En politisk helomvändning senare utreds möjligheterna till ett idrottsgymnasium i Arvika.
Idrottsläraren Johan Johansson var med och startade idrottslinjen som lades ner 2011 – och han har mer än ett finger med i spelet den här gången också.
– Jag och Morgan Andersson hade börjat spåna på ett idrottsgymnasium, oberoende av Mona Smedmans motion, säger han.
Som AN tidigare har rapporterat om blev det en kraftig svängning hos flera politiska partier angående centerpartisten Mona Smedmans motion om att utreda möjligheterna att starta ett lokalt idrottsgymnasium i Arvika.
När kommunstyrelsen möttes blev det, baserat på en tjänsteskrivelse, nej från de flesta partier. Men i kommunfullmäktige meddelade Smedman att ny information framkommit och motionen bifölls enhälligt – och entusiastiskt – av samtliga partier.
Klart: Det blir en utredning om idrottsgymnasium i Arvika – ”Fantastiskt bra”Möte med föreningar
Enligt Johan Johansson bestod den nya information i ett möte med flera av Arvikas idrottsföreningar som han själv och rektor Morgan Andersson på eget bevåg bjöd in till.
– Det som jag och Morgan spånade på var att erbjuda två kurser i idrott och hälsa specialisering. Tanken är att det ska löpa över tre år så att ungdomarna ska kunna träna sin idrott under hela gymnasiet. De absolut duktigaste ungdomarna kommer söka sig någon annanstans ändå, men vi ville erbjuda ett hemalternativ för de som inte vill flytta, säger Johan Johansson.
Gymnasiet redo för idrottslinje – redan nästa år: ”Ser stora möjligheter”Med den utgångspunkten kontaktade man Arvikas idrottsföreningar.
– Vi bjöd förutsättningslöst in alla föreningar till ett första möte för att se om det här kunde vara nåt. Vi måste ha hjälp av föreningarna om vi ska kunna göra det här.
Uppslutningen på mötet blev god. Mellan 15 och 20 personer från Arvikas föreningar dök upp. Enligt Johansson är det omkring här som den nya informationen kommit politikerna till godo.
– Arvika är en liten stad så det här spreds. Motionen avslogs ju först i KS. Den tjänsteman som lämnade in skrivelsen visste inte om att man kunde ha lokalt idrottsgymnasium, så först fick de felaktig information.
Utreder LIU
Det som nu ska utredas är alltså ett lokalt idrottsgymnasium, LIU. Det här skiljer sig från nationellt idrottsgymnasium, NIU, och riksidrottsgymnasium, RIG, som har högre krav för att få en godkänd utbildning.
– Därmed inte sagt att vi inte kan bli det i framtiden, säger Johan Johansson.
Olika typer av idrottsgymnasium
På en idrottsutbildning läser du ett nationellt gymnasieprogram där ett visst antal poäng består av idrottsinriktade kurser.
Mängden poäng och antal kurser inom den valda idrotten varierar beroende på vilket alternativ du valt.
På NIU samt RIG läses max 700 poäng inom idrottsinriktade kurser och på LIU läses minst 200 poäng.
LIU – Lokalt godkänd idrottsutbildning
RIG – Riksidrottsgymnasium
NIU – Nationellt godkänd Idrottsutbildning
Fotnot: Trots att en skola erbjuder idrottsutbildning så innebär det inte per automatik att det går att kombinera med alla skolans program.
Det har tidigare funnits idrottsgymnasium i Arvika och under några år på 90-talet hade man ett renodlat bollgymnasium. Fram till 2011 fanns en idrottsinriktning och rester av den finns fortfarande kvar.
– Fram tills 2011, när det kom en ny gymnasiereform, så kunde man skriva lokala program. När jag var ny här startade jag och dåvarande rektor Carin Hedengård tillsammans med föreningarna upp en idrottsinriktning, säger Johan Johansson.
De lokala kurserna som då fanns i Arvika, bland annat fysiologi och ledarskap försvann i reformen, medan andra nationella kurser bara fick ingå i NIU och RIG.
– 2011 ersattes alla lokala kurser. Då fick vi in nationella kurser i idrott istället, men det fick man bara erbjuda på naturvetenskapliga programmet. Men det pågår fortfarande på Solberga.
Så i knappt tio år fanns det ett lokalt idrottsgymnasium i Arvika, men sedan reformen 2011 har man inte haft inriktning på en specifik idrott. Det är vad man hoppas kunna ändra på nu, likväl som att kunna erbjuda inriktningen på samtliga program.
– Man kan i princip ha vilken idrott som helst som inriktning. Men om de stora sporterna skulle dra många elever så hoppas jag att man skulle kunna anställa en tränare så man kan träna på skoltid, säger Johan Johansson.
– Men det är min personliga förhoppning, där jag hoppas få pengar för en satsning för det här går inte att göra gratis. Det krävs en ekonomi för att göra en LIU-inriktning på alla våra fyra program.
Utredning pågår
Just nu pågår den utredning som fick klartecken i KF där man bland annat ska se över kurser, scheman och andra förutsättningar.
– Resultatet ska presenteras för politikerna den 15 december. Då hoppas jag att vi har mer klart. Det är vi på skolan som gör jobbet och sen kommer gymnasiechefen ta det vidare till lärande och stöd. Vi sitter ju inte på pengarna, det är upp till politiken, säger Johan Johansson.
Enligt Johan Johansson är det realistiskt att kunna erbjuda inriktning inom de stora sporterna, till exempel fotboll, innebandy, basket, gymnastik och hockey. Men även inom idrotter som inte är lagidrotter, som till exempel ridning.
– Men då måste man ha en handledare från klubben. Badminton och skytte skulle också kunna gå, vi stänger inga dörrar, säger Johan Johansson.
Handledaren ska tillsammans med idrottsläraren bedöma elevernas kunskaper för att läraren ska kunna sätta betyg.
Tror du att det här skulle kunna locka ungdomar från andra kommuner till Arvika?
– Vi tänker väl egentligen i två steg. Först och främst är det för att Arvikaungdomar ska kunna satsa vidare på sin sport utan att behöva flytta. Det blir också en ganska stor kostnad när de flyttar, de elever vi har runt om i Sverige betalar kommunen för. Skulle det här falla väl ut så kan vi kanske marknadsföra oss i andra kommuner och då skulle vi istället kunna få inflyttning. Då tänker jag väl Årjäng och Eda främst. Men det finns å andra sidan vissa småorter i Dalarna som har startat riksgymnasium och fått fin inflyttning. Men LIU är väl en fin väg för att börja erbjuda ett hemortsalternativ.
– Men det här är min vision, det pågår en utredning och vi får se vad den säger.
Det finns dock en förhoppning om att man ska kunna starta utbildningen redan hösten 2024, vilket AN skrivit om. Och Johan Johansson tror att ett lokalt idrottsgymnasium är en vinst för alla inblandade.
– Jag tror att det är en skjuts för föreningarna. Jag tror att många slutar för att det inte finns ett hemortsalternativ. Så föreningarna behåller sina medlemmar tre år längre och det blir en ekonomisk vinning för kommunen som behåller ungdomarna.