Hoppa till huvudinnehållet

Jesper, 29, från Edane om egna satsningen: ”Många säger äntligen!”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Jesper Norqvist har utvecklat hemsidan offentligabeslut.se
Jesper Norqvist har utvecklat hemsidan offentligabeslut.se

Jesper Norqvist från Edane har nyligen lanserat en sökmotor för kommunala beslut och handlingar.

Ett slags Google för politiker och tjänstepersoner, ”så man ska slippa uppfinna hjulet på nytt varje gång”.

– Många gånger behöver vi inte fler hjul, utan snarare återbruka de som redan finns och fortsätta framåt, säger han.

Det hela började med att Jesper arbetade inom Karlstad kommun.

På sitt bord hade han ett uppdrag att ta fram riktlinjer för avfallshantering inom förvaltningen.

– Då ska man börja med att omvärldsbevaka, alltså se hur andra har gjort, säger Jesper.

Något som tog mycket tid och energi i anspråk och skapade en viss frustration.

– Det var som att uppfinna hjulet på nytt. Man fick ringa runt till andra liknande kommuner på måfå och fråga hur de har gjort eller sitta och googla. Men det var svårt att avgränsa sökningarna.

Med hemsidan offentligabeslut.se hoppas Jesper nu kunna underlätta tjänstepersonernas och politikernas arbete, men också medias möjligheter att granska och sätta press på beslutsfattare.

Gör dokument sökbara

– Vi samlar in protokoll från alla Sveriges kommuner och gör dem sökbara, till exempel genom att konvertera dem till rätt format och textbehandla dokumenten. Då går det att söka på enskilda ord i dokumenten och inte bara på rubriker.

När man skriver in ett visst ord i sökmotorn kommer alla kommunprotokoll i Sverige som innehåller det ordet upp som en träff, men man kan också avgränsa efter län och kommun.

– Det är ett smidigare sätt att se hur andra kommuner tänkt och tagit beslut i olika frågor, om det så gäller vindkraftparker, parkeringsnormer eller IT-säkerhet.

Hemsidan är tänkt att vara ett smidigt sätt att se hur andra kommuner tänkt och tagit beslut i olika frågor.
Hemsidan är tänkt att vara ett smidigt sätt att se hur andra kommuner tänkt och tagit beslut i olika frågor.

Tjänsten, som lanserades skarpt tidigare under hösten, är än så länge helt kostnadsfri.

– Till en början vill vi mest se vad det finns för intresse. Och det är faktiskt rätt många som hör av sig och säger ”äntligen! vad skönt att den här tjänsten finns nu”. Sen får vi se vad nästa steg blir rent affärsmässigt.

Saknas på marknaden

En möjlig variant är att tjänsten fortsätter vara gratis men med reklam på hemsidan. En annan tänkbar lösning är en premiumversion.

– Men vi får se, säger Jesper.

– Det kändes iallafall viktigt att skapa den här tjänsten.

Det finns liknande sajter idag, menar han, men ingen som fokuserar särskilt på kommunbeslut.

– Det finns hemsidor där man kan söka på domar till exempel, men inte någon för offentliga beslut. I Norge finns en liknande tjänst men det går inte att söka på fritext utan är mer som de trubbiga gamla diariesökningarna, där man bara kan söka på ärenderubriken och inte på innehållet i dokumenten.

Hoppas på utökat samarbete

Kan det här bli det nya Google tror du?

– Nja, det är ju kanske inte alla dagar i veckan man kommer använda den här tjänsten, som man gör med Google, och det är ju en smal grupp av användare, men när man väl behöver den tror jag att den kan vara ett bra komplement, eftersom det är en mycket snävare sökmotor.

I ett större perspektiv hoppas han att sökmotorn ska bidra till ett tätare samarbete mellan kommuner, och att man hjälper och lånar idéer av varandra i större utsträckning.

– För att lösa stora globala problem krävs samarbeten, och det här tror jag kan vara en pusselbit på vägen. Det finns många lösningar på vår tids problem ute på marknaden men för att de ska få spridning tror jag att det krävs att det är lätt att se hur andra har gjort och ta rygg på varandra, så vi slipper uppfinna hjulet varje gång. Många gånger behöver vi inte ha fler nya hjul, utan snarare behöver vi återbruka de som redan finns för att fortsätta framåt.

Artikeltaggar

AvfallshanteringBeslutEdaneFörvaltningGoogleKarlstadNorgeNäringslivÅterbruk

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.