oliver Thyberg

Erik gick direkt på sportchefsrollen utan att passera tränardelen.

– Det passar mig bra även om det hade varit att vara tränare. Det finns inte så många ambitioner åt det hållet, jag får vara med tillräckligt ändå.

Stor fördel

Däremot har han haft en stor fördel av att själv ha spelat fotboll på hög nivå.

– Jag vet vad som krävs och spelarna vet också att jag varit på den nivån och då blir det en lite annan tyngd.

– För min del har det varit helt avgörande egentligen. Mycket av det jag lärt mig kommer ju från det och sedan även från arbetslivet, där man fått andra perspektiv som man kunnat ta med sig in i fotbollen. Man blir bättre på att ställa krav och att säga vad man tycker. Det är inte farligt att komma med konstruktiv kritik om man gör det för att hela tiden bli bättre.

Det finns ett antal västvärmlänningar i FBK:s organisation, men bara en som rent fysiskt deltar i lördagens kvalmatch och det är Charlottenbergsexporten Emil Portén.

Vad är sportchefsomdömet om honom?

– Han är en spelare som passar perfekt för oss. Han vill bli bättre, är en fantastisk person och ger alltid allting. Han har en spelstil som är ganska hänsynslös mot honom själv och det gör att han åker på smällar, men samtidigt vet man att vi alltid får en 100-procentig insats av honom.

– Han bryter mönster och är en genombrottsspelare och sticker ut i det. Han har varit jättenyttig för oss.

Ettan-kval väntar succélaget – med eller utan Portén: ”Segt att få en skada nu”

Artikeltaggar

Erik WennbergFBK KarlstadFotboll

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.