Hoppa till huvudinnehållet

Arvikabons vilda idé landar i Stockholm: ”Inget händer om man inte provar”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Marcus-Gunnar Pettersson bor och verkar i Arvika och har i drygt två år nu varit aktiv i ett speciellt projekt: att tillsammans med 218 kollegor rita vikgubbar. Nu går projektet i mål med en utställning och en bok.
Marcus-Gunnar Pettersson bor och verkar i Arvika och har i drygt två år nu varit aktiv i ett speciellt projekt: att tillsammans med 218 kollegor rita vikgubbar. Nu går projektet i mål med en utställning och en bok. Foto: Lena Richardson

Nu är Marcus-Gunnar Petterssons vildvuxna vikgubbeprojekt definitivt i hamn.

Till veckan drar Arvikatecknaren till Stockholm för både boksläpp och vernissage med de unika gubbarna, som 219(!) illustratörer tecknat tillsammans.

Det började med en längtan efter gemenskap. Och fortsatte med ett växande vikgubbeprojekt.

– Jag tänkte på hur ensamt det kan vara att sitta som illustratör och teckna och att det vore kul att göra fler saker tillsammans, berättar Marcus-Gunnar Pettersson.

Tanken dök upp pandemisommaren 2021 och till sist hade 219 svenska illustratörer engagerat sig i att rita gubbar tillsammans, var och en på sitt håll.

I nästa vecka är det dags för dem att träffas, för då är det vernissage på en utställning med alla gubbarna: 55 originalbilder.

Marcus Gunnar Pettersson fick med sig många kända kollegor på sitt gemenskapsfrämjande tecknarprojekt.
Marcus Gunnar Pettersson fick med sig många kända kollegor på sitt gemenskapsfrämjande tecknarprojekt. Foto: Stefan Tell

– Från första början har jag sett fram emot samlandet av alla medverkande. Det var en stor del av samarbetsidén – vad roligt det är när man ska samlas och titta på vad man gjort tillsammans. Det har varit moroten för mig! säger han.

Önskeläget: fluga på väggen

Utställningen hålls på Sergelgatans konsthall i Stockholm och det blir en sluten vernissage med medverkande och inbjudna på torsdagskvällen, innan utställningen öppnas för allmänheten på fredagen, den 1 december.

Jag hade helst velat bara vara en fluga på väggen och stå och titta och tjuvlyssna!
Marcus-Gunnar Pettersson

– Det känns jättekul och lite nervigt. Jag kanske inte är helt bekväm med att vara något slags projektledare och stå och prata så där om allting. Man ska ju formulera vad man gjort och tänkt och jag går så mycket på känsla och någon vag idé. Det blir så svårt när man ska formulera det, men jag tror det kommer att bli bra i alla fall. Alla har gjort toppen och jag tror alla kommer att tycka det är jättekul och vara jättenöjda, men jag hade helst velat bara vara en fluga på väggen och stå och titta och tjuvlyssna!

Dubbla förlag

Under projektets gång anslöt inte bara tecknare. Också en crowdfunding gav bra respons. Sedan klev även två bokförlag in i handlingen.

– Samma dag som jag undrade hur ska jag få ihop allt det här, hörde förlaget av sig, så det var väldigt bra tajming. Jag har känt mig väldigt backad i projektidén och det har varit otroligt roligt. Det har blivit en del av gemensamhetskänslan.

Förlagen Max Ström och Bonnier Carlsen arbetar ihop med boken, som tryckts i exakt 2023 exemplar. Vinsten som boken och bilderna drar in ska gå till organisationen Mind, som arbetar för psykisk hälsa.

”Blev en stor grej”

Idén som Marcus-Gunnar kläckte växte till något jättestort, men han utesluter inte nya samarbeten i framtiden.

– Jag känner mig inte bränd. Vi får se vad man får lust på!

Marcus Gunnar Petterssons vikgubbebok släpps den 30 november. Jan Lööf, Stina Wirsén, Pija Lindenbaum, Joakim Pirinen, Lisen Adbåge, Sven Nordqvist, Cecilia Torudd och Lasse Åberg är några av illustratörerna som medverkar.
Marcus Gunnar Petterssons vikgubbebok släpps den 30 november. Jan Lööf, Stina Wirsén, Pija Lindenbaum, Joakim Pirinen, Lisen Adbåge, Sven Nordqvist, Cecilia Torudd och Lasse Åberg är några av illustratörerna som medverkar.

Projektet ser också ut att ha gett gemenskapen han längtade efter.

– Lite så verkar det; folk pratar om projektet och ser fram emot att få se hur det blev och att träffas. Det finns olika sammankomster, som bokmässan och seriefestivaler, men det är inte så vanligt att när alla har gjort ett gemensamt projekt och ska samlas och titta på det. Det blev en stor grej att samla tecknarskrået, eller en del av det.

Dubbla utställningar

Utställningen ska visas i Stockholm under hela december och åker sedan på turné. Och visst är tanken att den ska visas även i hans hemstad Arvika.

– Jag tänkte ställa ut den i min lokal. Jag får se om jag hinner med det i januari. Den ska till Göteborg i februari, så det kanske blir i januari, spontant, säger han.

Redan innan dess är han aktuell med ytterligare en utställning.

Marcus-Gunnar Pettersson har sin ateljé i Arvika och bilderna till flera böcker har vuxit fram där.
Marcus-Gunnar Pettersson har sin ateljé i Arvika och bilderna till flera böcker har vuxit fram där. Foto: Lena Richardson

– Jag ser fram emot det här i Stockholm nästa vecka och dagen efter, på lördagen, ska jag till Rackstadmuseet, för där öppnar en till utställning som jag är med på. Det är en grupputställning med värmländska konstnärer. På andra sidan skymningen heter den. Då ställer jag ut processen med boken om räven som jag håller på med, säger han.

Hur långt har du hunnit med den då?

– Knappt nåt! Jag har storyn men typ inga bilder än. Jag har ju skisser och nån bild som ligger här, men jag har fram till mars på mig att uppdatera det där.

Vågar prova nytt

Tanken är just att visa hur en bok växer fram. Lite modigt kan tyckas att ställa ut något som inte är färdigt utan fortfarande formas, men den kreative Marcus-Gunnar Pettersson är inte rädd att pröva nya vägar.

– Inget händer ju om man inte provar! slår han fast.

Artikeltaggar

ArvikaGöteborgJan LööfKonstLitteraturNöje/KulturPija LindenbaumRackstadsmuseetStina WirsénStockholmSven NordqvistUtställningarVernissager

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.