Hoppa till huvudinnehållet

Formstark Mona uppskattar uppåtpuffarna inför premiären: ”Betyder jättemycket”

Publicerad:
Mona Brorsson kommer till världscuppremiären rejält laddad med positiva vibbar.
Mona Brorsson kommer till världscuppremiären rejält laddad med positiva vibbar. Foto: Per Danielsson

Säsongspremiären i Idre i alla ära men det mesta landar ändå i slutändan i en jämförelse med det sjukdomsdrabbade fjolåret.

En jämförelse som Mona gärna gör så här dagarna före världscuppremiären i Östersund.

– Det känns så himla mycket bättre. Man jämför ju ganska mycket och fjolåret finns i minnet hela tiden, konstaterar Mona.

Måndagens uttagning i den svenska premiärtruppen var rimligtvis ingen överraskning för den som såg tävlingarna i Idre – eller för Mona själv.

– Det känns stabilt. Det är inte som att jag klänger mig fast vid en sista plats in i truppen. Jag har förtjänat den här platsen.

Stort stöd

Vilket också många andra har uttryckt. Västvärmländskan har fått väldigt mycket positiva kommentarer.

– Jag har fått mycket positivt från helgen i Idre, det är jättemånga som hört av sig.

”Uppåtpuffar” kallar hon det.

– För mig betyder det jättemycket såklart. Sedan får det ju aldrig avgöra vad man tycker om sin egen prestation. Jag uppskattar verkligen när folk gläds med mina framgångar. Jag blir tacksam när de anstränger sig och hör av sig.

Den positiva trenden har fortsatt efter Idre och Mona är där hon vill vara.

Inget snack

– Nu känns kroppen som den ska. Det är inget snack om saken och när den gör det så går det också ganska fort. Nu gäller det bara att fixa en lite bättre träffprocent bara, men den ska väl komma med vishet, ålder, rutin och allt vad är, fortsätter hon med ett skratt.

Den svenska världscuptruppen till premiären omfattar sju damer, vilket man kan tillskriva Tilda Johansson som fixade en personlig ”bonusplats” genom sin seger i IBU-cupen ifjol.

– Segraren i IBU får en personlig startplats hela den första och andra världscupveckan. Det är inte bara hennes pris utan hela lagets pris, för vi är alla väldigt tacksamma för det.

Det här gör nämligen att alla uttagna också kommer att få starta i alla individuella distanser i Östersund.

Stafettsugen

Mona sneglar också en del på de stafetter som kommer att köras, från de inledande mixedstafetterna nu på lördag till damstafetten nästa onsdag.

– Vi har inte fått något besked. Det kommer att tas ut tre tjejer till mixedstafetterna och jag tror att de två första kommer att gå till Hanna och Elvira Öberg och sedan kommer det att bli väldigt tufft, men jag vill gärna ha den tredje platsen. Det kan jag säga.

Fast damstafetten hägrar förvisso ännu mer.

– Det betyder mycket för mig att prestera i stafett. Jag gillar verkligen lagkörningen.

Och en plats i ett svenskt stafettlag kan vara guld värt. Inte minst när säsongens höjdpunkt, VM i Nove Mesto, ska avgöras i februari.

– Det är absolut säsongens stora höjdpunkt.

Hålla målet

Och det går att prata om form och förberedelser och träningsupplägg och allt, men för Monas del handlar det återigen om fjolåret – eller snarare att undvika något liknande.

– Mycket handlar om att hålla sig frisk och att hålla sig lugn. Det gäller att hålla målet i blickfånget hela tiden och veta vad som är viktigt.

Och känslan?

– Det känns som att det kan bli en bra vinter.

Artikeltaggar

Elvira ÖbergIBUMona BrorssonÖstersundSkidskytteSportStafettVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.